561
Η Μέρκελ αποχαιρετά το κόμμα, στο ιστορικό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών. Ηταν πρόεδρος του CDU από το 2000, μετατρέποντας σε ηγεμονική δύναμη στη Γερμανία και στην Ευρώπη | REUTERS/Fabrizio Bensch

«Ηταν τιμή μου, σας ευχαριστώ» – η Μέρκελ άφησε την προεδρία του CDU

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 15:16
Η Μέρκελ αποχαιρετά το κόμμα, στο ιστορικό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών. Ηταν πρόεδρος του CDU από το 2000, μετατρέποντας σε ηγεμονική δύναμη στη Γερμανία και στην Ευρώπη
| REUTERS/Fabrizio Bensch

«Ηταν τιμή μου, σας ευχαριστώ» – η Μέρκελ άφησε την προεδρία του CDU

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 15:16

Το παρατεταμένο χειροκρότημα των συνέδρων πριν και μετά από την ομιλία της Ανγκελα Μέρκελ στο συνέδριο του CDU στο Αμβούργο ήταν αναμενόμενο και θα έλεγε κανένας και οφειλόμενο.

Στην τελευταία της ομιλία ως πρόεδρος, η Μέρκελ ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι το κόμμα υπάρχει χάρη σε αυτή. Οσες και όποιες και αν υπήρξαν οι διαφορές της με στελέχη του CDU, θα ήταν μάλλον περίεργο να μην της το αναγνωρίσει κάποιος αυτό, τουλάχιστον μέσα στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι επί των ημερών της αναδείχθηκαν σε ηγεμονική πολιτική δύναμη, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη.

Η ομιλία της καγκελαρίου επικεντρώθηκε ακριβώς στις αλλαγές στο κόμμα κατά την μακρά εποχή της – αλλαγές φυσικά προς το καλύτερο, κατά τη γνώμη της καγκελαρίου. Αλλά και στο αίτημα για ενότητα όπως λέει το σύνθημα του κόμματος.

Το 2000, όταν πήρε τα ηνία της CDU, οι Χριστιανοδημοκράτες παρέπαιαν εξαιτίας ενός τρομακτικού σκανδάλου χρηματοδοτήσεων. Και η Μέρκελ το υπενθύμισε αυτό στους συνέδρους. Αναλυτές το ερμήνευσαν ως μια έμμεση αναφορά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το όνομα του οποίο είχε εμπλακεί στην υπόθεση και εν πολλοίς του κόστισε τότε την αρχηγία.

Αλλά το CDU πρέπει να κοιτά μπροστά, δεν αντέχει να κοιτά στο παρελθόν. Το τόνισε και αυτό η Μέρκελ, όπως περιράφει η Deutsche Welle. Ηταν άλλη μια έμμεση μομφή προς την πλευρά του Σόιμπλε, καθώς ο εκλεκτός του, ο Φρίντριχ Μερτς, έχει κάνει εκστρατεία για την αρχηγία ζητώντας να επιστρέψει το κόμμα στις πολιτικές ρίζες του.

Μηνύματα υπήρχαν και για την εκλεκτή της απερχόμενης προέδρου, την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, καθώς η Μέρκελ μνημόνευσε την νίκη της στο Σάαρ τον Μάρτιο του 2017. Η γενική γραμματέας του κόμματος έχει το προσωνύμιο «Μέρκελ της Σάαρλαντ».

Η Μέρκελ δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στην πολιτική της για το Προσφυγικό η οποία τόση αντιπαράθεση έφερε μέσα στο κόμμα. «Απαντήσαμε σε μια ανθρωπιστική καταστροφή», είπε και παραδέχτηκε τις εσωκομματικές διαμάχες λέγοντας κάπως συγκαταβατικά: «Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Εξάλλου είμαστε μια οικογένεια».

«Δεν γεννήθηκα καγκελάριος ή πρόεδρος. Πάντα ήθελα να υπηρετώ τα αξιώματα με αξιοπρέπεια και να τα παραδίδω με αξιοπρέπεια», είπε και, αφού μνημόνευσε και τα 16 κρατίδια της Γερμανίας, έκλεισε την ομιλία λέγοντας «Ηταν τιμή μου. Σας ευχαριστώ».

Οι σύνεδροι χειροκρότησαν όρθιοι για 10 λεπτά, χωρίς εξάρσεις ή φρενίτιδα, παρατηρεί η DW. Θα έλεγε κανένας ότι ο τρόπος ταίριαζε στο στυλ διακυβέρνησης της καγκελαρίου.

Οι διεκδικητές

Τρία είναι τα πρόσωπα που διεκδικούν την προεδρία.

Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η υποψήφια που δίνει το σήμα της συνέχειας με την Μέρκελ (θεωρείται εξάλλου και προστατευόμενη της καγκελάριου). Ο Φρίντριχ Μερτς, ένας παλιός αντίπαλος της Μέρκελ που έχει πλέον την υποστήριξη του προέδρου της Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, που έχει λιγότερες πιθανότητες.

Δημοσκόπηση του Infratest dimap για το ARD που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, φέρνει την Κραμπ-Καρενμπάουερ στο 47%, τον Μερτς στο 37 και τον Σπαν στο 12%.

Ανώτατος αξιωματούχος του CDU ανέφερε ανώνυμα ότι πολλοί από τους συνέδρους είναι αναποφάσιστοι και θα καταλήξουν την τελευταία στιγμή ανάλογα με την παρουσίαση που θα κάνουν. Το Reuters σημειώνει ακόμη ότι σχεδόν το ένα τρίτο των συνέδρων (296 για την ακρίβεια από τους 1.001) είναι από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου όπου προέρχεται ο Μερτς. Είναι ένα σημαντικό ποσοστό, αλλά όλα είναι ακόμη ρευστά.

Τα αποτελέσματα για την εκλογή προέδρου αναμένονται το απόγευμα της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...