440
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στο πλήθος λίγη ώρα πριν εισβάλει στο Καπιτώλιο | EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Μάικλ Γουλφ: Χαμένα τα είχε ο Τραμπ όταν ο όχλος εισέβαλε στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2021, 14:30
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στο πλήθος λίγη ώρα πριν εισβάλει στο Καπιτώλιο
|EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Μάικλ Γουλφ: Χαμένα τα είχε ο Τραμπ όταν ο όχλος εισέβαλε στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2021, 14:30

Στις 6 Ιανουαρίου του 2021, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε βγάλει έναν «πύρινο» λόγο κατά των Δημοκρατικών, μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του, που είχε συγκεντρώσει ο ίδιος στην Ουάσινγκτον από όλες τις ΗΠΑ.

Σε εκείνη την ομιλία, ο Τραμπ είχε παροτρύνει τους οπαδούς του να πορευτούν προς το Καπιτώλιο, όπου το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Είχε μάλιστα υποσχεθεί ότι θα περπατήσει μαζί τους στον δρόμο, κάτι που όμως ακύρωσε, μετά από μία έντονη λογομαχία με τον προσωπάρχη του, Μαρκ Μέντοους.

Αυτό αναφέρεται σε ένα καινούργιο βιβλίο του Μάικλ Γουλφ, που πραγματεύεται την αποφράδα εκείνη ημέρα για την αμερικανική δημοκρατία, όταν σημειώθηκε η εισβολή των τραμπούκων οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Είναι το τρίτο βιβλίο που γράφει ο Γουλφ για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αποκαλύπτοντας σκάνδαλα και παρασκήνια.

Στην ομιλία του, που έγινε μπροστά στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε στο αλαλάζων πλήθος: «Θα περπατήσουμε στο Καπιτώλιο και θα είμαι εκεί μαζί σας».

Στιγμιότυπο από την εισβολή στο Καπιτώλιο -REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo

Ο Μέντοους όμως, είχε άλλη γνώμη και είπε στους πράκτορες που φρουρούσαν τον Τραμπ ότι δεν πρόκειται να πάει στο Καπιτώλιο. Ο έκπληκτος προσωπάρχης απευθύνθηκε στον Τραμπ και του είπε: «Είπες ότι θα πάμε στο Καπιτώλιο μαζί με τον κόσμο. Πώς θα γίνει αυτό; Δεν μπορούμε να οργανώσουμε κάτι τέτοιο».

«Μα δεν το εννοούσα», απάντησε ο Τραμπ, σύμφωνα με τον συγγραφέα, που αναφέρει τη στιχομυθία.

Ο ίδιος γράφει ότι ο Τραμπ ξαφνιάστηκε όταν εισέβαλαν οι οπαδοί του στο Καπιτώλιο και έλεγε ότι αυτοί δεν είναι υποστηρικτές του, είναι Δημοκρατικοί. Αστειεύτηκε μάλιστα, βλέποντας τον όχλο μαζί με τους συγγενείς του στην τηλεόραση του Λευκού Οίκου, ότι θα έπρεπε να έχει επενδύσει σε αλυσίδα στούντιο τατουάζ.

Οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ σκαρφαλώνουν στους τοίχους του Καπιτωλίου

Ο Λευκός Οίκος σύντομα κατάλαβε ότι ο Μάικ Πενς θα επικύρωνε το αποτέλεσμα των εκλογών και δεν θα έκανε αυτό που ήθελε ο Τραμπ. Ο Ρούντι Τζουλιάνι, τότε δικηγόρος του Τραμπ, έπινε ακατάπαυστα, γράφει ο Γουλφ «και έλεγε ασυναρτησίες, σαν μανιακός».

Καθώς η επίθεση κλιμακώθηκε, οι σύμβουλοι του Τραμπ του ζητούσαν να βγει στην τηλεόραση και να τους σταματήσει.

Μία ώρα αργότερα, ο Τραμπ άλλαξε τον τρόπο που τους περιέγραφε. Από υποστηρικτές του που διαμαρτύρονταν για τη «νοθεία», έγιναν «όχι δικοί μας άνθρωποι». Μιλώντας στον Μέντοους, ο πρώην πρόεδρος είπε: «Φαίνεται πολύ άσχημο όλο αυτό. Πολύ κακό. Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Δεν είναι δικοί μας αυτοί οι ηλίθιοι με αυτά τα ρούχα. Μοιάζουν για Δημοκρατικοί. Εμείς δεν τους είπαμε να κάνουν κάτι τέτοιο. Είπαμε στον κόσμο να είναι ειρηνικοί. Είπα “ειρηνικοί” και “πατριώτες” στην ομιλία μου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...