426
| REUTERS

Η Δέλτα μεταδίδεται ακαριαία – μόνη ισχυρή άμυνα ο εμβολιασμός

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2021, 11:12
|REUTERS

Η Δέλτα μεταδίδεται ακαριαία – μόνη ισχυρή άμυνα ο εμβολιασμός

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2021, 11:12

Η  μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα είναι περίπου 60% μεγαλύτερη από τη βρετανική, η οποία με τη σειρά της ήταν πιο μεταδοτική σε ποσοστό 50% από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. «Μεταδίδεται ακαριαία», παρατήρησε χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Πνευμολογίας, Νίκος Τζανάκης, σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα νοσήσουν σε πολύ χαμηλό ποσοστό από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και οι ελάχιστοι που μπορεί να νοσήσουν, θα το περάσουν ελαφρά και δεν θα χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο.

Αντίθετα, τόνισε, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι νέοι κάτω των 18 ετών, καθώς μιλάμε για ένα κομμάτι του πληθυσμού που αγγίζει περίπου τα 2 εκατομμύρια.

Οσο για τη συζήτηση για τα προνόμια που θα δοθούν σε όσους έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι δεν πρόκειται για εμβόλια, αλλά για απόδοση των δικαιωμάτων που είχαν πριν την πανδημία και δεν υπάρχει λόγος να τα στερούνται μετά τον εμβολιασμό τους.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την Κάρτα Ελευθερίας για τους νέους και την «πριμοδότηση» των 150 ευρώ για τον εμβολιασμό τους, ο κ. Τζανάκης εμφανίστηκε συγκρατημένος για την απόδοση του μέτρου, λέγοντας ότι θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει, γιατί είναι πιθανό κάποιοι να καθυστερήσουν να εμβολιαστούν περιμένοντας ανάλογη πριμοδότηση και για αυτούς.

Νομοτελειακά η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα, συμφώνησαν σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα κινείται ταχύτερα και εξαπλώνεται γρηγορότερα από όλες τις προηγούμενες, ωστόσο, όπως επεσήμανε, το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την επικυριαρχία του στελέχους, μπορεί να επιμηκυνθεί με τήρηση των μέτρων και χτίζοντας άμυνα μέσω των εμβολιασμών.

Η Δέλτα, εξήγησε, πλήττει τους νέους γιατί είναι το πιο κινητικό τμήμα του πληθυσμού, αλλά δεν φαίνεται να συνιστά «συναγερμό» σε ό,τι αφορά τη βαρύτητα της νόσησης και τη θνητότητα σε μικρότερες ηλικίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Μανωλόπουλο ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, σημείωσε ότι τα δεδομένα που υπάρχουν από την Αγγλία κυρίως, αφορούν τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι δεν θα έχουν παρόμοια ποσοστά και τα άλλα δύο εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson.

Για το λεγόμενο mix and match δηλαδή τη χρήση διαφορετικού εμβολίου στην πρώτη και στη δεύτερη δόση, ο καθηγητής εξήγησε ότι δεν υπάρχει λόγος για εφαρμογή του στη χώρα μας, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, θα μπορούσε να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, εάν όντως προκύψει ότι με τη μείξη εμβολίων επιτυγχάνεται ένα καλύτερο συνολικό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...