424
Nίκολα Ντιμιτρόφ, Μάθιου Νίμιτς, (η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών) Κάριν Κνάισλ και Νίκος Κοτζιάς (κατά σειρά από αριστερά προς τα δεξιά στη φωτογραφία) στο αυστριακό ΥΠΕΞ μετά το τέλος τριμερούς για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ | REUTERS/Heinz-Peter Bader

O Nίμιτς είδε βελτίωση στη Βιέννη, αλλά και δυσκολίες [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 17:40
Nίκολα Ντιμιτρόφ, Μάθιου Νίμιτς, (η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών) Κάριν Κνάισλ και Νίκος Κοτζιάς (κατά σειρά από αριστερά προς τα δεξιά στη φωτογραφία) στο αυστριακό ΥΠΕΞ μετά το τέλος τριμερούς για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ
|REUTERS/Heinz-Peter Bader

O Nίμιτς είδε βελτίωση στη Βιέννη, αλλά και δυσκολίες [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 17:40

Βελτίωση μπορεί να είδε, αλλά πιο συγκεκριμένος δεν έγινε ή δεν θέλησε να γίνει… Στις δηλώσεις του μετά την τριμερή συνάντηση της Βιέννης, στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, έκανε λόγο για «μεγάλη βελτίωση» στις συνομιλίες με τους Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αλλά και για «δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».

«Εργαζόμαστε όλη την ημέρα πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Επίσης υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο χωρών, για να εξετάσουν τα πιο διφορούμενα ζητήματα. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο», ήταν η δήλωση που επέλεξε να κάνει ο αμερικανός διπλωμάτης μετά το τέλος της τριμερούς με «οικοδέσποινα» την αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ .

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε έτοιμος για το… «μεγάλο βήμα» προς τη λύση.

«Εχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Εχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», δήλωσε ο έλληνας ΥΠΕΞ.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Κοτζιάς θα ξεκινήσει τον κύκλο ενημερωτικών επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Οι συναντήσεις αναμένεται να γίνουν  Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη και σύμφωνα  με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς θα είναι αυτός που θα μεταβεί στα γραφεία των κομμάτων (σ.σ. επιστρέφει για πρώτη φορά μετά από 29 χρονια στο «Σπίτι του Λαού» στον Περισσό) και όχι οι πολιτικοί αρχηγοί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός εμφανίστηκε ενοχλημένος από την απόφαση της ΝΔ να τον παραπέμψει στον αρμόδιο τομεάρχη Γιώργο Κουμουτσάκο (και μη δει δηλ. τον Κυριάκο Μητσοτάκη). Τελικά ωστόσο, σε ανακοίνωσή της το απόγευμα της Παρασκευής, η Πειραιώς γνωστοποίησε ότι η ενημέρωση θα γίνει «στο επίπεδο που όρισε η κυβέρνηση».

«Ύστερα από τρεις μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται, παρότι οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ αρνούνται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να “ενημερώσει” τα κόμματα.

Η Νέα Δημοκρατία εξυπακούεται ότι θα ενημερωθεί στο επίπεδο που όρισε η κυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την ‘ενημέρωση’ από τον κ. Καμμένο, μήπως καταλάβουν, επιτέλους, ότι είναι τραγέλαφος, μια κυβέρνηση σκορποχώρι, να αναζητά συνενόχους στην αντιπολίτευση για την διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχία της», καταλήγει δηκτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...