332
Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε (αριστερά) συγχαίρει τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία στη συνεδρίαση της Γερουσίας στις 19 Δεεκμβρίου | REUTERS/Tony Gentile

Ιταλία και Κομισιόν συμφώνησαν για το έλλειμμα

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 12:41
Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε (αριστερά) συγχαίρει τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία στη συνεδρίαση της Γερουσίας στις 19 Δεεκμβρίου
|REUTERS/Tony Gentile

Ιταλία και Κομισιόν συμφώνησαν για το έλλειμμα

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 12:41

Η ιταλική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η συμφωνία προβλέπει εξοικονόμηση 10,25 δισ. ευρώ, εν μέρει λόγω της «μετάθεσης της εφαρμογής δύο σημαντικών μέτρων» της ιταλικής κυβέρνησης: της μεταρρύθμισης των συντάξεων και του εισοδήματος του πολίτη, που είναι κατώτατο εισόδημα για τους πιο φτωχούς», είπε ο Ντομπρόβσκις.

Πρόκειται για μια λύση που «δεν είναι ιδανική, αλλά επιτρέπει να αποφευχθεί σε αυτό το στάδιο μια διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα», πρόσθεσε.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,04% του ΑΕΠ –έναντι 2,4% αρχικά– με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 1% το 2019 έναντι 1,5% προηγουμένως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνέρχεται σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες, πρέπει τώρα να δώσει το πράσινο φως.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές ξεκίνησε στις αρχές του Οκτωβρίου με την παρουσίαση από την Ρώμη σχεδίου προϋπολογισμού που προέβλεπε το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ περισσότερο από το επίπεδο για το οποίο είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (0,8%).

Την Κυριακή, η ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε να εξετάσει την μείωση των στόχων της με την περικοπή κατά επιπλέον 4 δισ. ευρώ για να αποφευχθεί η έναρξη διαδικασίας για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων.

Η νέα εκδοχή του σχεδίου του προϋπολογισμού, όταν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εξετασθεί από την ιταλική Γερουσία για να εγκριθεί οριστικά.

Πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν επτά μηνών, αφότου έγινε γνωστό ότι η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία.

Η απόδοση των διετών ιταλικών ομολόγων μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 0,395%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου.

Η απόδοση των πενταετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησε στο 1,804%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο ενώ η απόδοση των 10ετών τίτλων μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,80%.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε γύρω στις 252 μονάδες βάσης, η μικρότερη από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αργά χθες το spread είχε διαμορφωθεί γύρω στις 268 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...