603
// | ANDREJ ISAKOVIC

Κανένα επιπλέον μέτρο για τους 65+

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 13:35
//
|ANDREJ ISAKOVIC

Κανένα επιπλέον μέτρο για τους 65+

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 13:35

Σε διαβεβαίωση ότι δεν εξετάζεται η επιβολή ειδικών περιοριστικών μέτρων για τους άνω των 65 ετών προέβη τη Δευτέρα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα επιπλέον μέτρο για τους 65+, αφού, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, πρόκειται για ηλικιακή ομάδα που είναι ήδη πολύ πιο προσεκτική σε σχέση με τους νεότερους όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας και αποτροπής διασποράς του κορονοϊού.

«Δεν υπάρχει μέτρο που να μπορεί να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες» είπε ο κ. Πέτσας, επαναλαμβάνοντας ότι «κοιτάζουμε τα μέτρα να είναι εύκολα, εφαρμόσιμα και εύκολο να ελεγχθούν». «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», κατέληξε στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε αντίθεση με όσα είχε πει προ ημερών ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τους άνω των 65 ετών (περισσότερα εδώ).

Σε πρόσφατη συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Χαρδαλιάς δεν είχε αποκλείσει τη λήψη νέων μέτρων, ώστε να αποφευχθεί ένα lockdown, φέρνοντας  ως παράδειγμα τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, ή μέτρα που θα αφορούν ηλικιακές ομάδες πληθυσμού, όπως άνω των 65 ετών. Από ό,τι φαίνεται, όμως, υπήρξαν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση για μία τέτοια επιλογή, με αποτέλεσμα να βγει τη Δευτέρα ο Στέλιος Πέτσας και να ξεκαθαρίσει μία και καλή το θέμα.

Αντιμετωπίζουμε ήδη μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και διασωληνωμένων, ιδίως στην Αττική και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας. Ηδη, συνεργεία του ΕΟΔΥΥ έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας και θα συνεχίσουν το έργο τους και τις επόμενες μέρες, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την τρέχουσα κατάσταση με την πανδημία.

Παράλληλα, διευκρίνισε, η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση ξενοδοχείων καραντίνας προκειμένου να φιλοξενήσουν, με την αναγκαία ιατρική φροντίδα, πολίτες –κυρίως αλλοδαπούς– που έχουν προσβληθεί από τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί, αλλά φιλοξενούνται στα νοσοκομεία. Ηδη σήμερα ξεκινά η μεταφορά των πρώτων εξ αυτών σε ξενοδοχείο καραντίνας, γεγονός που θα απελευθερώσει πολλές απλές κλίνες Covid-19 μέσα σε λίγες μέρες. Ετσι, σημείωσε ο κ. Πέτσας, και τα νοσοκομεία θα αποσυμφορηθούν και θα περιχαρακωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Επιπλέον, συνέχισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση και των εποχικών ιώσεων, ιδίως της γρίπης, που αναμένεται να πιέσουν το σύστημα υγείας τους επόμενους μήνες. Από τις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν γίνει κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια. Το 2019, ύστερα από σχετική καμπάνια, έγιναν περισσότερα από 3 εκατομμύρια. Και φέτος έχουν παραγγελθεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια, σημείωσε ενημερώνοντας ότι στις 14.00 ήταν προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αντέξει στις όποιες πιέσεις από τη «διπλή απειλή», του κορονοϊού και της γρίπης. Μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποκτήσει ακόμη 67 κλίνες ΜΕΘ από δωρεές, ενώ από τον Δεκέμβριο θα αρχίσουν να προστίθενται 174 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας.

Επιπλέον, πρόσθεσε, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία –σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές– μπορεί να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές. Υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς που θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλίων.

«Ξέρουμε ότι η μάχη είναι δύσκολη. Μπορούμε, όμως, να την κερδίσουμε. Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή. Είναι, όμως, αυτονόητο πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν τηρείται από όλους. Και αυτό είναι τώρα το στοίχημα», κατέληξε στην αναφορά του για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...