1234
Δύο καλοκαίρια πριν, ευτυχισμένες στιγμές στο Παρίσι με το τρόπαιο του Ρολάν Γκαρός. Τώρα όλα είναι αλλιώς | Photo by Clive Brunskill/Getty Images/Ideal Images

Μαρία Σαράποβα, ξέρω τι έκανες αυτό το καλοκαίρι

Sportscaster Sportscaster 31 Αυγούστου 2016, 16:53
Δύο καλοκαίρια πριν, ευτυχισμένες στιγμές στο Παρίσι με το τρόπαιο του Ρολάν Γκαρός. Τώρα όλα είναι αλλιώς
|Photo by Clive Brunskill/Getty Images/Ideal Images

Μαρία Σαράποβα, ξέρω τι έκανες αυτό το καλοκαίρι

Sportscaster Sportscaster 31 Αυγούστου 2016, 16:53

Η αγωνία των πολυάριθμων θαυμαστών της για το «τι θα απογίνει τώρα, η καημένη η Μαρία» δεν κράτησε πολύ. Ο διετής αποκλεισμός της από τα κορτς -για χρήση της απαγορευμένης ουσίας «Μελδόνιο»- ανακοινώθηκε στις 8 του περασμένου Ιουνίου. Μόλις στις 30 του ίδιου μήνα, η ρωσίδα σταρ του τένις ποστάρησε στη σελίδα της στο Facebook, ένα αποκαλυπτικό βιντεάκι.

Ευδιάθετη, με ένα χάρτινο κυπελλάκι τσάι στα χέρια, η Μαρία Σαράποβα ενημέρωνε τους e-φίλους της οτι παρακολουθεί μαθήματα στο Harvard Business School. «Αλλη μια μέρα στο σχολείο. Αλλο ένα ξύπνημα στις 5.30 το πρωί…». Την επομένη, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία της δίπλα στον ινδό συμμαθητή της Σιμράν Ζαχάρ, από τη Μάικροσοφτ.

Προετοίμαζε την παρουσίαση της εργασίας της -ένα case study- με θέμα το μάρκετινγκ των προϊόντων (καραμέλες) της εταιρείας «Sugarpova», η οποία της ανήκει. Οπως εξήγησε, η επιλογή έγινε και από τους 55 της τάξης – όχι από την ίδια. Ηταν η τελευταία ημέρα των μαθημάτων, που διήρκεσαν μόλις δυο εβδομάδες.

Στη συνέχεια, όπως αποκάλυψε η MailOnline, η Σαράποβα απέκτησε εργασιακή εμπειρία στην κορυφαία διαφημιστική εταιρεία του Λονδίνου, VCCP. Και, μια εβδομάδα αργότερα, η διάσημη τενίστρια πέρασε -για λίγες ημέρες- από το γραφείο του του Κομισάριου του ΝΒΑ, Ανταμ Σίλβερ, στο Μανχάταν. Εκεί, σύμφωνα με τη The NY Post, συμμετείχε -ως παρατηρητής- σε όλες τις συσκέψεις που είχαν ως αντικείμενο την οργάνωση και το μάρκετινγκ του κορυφαίου επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ.

2016-08-15T135215Z_1474152239_S1AETVOZQLAA_RTRMADP_3_DOPING-TENNIS-SHARAPOVA
Από τις εποχές που η Μαρία Σαράποβα πρωταγωνιστούσε στα κορτς (REUTERS/David Gray/File Photo)

Ακολούθησε ένα, επίσης σύντομο, πέρασμά της από τα ηγετικά γραφεία της NIKE, με την οποία -τελικώς- θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται, όποια κι αν είναι η κατάληξη της περιπέτειάς της. Να, λοιπόν, άλλο ένα πεδίον δόξης λαμπρό για την 29χρονη καλλονή: το αθλητικό μάνατζμεντ και μάρκετινγκ.

Αλλά, γιατί η Μαρία βιάζεται τόσο πολύ; Γιατί προτίμησε να σπαταλήσει το καλοκαίρι της στα θρανία και τα γραφεία, πετώντας μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου, καθώς αναμένει την οριστική απόφαση για τη χρονική διάρκεια του αποκλεισμού της από τα κορτς; Γιατί δεν θέλησε να χαρεί αυτό το σπάνιο -έστω υποχρεωτικό- διάλειμμα στην απαιτητική καριέρα της;

Το βιοποριστικό της πρόβλημα, το έχει λύσει. Ακόμη κι αν δεν ξαναπιάσει ρακέτα στα χέρια της, τα χρήματα δεν θα της λείψουν. Επί σχεδόν δέκα χρόνια, οι εκτός γηπέδων δραστηριότητές της -κυρίως στη διαφήμιση προϊόντων- της απέφεραν πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Από χρηματικά έπαθλα στα τουρνουά τένις όπου θριάμβευσε, έχει κερδίσει -συνολικά στην καριέρα της- 36,76 εκατομμύρια δολάρια. Τα τελευταία χρόνια, ήταν η δεύτερη πιο καλοπληρωμένη αθλήτρια στον κόσμο.

Γιατί, λοιπόν, δεν χάρηκε αυτό το καλοκαίρι; Γιατί δεν μπορεί να συμπεριφερθεί σαν μια κανονική πλούσια και όμορφη κοπέλα της ηλικίας της;

Η επιχείρηση με τις καραμέλες, πάει σούπερ. Προσφάτως, μάλιστα, η «Sugarpova» κυκλοφόρησε και μια σειρά από σοκολάτες. Είναι αδύνατον να πιστεύει -η Σαράποβα- οτι χρειάζεται κάποιου είδους… φροντιστήριο, για να μπορεί να την «τρέξει». Η ίδια γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν, το πώς στήθηκε. Μέσα σε 18 μήνες, κι ενώ εκείνη έτρεχε από τουρνουά σε τουρνουά, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Το μόνο που χρειάζεται να προσφέρει στην εταιρεία της, είναι το όνομα και η λάμψη της. Τα υπόλοιπα, τα διεκπεραιώνουν άλλοι – με μεγάλη επιτυχία.

Στο κάτω κάτω, ακόμη κι αν η ποινή της δεν μειωθεί, η Σαράποβα θα μπορεί να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση στις 25 Ιανουαρίου 2018, τρεις μήνες προτού συμπληρώσει τα 31 της χρόνια. Σύμφωνα με το Yahoo, η οικονομική ζημιά της από τον αποκλεισμό δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 18 εκατ. δολάρια. Ο αγγλοσαξονικός Τύπος εκτιμά, με βάση τις συμφωνίες της που δεν ανατράπηκαν από την «καταιγίδα», οτι εφέτος η Σαράποβα θα εισπράξει τουλάχιστον 22 εκατομμύρια δολάρια, από διαφημίσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

2016-08-15T135225Z_275749815_S1AETVOZQVAA_RTRMADP_3_DOPING-TENNIS-SHARAPOVA
H Μαρία Σαράποβα στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της. Στη συνέντευξη Τύπου όπου παραδέχτηκε ότι βρέθηκε θετική σε απαγορευμένες ουσίες (Getty Images)

Γιατί, λοιπόν, δεν χάρηκε αυτό το καλοκαίρι; Γιατί δεν μπορεί να συμπεριφερθεί σαν μια κανονική πλούσια και όμορφη κοπέλα της ηλικίας της; Επειδή ποτέ δεν ήταν. Αρχισε να παίζει τένις μόλις στα τέσσερα. Ηταν το «παιδί – θαύμα», κι όλοι έπεσαν πάνω του. Τη φόρτωσαν με σκληρή δουλειά, με απαιτήσεις δυσβάστακτες, με στόχους εξοντωτικούς. Η Μαρία έμαθε -όλα αυτά τα χρόνια- μόνο ένα πράγμα: να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων όσοι περίμεναν από εκείνη θριάμβους: γονείς, προπονητές, χορηγούς, οπαδούς. Ξαφνικά, όταν το άστρο της θόλωσε, ένιωσε οτι τους απογοήτευσε. Επρεπε -επειγόντως- να βρει άλλους τρόπους να τους ικανοποιήσει. Πλέον, έξω από το τένις.

Ο υψηλός πρωταθλητισμός είναι ένας πολύ αυστηρός δάσκαλος. Σε μαθαίνει οτι η επιτυχία είναι το παν στη ζωή. Σε μαθαίνει και το πώς θα την φτάσεις. Αλλά, όταν η επιτυχία καταλήγει να γίνει έννοια ταυτόσημη με τη ζωή, η τάξη μπορεί να μετατραπεί σε κλουβί.

Η Μαρία μπήκε στο «κλουβί» όταν ήταν τεσσάρων. Εφέτος, στα 29 της, αναγκάστηκε να βγει απ’ αυτό – ποιος ξέρει για πόσον καιρό; Τώρα, για πρώτη φορά στη ζωή της, γνωρίζει τον έξω κόσμο. Προσπαθεί να βρει άλλα ενδιαφέροντα, να ανακαλύψει ποιοί την αγαπούν πραγματικά -την ίδια, όχι τις επιτυχίες της-, να επανεκτιμήσει τις αξίες της, να βρει την επιδοκιμασία μακριά από τα κορτς που την αποθέωναν.

GettyImages-494457750
Από αγώνα της Σαράποβα στην Σιγκαπούρη το 2015 (Matthew Stockman / Staff)

Οπως παρατηρεί η ειδική αθλητική ψυχολόγος, Karen Nimmo, στην Stuff New Zealand, η οποία δημοσίευσε συνέντευξή της, οι αστέρες του τένις -και των άλλων σπορ- ζουν επί δεκαετίες μέσα σε ένα απαράλλαχτο περιβάλλον: με τις προδιαγραφές των προπονητών τους, των υποστηρικτών τους και των ομοσπονδιών τους. Και, ξαφνικά ένα πρωί, ανακαλύπτουν οτι πρέπει να βγάλουν μια νέα ταυτότητα. Να ζήσουν -έξω από τα γήπεδα- μια «κανονική» ζωή, την οποία ούτε καν γνωρίζουν. Είναι ένα σοκ. Πολύ περισσότερο, όταν το τέλος τους στον αθλητισμό συγκεντρώνει τα πυρά της κριτικής.

Είναι πολλοί, εκείνοι που ακόνισαν τα μαχαίρια τους μετά το ολίσθημα της Μαρίας. Οχι, απαραιτήτως, εχθροί της. Την εγκατέλειψαν και αρκετοί «φίλοι». Ακόμη και συνεργάτες της, άνθρωποι που βρίσκονταν στο προσωπικό pay roll της. Ο κόσμος γύρω της κατέρρευσε. Και τώρα, βιάζεται να διαπιστώσει αν υπάρχει ευτυχία έξω από το τένις.

Αν και πολλοί πρωταθλητές προετοιμάζονται επί χρόνια γι’ αυτή τη στιγμή, ποτέ, κανείς δεν είναι έτοιμος. Η Μαρία είχε αρχίσει να σχεδιάζει το μέλλον της μακριά από το τένις, από τα 25 της. Αυτός ήταν ο λόγος που ίδρυσε την «Sugarpova». Το γιατί αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στις «καραμέλες για μεγάλα παιδιά», δείχνει το πόσο δύσκολο θα της είναι, να ζήσει μακριά από τα κορτς: «Οταν ήμουν μικρό κορίτσι, η επιβράβευσή μου έπειτα από κάθε πετυχημένη προπόνηση ήταν μια καραμέλα. Από τότε, τις ερωτεύτηκα. Σκέφτηκα, λοιπόν, γιατί να μην επιβραβεύονται και οι ενήλικες με αυτόν τον τρόπο;».

Το ευτύχημα για τη Μαρία, είναι η… διπλή της υπόσταση. Οπως σχολίασε το Forbes, η Σαράποβα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας με τις πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες, επί 11 χρόνια. Δεν ήταν πάντα η καλύτερη. Ενα μεγάλο μέρος των αποδοχών της οφείλεται στην εντυπωσιακή της εμφάνιση.

Αυτή «μέτρησε», προφανώς, στην απόφαση της Evian, της Head και -κυρίως- της Nike να μην την εγκαταλείψουν στα δύσκολα. Η Nike, η κυριότερη χορηγός της -η οποία της καταβάλλει 12 εκατ. δολάρια το χρόνο- είχε ανακοινώσει πως δεν θα συνεχίσει τη συνεργασία της μαζί της. Οταν ξεπέρασε το σοκ των αποκαλύψεων του περασμένου Ιανουαρίου, το ξανασκέφτηκε. Γιατί, όπως έγραψαν κάποιες δηλητηριώδεις αγγλοσαξονικές πέννες, ακόμη κι αν η Μαρία δεν παίζει τένις, είναι μια κούκλα όταν φοράει τα αθλητικά της – τουλάχιστον όσο δεν παίρνει κιλά και δεν γερνάει.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Σαράποβα δεν θα χαθεί από τη γειτονιά των σπορ. Το αν θα κρατάει ρακέτα ή όχι, θα το γνωρίζουμε μόλις εκδοθεί η απόφαση επί της έφεσής της -το αργότερο- στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...