526
Στο σπίτι στα Χανιά, ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει την παράδοση της οικογενειακής διπλωματίας, με φιλοξενούμενο τον Μάικ Πομπέο | CreativeProtagon

Τα δύο βράδια του Πομπέο με τον Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 12:58
Στο σπίτι στα Χανιά, ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει την παράδοση της οικογενειακής διπλωματίας, με φιλοξενούμενο τον Μάικ Πομπέο
|CreativeProtagon

Τα δύο βράδια του Πομπέο με τον Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 12:58

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Αρχικά, δεν προσγειώθηκε στην Αθήνα, κάτι που δεν του δημιουργεί «υποχρέωση» να πάει και στην Αγκυρα στη συνέχεια, ενώ μπορεί να συμβολίσει και το επαυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Πομπέο, όμως, πηγαίνει και στην Κρήτη, όπου θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι.

Το εντυπωσιακό σπίτι που έφτιαξαν μετά το ’80 ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη και το οποίο αποτελούσε σημείο αναφοράς για όλη την οικογένεια Μητσοτάκη, θα ανοίξει τις πόρτες του για τον κ. Πομπέο και τη σύζυγό του. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να φτάσει απόψε το βράδυ στην Κρήτη, μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ για το πρωί της Τρίτης είναι προγραμματισμένη η κοινή του επίσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη βάση της Σούδας, η οποία έχει ξεχωριστή θέση στον νατοϊκό σχεδιασμό.

Ο κ. Πομπέο, όμως, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εφ’ όλης της ύλης τα δύο βράδια που θα μείνει στα Χανιά. Για αύριο το βράδυ είναι προγραμματισμένο δείπνο μετά συζύγων, ενώ δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι Μητσοτάκης και Πομπέο δεν θα… αδράξουν την ευκαιρία να τα πουν μια ή και περισσότερες φορές μετά το πέρας του επίσημου προγράμματος είτε στο σαλόνι είτε στην αυλή του σπιτιού.

Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει, άλλωστε, μια ιδιότυπη παράδοση σε αυτή την οικογενειακή διπλωματία που σφυρηλατεί προσωπικούς δεσμούς. Πρώτος διδάξας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν γνωστό ότι είχε στενή προσωπική σχέση με τον Τζορτζ Μπους τον Πρεσβύτερο. Το καλοκαίρι του 1991, στο πλαίσιο της επίσκεψης Μπους στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον κάλεσε μετά της Μπάρμπαρα στην Κρήτη, όπου το μεσημέρι τους έκανε το τραπέζι, το οποίο είχε επιμεληθεί προσωπικά η Μαρίκα Μητσοτάκη. Η ίδια η Μαρίκα φέρεται να έλεγε πολλά χρόνια μετά μια ανέκδοτη ιστορία από εκείνη την επίσκεψη: την ώρα που έκανε τις προετοιμασίες, το προηγούμενο βράδυ, άνθρωπος της αμερικανικής πρεσβείας την παρατηρούσε στην κουζίνα, ενώ το ψυγείο, όπου μπήκαν πολλά από τα φαγητά το βράδυ, αμπαρώθηκε με… λουκέτο για την ασφάλεια του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ.

Μαρίκα Μητσοτάκη, Τζορτζ Μπους, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μπάρμπαρα Μπους, Γιάννης Βαρβιτσιώτης στα Χανιά το 1991

Ο Μπους, όμως, έφυγε κατενθουσιασμένος από την Κρήτη, παίρνοντας μαζί του την ανάμνηση από τα ντολμαδάκια της Μαρίκας και ελαιόλαδο, το οποίο λάτρεψε. Τρία χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1994, επέστρεψε μαζί με τη σύζυγό του και πέρασε μερικές μέρες στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι, ενώ αγάπησε την Κρήτη, την οποία στη συνέχεια επισκέφθηκε πολλές φορές και ως καλεσμένος της οικογένειας Λάτση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε από αυτά εκ του σύνεγγυς. Στην επίσκεψη του 1991, 23 χρόνων τότε, ήταν και αυτός παρών στην Κρήτη και περίμενε τον πρόεδρο Μπους στο κατώφλι του σπιτιού, μαζί με τη Μαρίκα Μητσοτάκη και τις αδελφές του. Στην πολιτική, άλλωστε, οι προσωπικές σχέσεις είναι αυτές που ανοίγουν χρήσιμους διαύλους επικοινωνίας. Εξ ου και ο Πρωθυπουργός ποντάρει στον απευθείας δίαυλο με την Ουάσιγκτον, όσο περίπλοκη και αν είναι η κατάσταση εκεί αυτή την περίοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...