719
Μωραΐτης και Τόλκας την εποχή που εκλέγονταν υπερηφάνως με το ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι υπερήφανοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ | Google/CreativeProtagon

Μωραΐτης και Τόλκας ορκίζονται υφυπουργοί, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ βράζουν για την… πασοκοποίηση

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 10:08
Μωραΐτης και Τόλκας την εποχή που εκλέγονταν υπερηφάνως με το ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι υπερήφανοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ
|Google/CreativeProtagon

Μωραΐτης και Τόλκας ορκίζονται υφυπουργοί, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ βράζουν για την… πασοκοποίηση

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 10:08

Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή (εδώ), προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Δευτέρας, ώστε να προλάβει να επιστρέψει ο Πρωθυπουργός από το Μόναχο όπου τιμήθηκε μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών (εδώ). Αυτή η αναγκαία καθυστέρηση επέτρεψε να αναπτυχθούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ πολλές διαφωνίες, για πρώτη φορά τόσο ηχηρές από την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στο Μαξίμου.

Η βασική προβληματική δεν είναι βέβαια η υπουργοποίηση της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου (εδώ). Tουναντίον ως παιδί του κομματικού σωλήνα όλοι την αποδέχονται ως νέα υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης. Η ένσταση είναι στα πρόσωπα του Θάνου Μωραΐτη (υφ. Μεταφορών και Υποδομών) και του Αγγελου Τόλκα (υφ. Μεταναστευτικής Πολιτικής), οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν στελέχη του ΚΙΝΑΛ και τα σχόλιά τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν παντού στο Διαδίκτυο από την Παρασκευή (μια ιδέα εδώ).

Η ανακοίνωση των δύο συγκεκριμένων ονομάτων και η επιβεβαίωση ότι επιχειρείται «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν το αίτημα της ομάδας των 53+ (βλέπε Τσακαλώτος, Τασία, Δρίτσας κλπ.) να συγκληθεί εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, μολονότι το όργανο συνεδρίασε επί τέσσερις ώρες την περασμένη Πέμπτη ακριβώς με θέμα την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να γίνει το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ομάδας άρθρο με τίτλο «Ανασχηματισμός που προκαλεί ερωτήματα».

«Η υπουργοποίηση δύο κεντρικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, καθώς έως λίγους μήνες πριν είχαν υπεύθυνες θέσεις στο ΚΙΝΑΛ και δεν μοιάζει με όλες τις προηγούμενες, κατ΄ αρχάς ως προς αυτό. Ως ενεργά στελέχη με τοποθετήσεις τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν τώρα μοναδική τροφή στον αντικυβερνητικό Τύπο για το αγαπημένο του έργο φθοράς της κυβέρνησης», ανέφερε μεταξύ άλλων το άρθρο.

Αλλά δεν είναι μόνο βέβαια οι 53+. Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζουν να διατυπώνουν δημοσίως ότι η υπουργοποίηση στελεχών του Κινήματος Αλλαγής (και οι υποσχέσεις για αξιοποίηση στα ψηφοδέλτια), επιβεβαιώνουν την κριτική περί υπόγειων συναλλαγών του ΣΥΡΙΖΑ με τα λεγόμενα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει δε διάχυτη η εκτίμηση ότι τέτοιες ενέργειες γενικού προσκλητηρίου «προθύμων» (αλλά πολιτικά χρεοκοπημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ) τροφοδοτούν ένα κλίμα ηττοπάθειας ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό το ειρωνικό σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση«Αύξηση των πασόκων κατά δύο μονάδες παρουσίασε η κυβέρνηση μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Ήδη η Moody’s μας αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ ΒΒ σε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+».

Ακόμα και προηγούμενες «εκδόσεις» Μωραΐτη και Τόλκα, δηλαδή παλαιότεροι πρώην Πασόκοι που έγιναν Συριζαίοι, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους.

Ο κ. Κουρουμπλής, βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πλέον, αναφερόμενος στην αιχμηρή κριτική που είχε κάνει στο παρελθόν ο κ. Μωραΐτης κατά της κυβέρνησης τόνισε ότι ο καθένας πριν μιλήσει πρέπει να «βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό του».

«Δεν είχα καμία σχέση με την μετεγγραφή του κ. Μωραΐτη στο ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπω ότι υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι εκτός τόπου και χρόνου. Γι’ αυτό ο καθένας όταν μιλάει θα πρέπει να σκέφτεται, να βουτάει και λίγο τη γλώσσα του στο μυαλό του. Ο καθένας θα κριθεί για αυτά που είπε και για αυτά που κάνει», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Πριν αποφασίσει ο κ. Μωραΐτης να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να τα σκεφτεί αυτά. Εγώ δεν θα το έκανα, φανταστείτε τώρα εγώ να προχωρήσω στη Νέα Δημοκρατία. Όταν εγώ μιλάω με έντονο τρόπο για αυτό το κόμμα όμως, αποφεύγοντας  τους χαρακτηρισμούς γιατί δεν μιλάω ούτε για απατεώνες ούτε για λωποδύτες. Το να προσχωρήσει ο Μωραΐτης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να προσχωρώ εγώ στη Νέα Δημοκρατία. Ο καθένα σας κριθεί για αυτά που λέει και κάνει».

Σε αυτό το κλίμα, έγινε έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού των 53+ που έγινε την Παρασκευή, αποφασίστηκε να αποσταλούν επιστολές προς τον κ. Τσίπρα και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, τον Παναγιώτη Σκουρλέτη, με τις οποίες θα ζητείται η έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για να συζητηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την υπουργοποίηση των στελεχών του ΚΙΝΑΛ.

Ενα ερώτημα, βέβαια, είναι πόσο νοιάζει –και πόσο φοβίζει– πλέον τον κ. Τσίπρα η ομάδα των 53+. Εδώ έφαγε ολόκληρο Καμμένο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...