602
Το επίμαχο εξώφυλλο του «Paris Match» | Τwitter

Ο αντισημίτης με το κίτρινο γιλέκο – σάλος με το εξώφυλλο του Paris Match

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 13:10
Το επίμαχο εξώφυλλο του «Paris Match»
|Τwitter

Ο αντισημίτης με το κίτρινο γιλέκο – σάλος με το εξώφυλλο του Paris Match

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 13:10

Λάδι στη φωτιά του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Γαλλία από τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, έριξαν οι υπεύθυνοι του περιοδικού «Paris Match» μέσω του εξώφυλλου με το οποίο επέλεξαν να κυκλοφορήσουν.

Στο τεύχος του περιοδικού με κεντρικό θέμα -όπως ήταν επόμενο- τις ταραχές στο κέντρο του Παρισιού κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαδήλωσης των Κίτρινων Γιλέκων κατά της πολιτικής Μακρόν, η διεύθυνση σύνταξης του περιοδικού διάλεξε μία συγκεκριμένη φωτογραφία που είχε τραβηχτεί στα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, ακριβώς κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στη φωτογραφία του εξώφυλλου εικονίζεται ένας διαδηλωτής με κίτρινο γιλέκο απέναντι σε έναν από τους χιλιάδες αστυνομικούς που επιστρατεύθηκαν για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

Με τη μόνη διαφορά ότι ο συγκεκριμένος διαδηλωτής δεν ήταν άλλος από τον Ερβέ Ρισέν, γνωστό εξτρεμιστή, αντισημίτη και αρνητή του Ολοκαυτώματος, που με τα γραφόμενά του έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές την οργή της πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία και όχι μόνο.

Η επιλογή αυτή των υπευθύνων του  Paris Match προκάλεσε όπως ήταν φυσικό σάλο:

«Οι αντισημίτης και οι αρνητές του Ολοκαυτώματος χαίρονται με τη δημοσιότητα που τους παρέχετε με αυτόν τον τρόπο», σχολίασε η Εθνική Ομοσπονδία κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (Licra) με ανακοίνωσή της στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που χαρακτήρισαν εσκεμμένη την τοποθέτηση της συγκεκριμένης φωτογραφίας με τον συγκεκριμένο πρωταγωνιστή στο εξώφυλλο, σε μία προσπάθεια όπως καταγγέλλουν, να στιγματιστεί το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Ο Ερβέ Ρισέν, πρώην μέλος του Εθνικού Μετώπου, έχει καταδικαστεί κατ’ επανάληψη για τις αντισημιτικές δηλώσεις του στα social media, στο μπλογκ του ή στα βιβλία του. Τον Φεβρουάριο του 2012 είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο 5.000 ευρώ γιατί είχε δηλώσει ότι οι Εβραίοι είχαν ιδιαίτερη τάση για αιμομιξία ενώ είχε καταδικαστεί και για ομοφοβικές δηλώσεις εναντίον του πρώην δημάρχου του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ. Το 2016 είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκιση εξαιτίας παραληρηματικών αναρτήσεών του σε Twitter και Facebook, όπου μεταξύ άλλων εμετικών ισχυριζόταν ότι οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για «τα γουρούνια τους Μαύρους», καθώς και για «αναρίθμητα εγκλήματα» (δείτε κάτω το βίντεο των δηλώσεών του στο δικαστικό Μέγαρο, με τα σχόλια συμπαράστασης των οπαδών του στη Γαλλία).

Ο διευθυντής σύνταξης του Paris Match» Oλιβιέ Ρουαγιάν προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα!

«Η φωτογραφία επιλέχθηκε ως εμβληματική της βίαιης ημέρας της 1ης Δεκεμβρίου», είπέ και σε μία απέλπιδα προσπάθεια να βγάλει την ευθύνη από τους ώμους του, υποστήριξε: «δεκάδες φωτοειδησεογράφοι που βρίσκονταν εκεί, λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν την ταυτότητα και ακόμη λιγότερο τις μύχιες σκέψεις των διαδηλωτών».

«Προφανώς όλος ο κόσμος τον αναγνώρισε, εκτός από το Paris Match. Αυτό το τεύχος θα έπρεπε να γίνει πολτός», σχολίασε δηκτικά ο ιστορικός Κριστιάν Ντελπόρτ για το ατόπημα του περιοδικού

Και για να «χρυσώσει το χάπι» της «τυχαίας επιλογής» του Ερβέ Ρισέν ως αντιπροσωπευτικού προσώπου του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, έσπευσε να υπογραμμίσιε πως σε κάθε περίπτωση η επίμαχη φωτογραφία «αποκαλύπτει τη διείσδυση των εξτρεμιστών στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων καιο κυρίως της άκρας δεξιάς».

«Γι αυτό και  βρέθηκε αυτό το άτομο στο εξώφυλλο του περιοδικού μας», εξήγησε ο Ρουαγιάν, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως  ο όμιλος Lagardere (όπου ανήκει το περιοδικό) αντιμάχεται «κάθε μορφή ρατσισμού και αντισημιτισμού».

Από την πλευρά του, το σωματείο των δημοσιογράφων του Paris Match έκανε λόγο για «λάθος το οποίο δεν αντικατοπτρίζει με κανένα τρόπο» τις αξίες του περιοδικού.

Ο ίδιος ο Ερβέ Ρισέν, χωρίς να κάνει οιαδήποτε σχόλιο – δήλωση για τη νέα δημοσιότητα που βρέθηκε να απολαμβάνει ξαφνικά, αρκέστηκε να αναρτήσει το εξώφυλλο του «Paris Match» στον δεύτερο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter, καθώς ο πρώτος έχει μπλοκαριστεί λόγω ρατσιστικών αναρτήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...