735
Εφτασαν και είναι έτοιμοι να ταρακουνήσουν το νησί... | REUTERS/Ivan Alvarado

«¡Hola Cuba!» Οι Rolling Stones στην Αβάνα για τη συναυλία τους

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 25 Μαρτίου 2016, 15:37
Εφτασαν και είναι έτοιμοι να ταρακουνήσουν το νησί...
|REUTERS/Ivan Alvarado

«¡Hola Cuba!» Οι Rolling Stones στην Αβάνα για τη συναυλία τους

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 25 Μαρτίου 2016, 15:37

«Οι Rolling Stones έφτασαν στην Κούβα το απόγευμα» (τοπική ώρα), είπε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κούβας (ACN). Δύο μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η ιστορική επίσκεψη στο νησί από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Μπαράκ Ομπάμα αποτέλεσε το support – το συγκρότημα, δηλαδή, που ανοίγει μεγάλες συναυλίες και αναλαμβάνει να… «προθερμάνει» τους θεατές!

Οι πόρτες του αεροσκάφους άνοιξαν και οι -εβδομηντάρηδες, πια- βρετανοί μουσικοί, λουσμένοι στα φωτογραφικά φλας, ξεκίνησαν τη μουσική τους απόβαση, συνθλίβοντας δεκαετίες απαγόρευσης της «αλλότριας μουσικής» στην Κούβα.

Οι Μικ Τζάγκερ, Κιθ Ρίτσαρντς, Ρόνι Γουντ και Τσάρλι Γουάτς, χαμογελαστοί και ευδιάθετοι, καταγράφονται στην παγκόσμια Ιστορία ως το συγκρότημα που ανέλαβε να επενδύσει με ριφ από τις κιθάρες, χτυπήματα στα πιατίνια και με μελωδικά φωνητικά, την… επανένταξη της Αβάνας στον σύγχρονο κόσμο.

Πραγματικά πρόκειται για μια ιστορική στιγμή – από τις ελάχιστες φορές που αυτό δεν αποτελεί δημοσιογραφικό κλισέ. Αυτή η συναυλία, συνάμα, καταγράφεται στις επιτυχίες και του ίδιου του συγκροτήματος, αφού θα είναι η πρώτη -στην 54χρονη ιστορία του- που θα λάβει χώρα σε κουβανικό έδαφος. Τα φώτα θα ανάψουν για τη «Συναυλία Φιλίας» σε έναν ανοιχτό χώρο στην «Αθλητική Πόλη», κοντά στο κέντρο της Αβάνας. Βασικά, θα είναι δωρεάν!

Αντίστοιχα, στη λατινο-αμερικανική περιοδεία των Rolling Stones, όσοι θέλουν να τους δουν πληρώνουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 200 δολαρίων. Στη συναυλία της Παρασκευής αναμένονται, περίπου, 500.000 άτομα – άλλο ένα ρεκόρ που αφορά εμφάνιση μπάντας στην Κούβα. Είπαμε, εκεί η Ιστορία δεν σταματά τα καταγράφει τα τεκταινόμενα. Το live των Stones θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλη τη χώρα και θυμίζω ότι γίνεται… εξ αναβολής. Αρχικά, ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου, τελικά μετατέθηκε για τις 25 του τρέχοντος μήνα, αφού μεσολάβησε η πρώτη επίσκεψη αμερικανού προέδρου στο νησί, έπειτα από, σχεδόν, έναν αιώνα.

https://www.youtube.com/watch?v=13eWf-WWYNQ

«Εχουμε εμφανιστεί σε πολλές ιδιαίτερες περιοχές κατά τη διάρκεια της μακράς μας καριέρας, όμως αυτό το σόου στην Αβάνα θα είναι ορόσημο για εμάς, όπως ελπίζουμε και για τους φίλους μας στην Κούβα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του συγκροτήματος.

Σε αυτή την αιχμή της Ιστορίας είναι δεδομένο ότι η πρεσβύτερη κουβανική επανάσταση θα συναντήσει τους πρεσβύτερους και καθαγιασμένους τής ροκ. Οι Rolling Stones δεν βρέθηκαν εκεί για να βάλουν άλλο ένα λιθαράκι στην επανάστασή τους, αυτή είχε συντελεστεί πριν από πολλά χρόνια – και, μάλιστα, ήταν και όψιμη. Πήγαν εκεί προκειμένου να συμμετάσχουν, μέσω του πολιτισμού τους, στο μεγαλύτερο -έως αυτή τη στιγμή- μουσικό, αλλά και πολιτικό γεγονός της χρονιάς, γράφοντας σε παρτιτούρα, με τις νότες τους, τη νέα εποχή στην αντίστοιχη Ιστορία της Κούβας.

Ως τώρα, οι Rolling Stones έχουν ήδη δώσει συναυλίες στη Χιλή, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, το Περού, την Κολομβία και το Μεξικό. Το συγκρότημα, λοιπόν, έτσι κι αλλιώς πραγματοποιεί περιοδεία σε ισπανόφωνες χώρες («Latina Ole Tour») και μέσα σε αυτές αποφάσισε να συμπεριλάβει και την εν λόγω κομμουνιστική χώρα.

Και τώρα, λοιπόν, ήρθε η αγιασμένη ροκ ώρα. «Hola Cuba» αναφώνησαν, στα ισπανικά, στο βίντεο-μήνυμα που έστειλαν πριν από λίγες μέρες στους Κουβανούς εν όψει της συναυλίας της Μεγάλης Παρασκευής που δεν έχει λύπη, αλλά χαρά.

Un mensaje de los Rolling Stones al pueblo Cubano, estamos muy felices de tocar para ustedes este viernes! #StonesCubaA message from the Rolling Stones to the Cuban people, we are so looking forward to playing for you on Friday!

Posted by The Rolling Stones on Tuesday, 22 March 2016

Kάποια μεγάλα, όσο και βιτριολικά αμερικανικά media, έγραψαν ότι η άφιξη του «γερο-Τζάγκερ» και της παρέας του είναι η μεγάλη προσφορά των Rolling Stones σε ένα έθνος απομονωμένο, αφυδατωμένο από τον πολιτισμό και, άρα, διψασμένο για κουλτούρα.

Ε, όχι, αυτό πάει πολύ. Μπορείς να ψέξεις την ηγεσία της Κούβας για χίλια δυο, αλλά ποιος μπορεί να μιλήσει για τον πολιτισμό, την κουλτούρα της Κούβας και τη συνεισφορά της στον δυτικό κόσμο; Σε μια άλλη περίπτωση, ο Ραούλ Κάστρο δεν ζήτησε -από όσο γνωρίζουμε- από τον Τζάγκερ και την παρέα του να μην ερμηνεύσει το… «αμαρτωλό» τραγούδι «Brown Sugar» – όπως, για παράδειγμα, έχει πράξει η Κίνα, το 2006, στη συναυλία της Σαγκάης.

Σε όλες αυτές τις κακίες οι βρετανοί μουσικοί είναι βέβαιο ότι αυτή την ώρα θα υψώνουν τα ποτήρια τους γελώντας και θα πίνουν γουλιές από «Cuba Libre».

Βασικά, θα τους βγάζουν τη γλώσσα-λογότυπό τους…

1940959

Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη του συγκροτήματος

Δείτε φωτογραφίες από την προετοιμασία της συναυλίας και το στήσιμο της σκηνής

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...