526
Οι φήμες που αναφέρουν ότι η αψίδα θριάμβου κατά την υποδοχή έγινε όχι με νερό αλλά με ρούμι, ελέγχονται ως αναληθείς... | REUTERS/Jeffrey Dastin

Η ιστορική εμπορική πτήση ΗΠΑ-Κούβα ήταν γιορτή!

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 31 Αυγούστου 2016, 20:06
Οι φήμες που αναφέρουν ότι η αψίδα θριάμβου κατά την υποδοχή έγινε όχι με νερό αλλά με ρούμι, ελέγχονται ως αναληθείς...
|REUTERS/Jeffrey Dastin

Η ιστορική εμπορική πτήση ΗΠΑ-Κούβα ήταν γιορτή!

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 31 Αυγούστου 2016, 20:06

Πρόκειται, πέρα και έξω από κάθε δημοσιογραφικό κλισέ, για μια ιστορική στιγμή μεταξύ των δύο χωρών. Ολοι γνωρίζουμε τι είχε συμβεί, εδώ και χρόνια, μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας – οι Αμερικάνοι είχαν έναν εχθρό που κάπνιζε πούρα και έπινε «Cuba Libre», τι άλλο;

Τα χρόνια πέρασαν πάνω από τις λαμαρίνες των σίξτις αυτοκινήτων που κυκλοφορούν ακόμα εκεί και ήρθε το 2015 για να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνα.

Είχαν προηγηθεί οι πολύμηνες προσπάθειες που περιλάμβαναν την ιστορική πρώτη επίσημη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο. Αμέσως μετά τη συναυλία των Stones στην Αβάνα, έτσι;

Πέρυσι, στις 14 Αυγούστου 2015, έπειτα από 54 χρόνια, η αμερικανική σημεία κυμάτισε και πάλι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα. Τη σημαία ύψωσαν αμερικανοί πεζοναύτες, σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και σηματοδότησε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αβάνα.

Στο θέμα που μας αφορά σε αυτό το κείμενο, οι απευθείας εμπορικές πτήσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα υπολογίζεται ότι διακόπηκαν πριν από σχεδόν 55 χρόνια, κατά τη διάρκεια της Πυραυλικής Κρίσης της Κούβας. Ναι. Το μακρινό 1962.

Εν έτει 2016, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία JetBlue εκτέλεσε, την Τετάρτη 31 Αυγούστου, την πρώτη τακτική αμερικανική εμπορική πτήση από τις ΗΠΑ για την Κούβα, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η επιβίβαση των πρώτων επιβατών έγινε σε εορταστική ατμόσφαιρα, υπό τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων. Ενα συγκρότημα σάλσα έπαιζε κλασικά κουβανικά τραγούδια, όπως το «Guantanamera», συνοδεύοντας τους επιβάτες.

Το αεροσκάφος της εταιρείας απογειώθηκε γύρω στις 17:05 (ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντας, με προορισμό τη Σάντα Κλάρα. Βάμος!

Ετσι ξεκίνησαν όλα…

Η πτήση 387 -που προσγειώθηκε στη Σάντα Κλάρα στις 11:00, τοπική ώρα- σηματοδότησε την ιπτάμενη ενσάρκωση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Ουάσιγκτον και Αβάνα τον περασμένο Φεβρουάριο. Αποτελεί «μια μεγάλη ιστορική στιγμή», τόνισε ο Μαρκ Γουέιλς, ο διευθυντής του αεροδρομίου.

Τη συνέκρινε, μάλιστα, με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ή με τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη. «Είναι ένα μικρό αεροσκάφος για τους επιβάτες, αλλά μια τεράστια πρόοδος για την επανασύνδεση της ανθρωπότητας, χαριτολόγησε.

«Μια νέα εποχή ανοίγει για τους κουβανούς ταξιδιώτες και για τις μεταφορές στο νησί γενικότερα, είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της JetBlue, Μάρτι Σεντ Τζορτζ.

«Πρόκειται για έναν σημαντικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών», ανέφερε ο Χόρχε Ντουάνι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κουβανικών Μελετών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντας.

Μεταξύ των επιβατών, στο αεροσκάφος Airbus A320 των 150 θέσεων, ήταν ο αμερικανός υπουργός Μεταφορών Αντονι Φοξ, ο διευθύνων σύμβουλος της JetBlue Ρόμπιν Χέις, όπως επίσης δημοσιογράφοι και φωτογράφοι, άλλοι αξιωματούχοι, αλλά και απλοί ταξιδιώτες. Οι οποίοι, εννοείται, οι περισσότεροι από τους μισούς, ήταν κουβανικής καταγωγής.

Λόγω του συνεχιζόμενου αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα, οι αμερικανοί πολίτες δεν έχουν ακόμα το δικαίωμα να επισκεφτούν το νησί ως τουρίστες. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον επιτρέπει, πλέον, τη μετάβαση στην Κούβα για 12 διαφορετικούς λόγους ταξιδιού – βλέπε πολιτισμικές ή εκπαιδευτικές επαφές. Κουβανικά «παραθυράκια», με άλλα λόγια.

Με βάση την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν έως και 110 πτήσεις ανά ημέρα ανάμεσα στις δύο χώρες, με απευθείας πτήσεις από πόλεις όπως το Σικάγο, η Φιλαδέλφεια και η Μινεάπολη.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες (REUTERS/Jeffrey Dastin):

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...