360
Η Κοιλάδα των Πεσόντων, όπου τα λείψανα του στρατηγού Φράνκο βρίσκονταν από τον θάνατο του, το 1975 | REUTERS

Ηρθε η ώρα: Η Ισπανία ξεθάβει τον Φράνκο

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 18:34
Η Κοιλάδα των Πεσόντων, όπου τα λείψανα του στρατηγού Φράνκο βρίσκονταν από τον θάνατο του, το 1975
|REUTERS

Ηρθε η ώρα: Η Ισπανία ξεθάβει τον Φράνκο

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 18:34

Τελικά η ώρα έφτασε. Η ισπανική κυβέρνηση υλοποιεί αυτό που είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα και προχωρά στον εκταφιασμό των λειψάνων του Φρανσίσκο Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων και στη μετακίνηση τους σε οικογενειακό μαυσωλείο λίγο έξω από την Μαδρίτη.

Η Κοιλάδα των Πεσόντων είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο που χτίστηκε προς τιμήν των θυμάτων του ισπανικού εμφυλίου πολέμου και εκεί βρίσκονται τα λείψανα του στρατηγού Φράνκο από τον θάνατο του το 1975. Για πολλούς Ισπανούς, η τοποθέτηση της σορού του Φράνκο σε τόσο περίοπτη θέση, στη βασιλική του Τιμίου Σταυρού, τιμά περισσότερο την δικτατορία του και όχι τη μνήμη των 500.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στον ισπανικό εμφύλιο (1936-39).

Μετά από μία χρόνια δικαστική μάχη, το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας έδωσε άδεια στην κυβέρνηση να αρχίσει τις διαδικασίες εκταφής, με τις εργασίες να έχουν ήδη αρχίσει στην Κοιλάδα των Πεσόντων – αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρωί της Πέμπτης.

«Τα λείψανα του δεν μπορούσαν να παραμείνουν σε ένα δημόσιο μαυσωλείο που εξυμνεί τον χαρακτήρα του», δήλωσε η κυβέρνηση.

Η μετακίνηση των λειψάνων ήταν χρόνιος στόχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Ωστόσο το timing είναι πολιτικά βολικό. Η διαδικασία εκταφής αρχίζει λίγες εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, και ενόσω οι διαμαρτυρίες στην Καταλονία συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Τα επεισόδια στη Βαρκελώνη ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, μετά από τη φυλάκιση εννιά καταλανών πολιτικών για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στο συνταγματικά αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017 –για τη Μαδρίτη, η κίνηση αυτή ήταν πράξη απόσχισης και γι’ αυτό η τιμωρία υπήρξε βαριά.

Υστερα από νύχτες τρομακτικής έντασης, τα επεισόδια έχουν αφήσει δύο άτομα να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και εκατοντάδες τραυματίες. Οι ζημιές υπολογίζονται σε αρκετά εκατ. ευρώ.

Ο Σάντσεθ ταξίδεψε την Δευτέρα στην Καταλονία για να συναντηθεί με αστυνομικούς που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών, όχι όμως με τον καταλανό περιφερειακό πρόεδρο και υποστηρικτή της ανεξαρτησίας, Κουίμ Τόρα.

Ο Σάντσεθ έχει κατηγορήσει τον Τόρα για την στάση του να μην καταδικάσει τις ενέργειες των βίαιων αποσχιστικών διαδηλωτών, που δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία των Καταλανών.

Από τη μεριά του, ο Τόρα έχει απειλήσει με ένα ακόμη δημοψήφισμα, ως απάντηση στην φυλάκιση των εννιά υπέρμαχων της καταλανικής ανεξαρτησίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...