• Μια ξεχαρβαλωμένη ντουλάπα, ένα «σ' αγαπώ», το ΠΑΣΟΚ: H ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ΓΑΠ είχε κάτι το σουρεαλιστικό

    Ηταν το πολυαναμενόμενο πολιτικό γεγονός της Τετάρτης: η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής. Και αρχικά είχε την ανάλογη σκηνοθεσία:

     

    Από νωρίς οι γκρούπις του πρώην Πρωθυπουργού μας είχαν ενημερώσει ότι «ο Γιώργος επιστρέφει στις έξι», εννοώντας ότι τότε φτάνει στο αεροδρόμιο από την Κωνσταντινούπολη, λες και θα πήγαινε κανείς να τον προϋπαντήσει· μετά διέρρευσε γρήγορα ότι ο κ. Παπανδρέου «ζήτησε κάμερα από την ΕΡΤ»· και έπειτα ότι η δήλωση θα γινόταν με φόντο την Ακρόπολη.

     

    Υστερα όμως ο σκηνοθέτης σαν να τα βρόντηξε. Η δήλωση 113 λέξεων του κ. Παπανδρέου έγινε από το Ιδρυμα «Γεώργιος Παπανδρέου» στον Κεραμεικό, μπροστά σε έναν πίνακα του Γιάννη Μόραλη που κάτι περίεργο συμβολίζει, μια ξεχαρβαλωμένη ντουλάπα και μια μισάνοιχτη μπαλκονόπορτα.

    Αλλά και κάποια άλλα στοιχεία του χώρου μπερδεύουν τον οπαδό της προοδευτικής παράταξης. Οπως για παράδειγμα ότι κάποιες παριστάμενες φορούσαν μάσκες ΠΑΣΟΚ –πράγμα περίεργο, διότι ο κ. Παπανδρέου είναι μεν πρόεδρος, αλλά του ΚΙΔΗΣΟ, και δεν είναι καν μέλος του ΠΑΣΟΚ (ως γνωστόν, το διέσπασε το 2014).

     

    Σε μια άλλη γωνιά του χώρου υπήρχαν κάτι μπισκότα πτι-μπερ, παλιές φωτογραφίες του Γιώργου (χωρίς μουσάκι δηλαδή) και μια υπερμεγέθης κάρτα με καρδούλες και ένα «Σ’ αγαπώ!».

    Επειτα είναι και ότι πρόεδρος μίλησε για «νέα αλλαγή», ένας πλεονασμός, καθώς κάθε αλλαγή είναι κάτι το νέο, όμως έτσι κι αλλιώς τα ελληνικά δεν ήταν ποτέ το ατού του.

     

    Εδώ βέβαια μπορεί κάποιος να υποδείξει πως πρόκειται για μια πρόταση-υποδήλωση για ένα νέο όνομα. Αλλωστε ο ΓΑΠ, στη δήλωσή του, μίλησε για «Κίνημα», που Κίνημα είναι και το ΚΙΝΑΛ, αλλά είναι και το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως το ΚΙΔΗΣΟ, ενώ μίλησε και για «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη»· όροι που μπορούν να πέσουν στο τραπέζι για μια νέα μετονομασία, όταν το μαγαζί θα λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση.

  • Επιστροφή Αλογοσκούφη με... αυτοκριτική: «Είναι πολύ δύσκολο πολιτικά σε συνθήκες ευημερίας να χαλάσει κανείς το πάρτι»

    Μια που πιάσαμε το ρετρό στην πολιτική, ο ραδιοφωνικός ΣΚΑΪ είχε την έμπνευση το πρωί της Πέμπτης να βγάλει στον αέρα τον Γιώργο Αλογοσκούφη, τον αλήστου μνήμης υπουργό Οικονομικών της αξέχαστης κυβέρνησης Καραμανλή Β’ (βλέπε απογραφή, ελλείμματα κ.λπ.).

     

    Ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε στον Αρη Πορτοσάλτε με την ιδιότητα του καθηγητή και του συγγραφέα του βιβλίου «Πριν και μετά το ευρώ: Οι κύκλοι της Μεταπολίτευσης και η ελληνική οικονομία» (εκδ. Gutenberg).

     

    Και αφού θεωρητικολόγησε γενικά για την ευρωπαϊκή οικονομία τώρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση Σημίτη ότι μας έβαλε στο ευρώ χωρίς προετοιμασία, και ότι παρέδωσε ελλείμματα, ενώ επιχειρηματολόγησε όχι υπέρ της περιβόητης «απογραφής», αλλά για το μετά:

     

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπερασπίστηκε την ήπια προσαρμογή στην οποία μας έβαλε η απογραφή –«η εναλλακτική ήταν ένα μνημόνιο» είπε. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Αλογοσκούφης έκανε και κάποια αυτοκριτική: «Ηταν πολύ περισσότερο ήπια απ’ όσο προσωπικά θα ήθελα», είπε και προσέθεσε:

     

    «Δεν υπαναχώρησα, αλλά η πολιτική δεν διαμορφώνεται από έναν υπουργό αλλά από τις συλλογικές διαδικασίες μιας κυβέρνησης».

     

    «Είναι πολύ δύσκολο πολιτικά σε συνθήκες ευημερίας να χαλάσει κανείς το πάρτι», παραδέχτηκε. «Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα την “καλή εποχή”, πριν σκάσει η κρίση», σημείωσε λέγοντας ότι θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα πριν το 2007, αν δεν υπήρχε ο φόβος του πολιτικού κόστους.

     

    Αποποιήθηκε την ευθύνη της περίφημης δήλωσής του περί «θωρακισμένης οικονομίας».

     

    «Το “θωρακισμένη οικονομία” το είχα πει τον Μάρτιο του ’08 που φαινόταν ότι θα έχουμε μια κανονική μικρή ύφεση και στην Ευρώπη. Οταν έσκασε το θέμα της Lehman Brothers όμως…» είπε.

     

    Ο κ. Αλογοσκούφης απέδωσε το θηριώδες έλλειμμα 15% του 2009 στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και στις εκλογές εκείνης της χρονιάς, εξηγώντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι μια κυβέρνηση σε εκλογική χρονιά δεν παίρνει μέτρα.

     

    Την κρίση εμπιστοσύνης των αγορών, πάντως, την απέδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου και όχι στην κυβέρνηση Καραμανλή.

     

  • Εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης;

    Κινητικότητα δεν υπάρχει μόνο για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ εν όψει εκλογών –ακόμα και αν γίνουν στο τέλος της τετραετίας απέχουμε περίπου ενάμιση χρόνο από τις κάλπες– υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ. Με πρωταγωνιστή μάλιστα τον Γιάννη Δραγασάκη, βουλευτή του Δυτικού Τομέα Αθηνών και θεωρούμενο ως «Νέστορα» της Κουμουνδούρου· είναι πια 74 ετών.

     

    Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο κ. Δραγασάκης σκέφτεται να αποχωρήσει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ανανέωσης στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ.

     

    Εγραψε επί του θέματος η στήλη «Θεωρείο»:

     

    «Χώρο στη νεότερη γενιά φαίνεται πως αφήνει το τελευταίο διάστημα ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος έχει φύγει από την πρώτη γραμμή και κάνει μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις. Μάλιστα, φημολογείται έντονα πως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι πιθανόν να μην είναι στα επόμενα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν συμβεί, τότε ο Αλέξης θα έχει να καλύψει ένα σοβαρό κενό, καθώς ο Δραγασάκης είναι κατά κοινή ομολογία από τα σοβαρά στελέχη του κόμματος».

     

  • Μια υπέροχη ιστορία αγάπης από τον Κώστα Μπακογιάννη

    Μια υπέροχη ιστορία αγάπης αποκάλυψε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος πάντρεψε με πολιτικό γάμο ένα ζευγάρι 87 και 85 ετών, τον Νίκο και τη Μάρθα




text
  • Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων. Να δείτε που θα προσφύγουν δικαστικά και θα δικαιωθούν


    26 Απριλίου 2024, 17:50