299
Η Λιου Γιανγκ χαμογελά καθώς το προσωπικό την απομακρύνει από την κάψουλα επιστροφής του επανδρωμένου διαστημόπλοιου Shenzhou-14 | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/XINHUA / Li Gang

Κινέζοι αστροναύτες επέστρεψαν στη Γη έπειτα από έξι μήνες

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 17:21
Η Λιου Γιανγκ χαμογελά καθώς το προσωπικό την απομακρύνει από την κάψουλα επιστροφής του επανδρωμένου διαστημόπλοιου Shenzhou-14
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/XINHUA / Li Gang

Κινέζοι αστροναύτες επέστρεψαν στη Γη έπειτα από έξι μήνες

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 17:21

Τρεις κινέζοι αστροναύτες επέστρεψαν στη Γη την Κυριακή έπειτα από την παραμονή τους στον διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ («Ουράνιο Παλάτι») για έξι μήνες, σύμφωνα με την κινεζική διαστημική υπηρεσία.

Το πλήρωμα, το οποίο βρισκόταν στον κινεζικό διαστημικό σταθμό από τις αρχές Ιουνίου, προσγειώθηκε στην τοποθεσία Ντονγκφένγκ της Εσωτερικής Μογγολίας (βόρεια Κίνα) στις 20.09 ώρα Πεκίνου (14.09 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο ανακοίωνση της υπηρεσίας. Τα ΜΜΕ της χώρας μίλησαν για αποστολή η οποία στέφθηκε με «απόλυτη επιτυχία».

Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, οι τρεις αστροναύτες, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα, είναι καλά στην υγεία τους.

Οι τρεις αστροναύτες της αποστολής Shenzhou-14, ο διοικητής της αποστολής Τσεν Ντονγκ, η Λιου Γιανγκ, πρώτη κινέζα αστροναύτης, και ο Κάι Σουτσέ, είχαν επιφορτιστεί με την επίβλεψη των τελικών φάσεων της κατασκευής του διαστημικού σταθμού, το «στολίδι» του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της Κίνας.

Η τελευταία μονάδα του υπό κατασκευή διαστημικού σταθμού είχε προσδεθεί στα τέλη Οκτωβρίου, ένα κρίσιμο στάδιο πριν από την ολοκλήρωση της συναρμολόγησης του σταθμού που έχει προγραμματιστεί για το τέλος της χρονιάς.

«Είναι τιμή μου που είδα τον σχηματισμό της βασικής διαμόρφωσης του διαστημικού μας σταθμού», είπε ο Τσεν, πιλότος της πολεμικής αεροπορίας που έγινε ο πρώτος κινέζος αστροναύτης ο οποίος έμεινε σε τροχιά για περισσότερες από 200 ημέρες, σύμφωνα με το Xinhua.

Το πλήρωμα έδωσε τη σκυτάλη στους τρεις αστροναύτες της αποστολής Shenzhou-15, οι οποίοι είχαν φτάσει στα τέλη Νοεμβρίου στον σταθμό Τιανγκόνγκ, ο οποίος είναι γνωστός και με το αγγλικό ακρωνύμιό του CSS (από το «Chinese space station»).

Υππενθυμίζεται ότι η Κίνα αποκλείστηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το 2011 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν κάθε συνεργασία της NASA με το Πεκίνο.

Οταν ολοκληρωθεί, ο διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ αναμένεται να έχει μάζα 90 τόνων –σχεδόν το ένα τέταρτο του ISS– και μέγεθος παρόμοιο με τον πρώην ρωσοσοβιετικό σταθμό Mir.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...