479
Ενα λιοντάρι στο κλουβί. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ανοιχτή επιστολή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Ενα λιοντάρι στο κλουβί.
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ανοιχτή επιστολή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Η θανάτωση δύο ιαγουάρων (εδώ), στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, προκάλεσε αίσθηση και την αντίδραση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (εδώ). Σε αυτήν απάντησαν οι υπεύθυνοι του Πάρκου (εδώ). Ως συνέχεια δημοσιεύουμε, εν είδει ανοιχτής επιστολής, ένα σημείωμα-ανταπάντηση που εστάλη και στους υπευθύνους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

 

Προς τους Υπευθύνους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2018

Κύριοι,

Η πρόσφατη ανακοίνωσή σας κατά της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με ανάγκασε να σας απευθύνω την παρούσα επιστολή.

Το ότι η «ατζέντα» των «φιλόζωων» (τα εισαγωγικά δικά σας) στρέφεται κατά της ίδιας της ύπαρξης ζωολογικών πάρκων είναι απολύτως θεμιτό. Τα λεγόμενα «ζωολογικά πάρκα» δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης, ίσα-ίσα θα πρέπει να καταργηθούν παγκοσμίως, όσες ανακοινώσεις και αν εκδώσετε, όσα σαθρά «επιχειρήματα» και αν αναπτύξετε.

Η ουσία του θέματος είναι πως η διαβίωση οποιουδήποτε ζώου (των ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων) υπό συνθήκες αιχμαλωσίας είναι μια πράξη απαράδεκτη, ανήθικη, εσφαλμένη, φρικτή, είναι απλώς ΛΑΘΟΣ.

Σας υπενθυμίζω ότι πριν λίγα (σε ιστορική κλίμακα) χρόνια, η αιχμαλωσία, η δουλεία και η αγοραπωλησία ανθρώπων εθεωρείτο φυσιολογική, μέρος της συνήθους τάξης των πραγμάτων, και χρειάστηκαν αγώνες και αιματοχυσία πολλών ετών για να επικρατήσει το αυτονόητο, η κατάργησή της.

Το ίδιο θα συμβεί με τα ζώα. Νομοτελειακά, και σύντομα.

Στη φυσική τάξη των πραγμάτων, μία ανθρώπινη ζωή έχει ακριβώς την ίδια αξία με τη ζωή ενός ιαγουάρου ή ενός φιδιού ή ενός δελφινιού. Η υποβολιμαία προσπάθεια εκ μέρους σας σύγκρισης- συμψηφισμού ανθρώπινης ζωής – ζωής άλλων ζώων είναι εκ του πονηρού και στερείται κάθε βάσης.

Επιχειρήματα δε του τύπου «τα ζώα αυτά δεν ελήφθησαν από το φυσικό τους περιβάλλον αλλά γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία» καταλαβαίνετε ότι είναι τουλάχιστον αστεία και αποπροσανατολιστικά.

Δεν θα θρηνήσει κανείς για τις «χαμένες θέσεις εργασίας». Οταν καταργήθηκε η δουλεία, κάποιοι δουλέμποροι έχασαν τη δουλειά τους, πιθανόν να «έμειναν στο δρόμο» ή ακόμη και να «πείνασαν τα παιδιά τους»

Οσο για τον ρόλο των ζωολογικών πάρκων στη διατήρηση των ειδών, ο ρόλος αυτός είναι μόνον αρνητικός. Το αποδεικνύει η επιστήμη, το γνωρίζετε καλά και διατυμπανίζετε το αντίθετο με κενές περιεχομένου γενικολογίες, διότι η αντικειμενική αλήθεια και η τήρηση της ηθικής βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρίας σας και όλων των συναφών εταιριών.

Αν αγαπάτε τα ζωάκια, όπως ισχυρίζεστε, αφήστε τα ελεύθερα και ασχοληθείτε με κάποιον άλλον τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Δεν θα θρηνήσει κανείς για τις «χαμένες θέσεις εργασίας». Οταν καταργήθηκε η δουλεία, κάποιοι δουλέμποροι έχασαν τη δουλειά τους, πιθανόν να «έμειναν στο δρόμο» ή ακόμη και να «πείνασαν τα παιδιά τους». Δεν πειράζει.

Αντί να αισχύνεστε για την κορυφαίας ανηθικότητας πράξη να διατηρείτε άγρια ζώα σε αιχμαλωσία, εκδίδετε ανακοινώσεις κατά ανθρώπων και φορέων που, με όλα τους τα ελαττώματα και τις εμμονές τους, ηθικά δεν μπορεί κανείς να τους ψέξει διότι, πολύ απλά, δεν διαπράττουν το έγκλημα που διαπράττετε εσείς και οι όμοιοί σας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή. Δεν χρειάζεται να απαντήσετε.

Σας εύχομαι Καλές Γιορτές σε σας και τις οικογένειές σας.

Στάθης Παναγιωτόπουλος
Δημοσιογράφος-Παρουσιαστής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News