692
| ΙΝΤΙΜΕnews

Μόσιαλος: Τι ξέρουμε για την παραλλαγή της Μποτσουάνα – Πόσο επικίνδυνη είναι

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 08:46
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μόσιαλος: Τι ξέρουμε για την παραλλαγή της Μποτσουάνα – Πόσο επικίνδυνη είναι

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 08:46

Tην ανάγκη συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης, ακόμη και απαγόρευσης πτήσεων από ορισμένες χώρες της Αφρικής, μέχρι να έχουμε καλύτερη εικόνα της εξελισσόμενης κατάστασης με τη λεγόμενη παραλλαγή της Μποτσουάνα, τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook o καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Και σε πολλές άλλες περιπτώσεις είχαμε ανησυχήσει πολύ, σημειώνει ο καθηγητής, αλλά τελικά, με εξαίρεση των παραλλαγών Α και Δ, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οπότε, αν η νέα παραλλαγή είναι λίγο πιο επικίνδυνη, αλλά λιγότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, τότε ίσως να μην υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ο κ. Μόσιαλος αναγνωρίζει ότι πράγματι υπάρχει ανησυχία διεθνώς για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που την αποκαλούν παραλλαγή Μποτσουάνα, μέχρι να μετονομαστεί και να της αποδοθεί ελληνικό γράμμα. Είναι λάθος, βέβαια, να την αποκαλούμε παραλλαγή Μποτσουάνα, σημειώνει, γιατί ναι μεν η ύπαρξή της ταυτοποιήθηκε στην Μποτσουάνα, αλλά η παραλλαγή μπορεί να ξεκίνησε σε άλλη αφρικανική χώρα.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζει ότι είχε επισημάνει ήδη από τις αρχές της πανδημίας, ότι αν δεν έχουμε μαζικό εμβολιασμό της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του πλανήτη, η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασθέντων, θα είναι μεγάλη.

Και δυστυχώς, στην Αφρική μόνο το 6,5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για αυτή την παραλλαγή;

Οπως αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, είχαμε αρχικά τέσσερις περιπτώσεις στην Μποτσουάνα σε εμβολιασμένους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις και σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Δεν ισχύει επίσης αυτό που έγραψαν διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι οι τέσσερις περιπτώσεις αφορούσαν ασθενείς με HΙV. Το διέψευσε αυτό με ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 της Μποτσουάνα.

Υπάρχουν επίσης αρκετές περιπτώσεις στη Νότια Αφρική και μία στο Χονγκ Κονγκ που αφορά  ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική.

Γιατί, όμως, ανησυχούν οι υγειονομικές Αρχές στην Αφρική και σε άλλες χώρες;

Στη νέα παραλλαγή, εξηγεί ο κ. Μόσιαλος, συνυπάρχουν 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού. Επειδή επίσης ανιχνεύθηκε και σε εμβολιασμένους, υπάρχει ανησυχία ότι ίσως τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή την παραλλαγή. Λοιμώξεις όμως συμβαίνουν σε εμβολιασμένους και με την παραλλαγή Δέλτα.

Αυτό όμως δεν είναι κάτι καινούργιο. Το σημαντικό είναι εάν η νέα παραλλαγή θα οδηγεί σε σημαντικό αριθμό σοβαρών λοιμώξεων. Ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της Δέλτα και αποτρέπουν τη σοβαρή λοίμωξη στη συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασθέντων. Πάρα ταύτα, ένα μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων, γύρω στο 10%-20%, θα νοσήσει ήπια.

Γιατί ανησυχούν, επομένως, οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή;

Η απάντηση είναι επειδή φοβούνται ότι ο συνδυασμός των 32 μεταλλάξεων ίσως καταστήσει τη νέα παραλλαγή και πιο επικίνδυνη (αύξηση των περιστατικών με βαριά λοίμωξη και αύξηση της θνητότητας) και πιο μεταδοτική.

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής;

Γνωρίζουμε ήδη αρκετές από τις 32 μεταλλάξεις, γιατί τις βρήκαμε σε προηγούμενες παραλλαγές.

Αρα, γιατί ανησυχούμε;

Γιατί υπάρχουν και νέες μεταλλάξεις που συνυπάρχουν με τις ήδη γνωστές.

Θα μάθουμε από εργαστηριακά πειράματα αν είναι επικίνδυνη η νέα παραλλαγή;

Ισως, αλλά δεν θα είμαστε απολύτως σίγουροι.

Κλείνοντας, ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι και τους προηγούμενους μήνες ακούσαμε για άλλες παραλλαγές, όπως αυτές της Καλιφόρνιας, του Περού (Λάμδα), της Νέας Υόρκης, της Νιγηρίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, ακόμα και τη Δ plus.

«Η εμφάνισή τους είχε ανησυχήσει τις υγειονομικές Αρχές αρκετά, αλλά ευτυχώς τελικά δεν είχαν καμία σοβαρή υγειονομική επίπτωση. Για ορισμένες από αυτές τα εργαστηριακά ευρήματα έδειχναν ότι είτε θα είναι πιο επικίνδυνες ή ότι θα είχαν πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Τι έγινε όμως τελικά; Επικράτησε η Δέλτα γιατί μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τις άλλες παραλλαγές και όχι απλώς προσπέρασε, αλλά κυριολεκτικά “κατάπιε” –για να το πω απλά– τους ανταγωνιστές της.

»Ομως καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων στη Νότια Αφρική. Εκεί, τι γίνεται με την Δέλτα, θα αναρωτηθεί κάποιος. Ισχύει πως υπάρχει αύξηση. Αλλά μιλάμε για αύξηση σε μια χώρα που είχε μειώσει σημαντικά τη διασπορά της πανδημίας. Οπότε η νέα παραλλαγή ίσως βρήκε έδαφος να επεκταθεί γιατί δεν κυκλοφορούσε πολύ η Δέλτα. Το ίδιο έγινε και με άλλες παραλλαγές για ένα διάστημα στο παρελθόν, αλλά εξαφανίστηκαν στον ανταγωνισμό με τη Δέλτα».

Ο κ. Μόσιαλος καταλήγει λέγοντας ότι ο ρόλος των υγειονομικών Αρχών και των ειδικών δημόσιας υγείας δεν είναι η δημιουργία πανικού. Ο ρόλος τους έγκειται στην έγκαιρη διαπίστωση των προβλημάτων, την ψύχραιμη ανάλυσή τους με διεπιστημονική προσέγγιση, αλλά και στην έγκαιρη λήψη μέτρων όταν χρειάζονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News