435
Ο Φρίντιριχ Μερτς | REUTERS/Fabian Bimmer

Ο Μερτς πηγαίνει στο συνέδριο του CDU με το «δαχτυλίδι» του Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 13:22
Ο Φρίντιριχ Μερτς
|REUTERS/Fabian Bimmer

Ο Μερτς πηγαίνει στο συνέδριο του CDU με το «δαχτυλίδι» του Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 13:22

Δεν είναι πρόεδρος του CDU, αλλά ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ένα πρόσωπο με κύρος και μακρά ιστορία στο γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και τεράστια πείρα στην αξιολόγηση των εσωκομματικών συσχετισμών.

Η ανοιχτή υποστήριξή του στο πρόσωπο του Φρίντιριx Μερτς για την προεδρία του κόμματος είναι μια πολύ ισχυρή ψήφος υπέρ του. Δεν αφορά μάλιστα μόνο την τρέχουσα πολιτική συγκυρία, αλλά είναι άλλο ένα -πιθανόν το τελευταίο- επεισόδιο μιας διαμάχης που άρχισε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Την Παρασκευή αρχίζει στο Αμβούργο το τακτικό συνέδριο του CDU, στο οποίο θα εκλεγεί νέα ηγεσία στο κόμμα μετά τη δήλωση αποχώρησης της Μέρκελ, έπειτα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα στη Βαυαρία και την Εσση.

Η καγκελάριος, που πάντως δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία της, δηλαδή ως το 2021, έχει έμμεσα στηρίξει την ως σήμερα γενική γραμματέα του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Μαζί με τον Μερτς είναι οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι (ο Γενς Σπαν έχει πολύ λιγότερες ελπίδες), αν και η στόχευσή τους είναι διαφορετική, γράφουν οι Financial Times.

Η μεν Κραμπ-Καρενμπάουερ θεωρείται υποψήφια στο κλίμα της μετριοπαθούς και πραγματιστικής ηγεσίας της Μέρκελ. Ο αντίπαλός της είναι αυτός που θέλει να αποκαταστήσει τον συντηρητικό χαρακτήρα του κόμματος αλλά και να επαναπατρίσει τις ψήφους που διαρρέουν προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Η Μέρκελ και ο Μερτς στα έδρανα του CDU στο -από πολλές απόψεις μακρινό- 2000 (EPA PHOTO DPA/WOLFGANG KUMM)

Ο Μερτς το 2002 ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, αλλά τον υποσκέλισε η Μέρκελ. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2009, εγκατέλειψε την πολιτική για να εργαστεί σε υψηλές θέσεις στον τραπεζικό τομέα (είναι δικηγόρος που ειδικεύεται σε εξαγορές και συγχωνεύσεις).

Ο Σόιμπλε πήρε θέση υπέρ του υποψήφιου με τον πλέον σαφή τρόπο. Σε συνέντευξή του στην FAZ είπε ότι είναι «αφοσιωμένος Ευρωπαίος, αξιόπιστος μαχητής υπέρ της ατλαντικής οικονομίας, έχει καθαρή πυξίδα που θα βοηθήσει το κόμμα». Με δυο λόγια «είναι το καλύτερο για τη χώρα».

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ο Σόιμπλε δεν έμεινε στα λόγια αλλά άνοιξε κάποιες πόρτες για τον Μερτς.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη Μέρκελ; Η σχέση της με τον Σόιμπλε ποτέ δεν ήταν καλή και αυτό δεν οφειλόταν μόνο στις γνωστές διαφορές τους για την κρίση στην Ευρώπη. Ο Σόιμπλε θεωρείτο ο φυσικός διάδοχος του Χέλμουτ Κολ, μέχρι που ενεπλάκη το όνομά του σε μια υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης για το CDU. Ο δρόμος για την Μέρκελ άνοιξε τότε εύκολα.

Τώρα όμως που η πολιτική πορεία της καγκελαρίου φτάνει στο τέλος της, ο Σόιμπλε μπορεί να απολαύσει μια καθυστερημένη αλλά καίρια νίκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...