610
| Menelaos Myrillas / SOOC

Και στο βάθος… εκλογές

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 26 Φεβρουαρίου 2016, 08:11

Και στο βάθος… εκλογές

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 26 Φεβρουαρίου 2016, 08:11

Το εκρηκτικό κοκτέιλ των σοβαρότατων εθνικών συνεπειών στο Προσφυγικό, των πρώτων «αψιμαχιών» Αθήνας – Κουαρτέτου με φόντο την αδυναμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και ο εντεινόμενος κοινωνικός αναβρασμός έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στον τρίτο όροφο της λεωφόρου Συγγρού.

Ημέρα με την ημέρα το σενάριο της απόδρασης του Αλέξη Τσίπρα διά εκλογών κερδίζει έδαφος στις πολιτικές αναλύσεις της ηγετικής ομάδας της ΝΔ. Τα νέα δεδομένα που ενσωματώνονται καθημερινά στους υπολογισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, αναπροσαρμόζουν τη ρητορική τους αλλά και τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική τους.

«Η χώρα αγγίζει το σημείο μηδέν. Το Προσφυγικό είναι εκτός ελέγχου. Η πραγματική οικονομία είναι έρημο τοπίο. Η διαπραγμάτευση – αξιολόγηση είναι κλινικά νεκρή. Και η κοινωνία, εξαντλημένη και εξαπατημένη από τον κ. Τσίπρα, βράζει. Κανένα πρόβλημα δε λύνεται. Ο κ. Τσίπρας εξελίσσεται σε μοιραίο Πρωθυπουργό για την Ελλάδα» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος, μόλις ένα 24ωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μητσοτάκη για το επικείμενο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το Προσφυγικό.

Δεν διαφεύγει εξάλλου της προσοχής έμπειρων κομματικών στελεχών πως η ηγεσία της ΝΔ στοχοποιεί ευθέως τον Πρωθυπουργό, τον οποίο θεωρεί ακόμη το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική γραμμή που υπηρετούσαν τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, όσο και τα γαλάζια στελέχη περί αποκήρυξης πιθανών πρόωρων εκλογών, εγκαταλείφθηκε εδώ και λίγες ημέρες.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος αποκαλύπτουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τη βαθμιαία μετατόπιση της οπτικής του κόμματος προς τις πρόωρες κάλπες

Το σήμα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξη του στο STAR την προηγούμενη Δευτέρα δήλωσε πως «μεταξύ Οικουμενικής και εκλογών, προτιμώ τις δεύτερες», ενώ και ο κ. Κουμουτσάκος έριξε το γάντι στην πλευρά της κυβέρνησης εκκινώντας άτυπα το γνωστό blame game για αυτό που θεωρούν στη ΝΔ πως θα επακολουθήσει: «Ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται σε ποια κατάσταση είναι η χώρα; Οταν λέει πως έχει ασφαλή πλειοψηφία δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη αντίληψη του».

Ο ίδιος προσέθεσε μάλιστα, πως σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός αντιληφθεί πως δεν ελέγχει την πλειοψηφία του «τότε υπάρχει η οδός του Συντάγματος, η οποία κατά τη ΝΔ οδηγεί σε εκλογές».

Στη ΝΔ αποφεύγουν να προδικάσουν το αποτέλεσμα και τη συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες του επικείμενου Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Ο κ. Κουμουτσάκος αρκέστηκε να επισημάνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εμπιστεύεται πλέον τον κ. Τσίπρα, εξ ου και ζήτησε να προηγηθεί της έκτακτης Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας το Συμβούλιο, προκειμένου να «δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός σε μία κοινή εθνική γραμμή».

Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη του κόμματος αποκαλύπτουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τη βαθμιαία μετατόπιση της οπτικής του κόμματος προς τις πρόωρες κάλπες. Μόλις χθες, ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας τόνισε σε συνέντευξη του πως «όσο γρηγορότερα φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τόσο καλύτερα για τον τόπο», ενώ σε προηγούμενη τοποθέτηση του ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης, δεν απέκλεισε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών πριν από το Πάσχα διαπιστώνοντας την απροθυμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, στον απόηχο των σοβαρών αντιδράσεων στο Ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών.

Από τη λεωφόρο Συγγρού μεταδίδουν πως δεν μπορούν να προκαλέσουν τις εκλογές, δεν τις φοβούνται όμως

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης επιταχύνει την προετοιμασία της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα. Την Παρασκευή το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ μαζί με τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη, παραχωρούν συνέντευξη τύπου με αφορμή την προγραμματική πρόταση του κόμματος, ωστόσο είναι σαφές πως η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη θα είναι εφ’ όλης της ύλης.

Το μεσημέρι προεδρεύει της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου με θέμα την εν εξελίξει διαβούλευση για τις προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικού του Κόμματος. Από τη λεωφόρο Συγγρού μεταδίδουν πως δεν μπορούν να προκαλέσουν τις εκλογές, δεν τις φοβούνται όμως. Τουναντίον υπογραμμίζουν πως όλα τα ποιοτικά στοιχεία των πρόσφατων δημοσκοπικών ερευνών συνηγορούν στο συμπέρασμα πως η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα, όποτε και εάν γίνουν εκλογές.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...