343
Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας εκφωνεί ομιλία από το εδώλιο του κατηγορουμένου στη διάρκεια της δίκης του στην Τιφλίδα στις 2 Δεκεμβρίου 2021 | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/IRAKLI GEDENIDZE

Γεωργία: «Δηλητηρίασαν» τον πρώην πρόεδρο Σαακασβίλι στη φυλακή

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 15:45
Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας εκφωνεί ομιλία από το εδώλιο του κατηγορουμένου στη διάρκεια της δίκης του στην Τιφλίδα στις 2 Δεκεμβρίου 2021
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/IRAKLI GEDENIDZE

Γεωργία: «Δηλητηρίασαν» τον πρώην πρόεδρο Σαακασβίλι στη φυλακή

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 15:45

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι «δηλητηριάστηκε» με βαρέα μέταλλα στη φυλακή στη Γεωργία και κινδυνεύει να πεθάνει εάν δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία, σύμφωνα με ιατρική έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του τη Δευτέρα.

Οπως βεβαιώνει σε αυτή ο αμερικανός τοξικολόγος Ντέιβιντ Σμιθ, οι «εξετάσεις αποκάλυψαν την παρουσία βαρέων μετάλλων» στον οργανισμό του 54χρονου ηγέτη της αντιπολίτευσης στη χώρα του Καυκάσου, ενώ τα συμπτώματα που εμφανίζει «είναι αποτέλεσμα δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα».

«Με έναν ρεαλιστικό βαθμό ιατρικής βεβαιότητας» αυτοί οι τοξικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του υδραργύρου και του αρσενικού, εμφανίστηκαν στον οργανισμό του κ. Σαακασβίλι «μετά τη φυλάκισή του», πρόσθεσε ο Σμιθ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες αυτής της έκθεσης με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας λαμβάνει ιατρική θεραπεία που είναι επιβλαβής για αυτόν χωρίς την κατάλληλη επίβλεψη.

Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, «η οποία φαίνεται να έχει απορριφθεί ή να μην είναι διαθέσιμη» στη Γεωργία, ο «αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας είναι επικείμενος», προειδοποίησε ο Σμιθ.

Από την πλευρά τους οι γεωργιανές Αρχές διαβεβαίωσαν ότι ο Μιχαήλ Σαακασβίλι λαμβάνει όλη την απαραίτητη φροντίδα με την πρόεδρο Σαλομέ Ζουραμπισβίλι να δηλώνει ότι εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος για λόγους υγείας.

Μια άλλη γιατρός, η Μαριάμ Τζισκαριάνο, η οποία προήδρευσε του ιατρικού συμβουλίου που εξέτασε τον Σαακασβίλι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο τελευταίος «διαγνώστηκε με εγκεφαλική βλάβη και με νευρολογικά προβλήματα συνεπεία δηλητηρίασης».

«Πάσχει από μια σειρά από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τον εγκλεισμό του», πρόσθεσε.

Ο Τενγκίζ Τσουλάτζε, από την πλευρά του, ένα μέλος ενός ιατρικού συμβουλίου που συστάθηκε από τον γεωργιανό διαμεσολαβητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποκάλυψε την Κυριακή ότι ο Σαακασβίλι έχει «χάσει περισσότερα από 40 κιλά» κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 έως το 2013, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι φυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2021 λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από εξορία πολλών ετών, καθώς καταζητούνταν από τη γεωργιανή Δικαιοσύνη. Πέρυσι, ο Σαακασβίλι είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο έπειτα από 50ήμερη απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του για κατάχρηση εξουσίας, την οποία είχε καταγγείλλει ως πολιτικά υποκινούμενη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...