299
Ο Ηλίας Μόσιαλος, στο κέντρο, στη συνέντευξή του στην εκπομπή του Χρήστου Κούτρα και του Γιάννη Ντσούνου | ΣΚΑΪ

Μόσιαλος: Γιατί πάση θυσία πρέπει να αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 12:37
Ο Ηλίας Μόσιαλος, στο κέντρο, στη συνέντευξή του στην εκπομπή του Χρήστου Κούτρα και του Γιάννη Ντσούνου
|ΣΚΑΪ

Μόσιαλος: Γιατί πάση θυσία πρέπει να αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 12:37

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει με κάθε τρόπο τα μέτρα εγκλεισμού, δηλαδή ένα δεύτερο lockdown, τόνισε ο καθηγητής πολιτικής της υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα διαθέσιμα φάρμακα και τη θετική επίδρασή τους στη μείωση του χρόνου αποθεραπείας.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι δεν πρέπει να γίνει ξανά lockdown στην Ελλάδα γιατί στη χώρα μας είχε μια χρήση: να μάθουμε πώς να χειριζόμαστε αυτή την πανδημία και να κερδηθεί χώρος για το σύστημα υγείας.

Επιπλέον επισήμανε ότι ήταν θετικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα το lockdown άρχισε νωρίτερα και κράτησε λιγότερο από άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία, που κράτησε 3-4 μήνες.

Πολιτεία και πολίτες πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να περιορίσουμε τους κινδύνους, δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, επισήμανε.

Για τα φάρμακα, όπως είπε ο κ. Μόσιαλος, «ξέρουμε ότι υπάρχει ένα φάρμακο, η ρεμδεσιβίρη, η οποία μειώνει τον χρόνο αποθεραπείας κατά το 1/3 περίπου, κυρίως στις μέτριες και βαριές περιπτώσεις. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα ακόμα πολύ φτηνό φάρμακο, το οποίο το χρησιμοποιούμε χρόνια, η δεξαμεθαζόνη, η οποία μειώνει τη θνητότητα κυρίως στις βαριές περιπτώσεις κατά το 1/3».

Η καλύτερη χρήση των πρωτοκόλλων έχει συμβάλει στις περισσότερες περιπτώσεις στο να μειωθεί κατά 20%-30% η θνητότητα στις ΜΕΘ για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αν και αυτό εξαρτάται από τη χώρα, εξήγησε.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει φάρμακο που μπορεί να δοθεί για την πρόληψη της νόσου ή για τις ήπιες περιπτώσεις πριν εξελιχθούν. Αυτό διότι οι περισσότερες περιπτώσεις δεν θα εξελιχθούν, είπε και πρόσθεσε ότι αυτό που περιμένουμε από τα φάρμακα είναι οι θεραπείες με αντισώματα. Το επόμενο δίμηνο θα γνωρίζουμε αν η χορήγηση πολλαπλών αντισωμάτων βοηθά, ενώ τα αρχικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εστίες κινδύνου, είπε ότι η ανησυχία είναι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους κλειστούς χώρους, παρά στις πλατείες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...