323
Στιγμιότυπο από την επίθεση του όχλου στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου | REUTERS/Leah Millis

ΗΠΑ: Η Βουλή είπε «ναι» στη διερεύνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 10:32
Στιγμιότυπο από την επίθεση του όχλου στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου
|REUTERS/Leah Millis

ΗΠΑ: Η Βουλή είπε «ναι» στη διερεύνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 10:32

Τεσσερισήμισι μήνες μετά τη σοκαριστική εισβολή του όχλου στο αμερικανικό Καπιτώλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, που θα διερευνήσει την αιματηρή επίθεση της 6ης Ιανουαρίου από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δεν ακολούθησαν τη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος –και του πρώην προέδρου– και συμφώνησαν με τους Δημοκρατικούς για την άμεση ανάγκη διερεύνησης των γεγονότων.

Συγκεκριμένα, 35 Ρεπουμπλικάνοι, από το σύνολο των 211 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ψήφισαν για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης επιτροπής.

Τις δύο προηγούμενες ημέρες, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, συνεργάστηκαν για να εμποδίσουν την ψήφιση του διακομματικού νομοσχεδίου συγκρότησης της επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί το ξέσπασμα της βίας που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Η Βουλή, με ψήφους 252-175, ενέκρινε τη συγκρότησή της, κατά το πρότυπο της επιτροπής που διερεύνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011.

Το νομοσχέδιο θα διαβιβαστεί τώρα στη Γερουσία, όπου το μέλλον του είναι αβέβαιο, καθώς από τους 50 Ρεπουμπλικάνους, χρειάζεται οι 10 να το υπερψηφίσουν.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στένι Χόγιερ, δήλωσε ότι ο Μάκαρθι «πήρε αυτό που ζήτησε» σε έναν συμβιβασμό για τη δομή της επιτροπής, η οποία θα επιφορτιστεί με την ολοκλήρωση της έρευνας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δικαιολογούν την άρνησή τους για τη συγκρότηση της επιτροπής, λέγοντας ότι πρέπει να διερευνηθούν παράλληλα και οι διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter, που το περασμένο καλοκαίρι συντάραξαν τις ΗΠΑ.

«Φαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται την αλήθεια. Ελπίζω, όμως, ότι θα συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο αμερικανικός λαός θέλει να βρούμε την αλήθεια και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε», δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ομάδα αστυνομικών του Καπιτωλίου δημοσιοποίησε επιστολή στην οποία εκφράζουν τη βαθιά απογοήτευση τους για δηλώσεις της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ότι δεν υπάρχει ανάγκη για διερεύνηση των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...