1084
Ο Μπιλ Γκέιτς έχει επενδύσει προσωπικά αρκετά εκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία συστοιχιών από τεραστίων διαστάσεων ανεμιστήρες όπως οι εικονιζόμενοι, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα |

Η Microsoft θέλει να σώσει τη Γη

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 07:20
Ο Μπιλ Γκέιτς έχει επενδύσει προσωπικά αρκετά εκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία συστοιχιών από τεραστίων διαστάσεων ανεμιστήρες όπως οι εικονιζόμενοι, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα
|

Η Microsoft θέλει να σώσει τη Γη

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 07:20

«Ο Μπιλ Γκέιτς πρέπει να πεθάνει!» ήταν ο τίτλος του τραγουδιού που έγραψε το 2000 ο αμερικανός τραγουδοποιός και μουσικός παραγωγός Τζον Βάντερσλαϊς, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσει τη δυσαρέσκεια, τόσο τη δική του όσο και πολλών άλλων, για την εικόνα που είχε εκείνη την εποχή η Microsoft ως μια εταιρεία που προσπαθεί με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να εξαφανίσει από παντού τους ανταγωνιστές της, ώστε σε όλο τον κόσμο να υπάρχουν μόνο τα δικά της προϊόντα. Η Microsoft ήταν για πολύ κόσμο της ηλεκτρονικής κοινότητας ένας διαβολικός επιχειρηματικός γίγαντας χωρίς ψυχή.

Τα χρόνια πέρασαν και τη θέση της Microsoft στον ρόλο του κακού έχουν πάρει σήμερα εταιρείες όπως η Google, το Facebook και η Amazon, ενώ η Microsoft φρόντισε να τοποθετήσει στην κορυφή της διοικητικής της πυραμίδας τον Μπραντ Σμιθ, το οποίο τα μίντια αποκαλούν «Το καλό παιδί». Ο Σμιθ με κάθε ευκαιρία μιλά για την ανάγκη ύπαρξης υπευθυνότητας στην χρήση της τεχνολογίας, ζητά τη θέσπιση αυστηρού νομικού πλαισίου προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων και μιλά για τους κινδύνους που υπάρχουν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Microsoft, είκοσι χρόνια μετά τις δικαστικές της περιπέτειες για τις μονοπωλιακές τακτικές που ακολουθούσε θέλει τώρα να αποδείξει ότι άλλαξε στρατόπεδο και από αυτό της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας πέρασε σε εκείνο των Τζεντάι. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η Microsoft θέλει η παραγωγή της και γενικά όλη της η δραστηριότητα ως εταιρεία να γίνει 100% φιλική στο περιβάλλον μέχρι το 2030. Το ίδιο έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει και η Amazon, έχοντας θέσει ως χρονικό όριο το 2040. Ομως η Microsoft κάνει ένα βήμα περαπάνω, αφού τα στελέχη της υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν θέλει απλώς να μη ρυπαίνει η ίδια το περιβάλλον, αλλά θα μπει στην πρώτη γραμμή για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας της Γης από τα βλαβερά αέρια και ειδικότερα από το διοξείδιο του άνθρακα.

Η Microsoft δηλώνει έτοιμη να ριχτεί στη μάχη της προστασίας του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο

«Οταν μιλάμε για τον άνθρακα, η ουδετερότητα στον άνθρακα δεν είναι αρκετή. Ο άνθρακας που βρίσκεται στην ατμόσφαιρά μας έχει δημιουργήσει ένα πέπλο αερίου που παγιδεύει τη θερμότητα και προκαλεί κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη. Αν δεν εμποδίσουμε τις εκπομπές αερίων και οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, η επιστήμη μας λέει ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές» ανέφερε σε ένα ποστάρισμά του στο Διαδίκτυο ο Μπραντ Σμιθ.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα επενδυτικό κεφαλαίο για τη χρηματοδότηση ερευνών και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα σχετίζονται με τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από τον άνθρακα. Η Microsoft σε πρώτη φάση θα τοποθετήσει σε αυτό το fund ένα δισ. δολάρια.

Η ουδετερότητα

Οταν μια εταιρεία δηλώνει ότι θέλει να γίνει ουδέτερη από τον άνθρακα, σημαίνει ότι θα προσπαθήσει η δραστηριότητά της να μην προσθέτει άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό επιτυγχάνεται:

  • Εξισορροπώντας τις εκπομπές αερίων της, για παράδειγμα αφαιρώντας η ίδια με κάποιο τρόπο ένα τόνο άνθρακα από την ατμόσφαιρα για κάθε ένα τόνο που παράγει
  • Μην κάνοντας κάποια ενέργεια η ίδια για τη δική της παραγωγή άνθρακα, αλλά επενδύοντας χρήματα στην μείωση των εκπομπών αερίων και άνθρακα σε άλλες περιοχές του πλανήτη
  • Διακόπτοντας την παραγωγή ρυπογόνων αερίων χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις δραστηριότητες και τη λειτουργία της

Μέχρι στιγμής οι περισσότερες εταιρείες έχουν επιλέξει τη λύση της επένδυσης χρημάτων στη μείωση των εκπομπών αερίων σε άλλες περιοχές του πλανήτη από αυτές στις οποίες εκείνες δραστηριοποιούνται. Αυτό που κάνουν είναι να χρηματοδοτούν αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να κατασκευαστούν εκεί υδροηλεκτρικά εργοστάσια και γενικότερα να αυξηθεί η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο από τις τοπικές επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά.

Εχει μάλιστα αναπτυχθεί ένα σύστημα το οποίο υπολογίζει τις ποσότητες άνθρακα που δεν παράγονται εξαιτίας μιας «πράσινης» επένδυσης που έχει κάνει μια εταιρεία σε άλλη περιοχή του πλανήτη και αυτές οι ποσότητες αφαιρούνται από τις ποσότητες που η εταιρεία αυτή παράγει ώστε να προκύπτει το σχετικό ισοζύγιο. Ομως έχει διαπιστωθεί ότι με αυτή τη μέθοδο δεν αντιστρέφεται η τάση της αύξησης των εκπομπών αερίων, αλλά απλώς μειώνεται ο ρυθμός της. Για να γίνει πραγματικά ουδέτερη μια εταιρεία, πρέπει η ίδια να αφαιρέσει από την ατμόσφαιρα με κάποιο τρόπο περισσότερες ποσότητες άνθρακα από όσες έχει εκπέμψει.

Η Microsoft υποστηρίζει ότι θα χρησιμοποιεί από εδώ και στο εξής στις εγκαταστάσεις της διάφορα συστήματα συλλογής και αποθήκευσης του άνθρακα. Πολλοί περιβαλλοντολόγοι υποδέχτηκαν με πολύ θετικό τρόπο τις ανακοινώσεις της, αλλά επισημαίνουν ότι για να παραχθεί ένα πραγματικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, άλλες μεγάλες εταιρείες.

Η Greenpeace από την πλευρά της επεσήμανε ότι δεν αρκεί η Microsoft να ακολουθήσει ενεργειακά ουδέτερη πολιτική όσον αφορά μόνο την ίδια αλλά θα πρέπει να δει και τι θα κάνει με τους πελάτες της που μολύνουν το περιβάλλον. «Ενώ υπάρχουν πολλά για τα οποία μπορούμε να χαιρόμαστε με τις ανακοινώσεις της Microsoft υπάρχει ένα ζήτημα που παραμένει αδιευκρίνιστο. Η Microsoft συνεργάζεται με εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου οι οποίες με την δραστηριότητα τους συμβάλλουν τα μέγιστα στο πρόβλημα. Προσπαθεί μάλιστα να εδραιώσει και να επεκτείνει την συνεργασία της με αυτές τις εταιρείες παρέχοντας προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης» αναφέρει η Ελίζαμπεθ Τζάρντιμ, στέλεχος της Greenpeace.

Το πλάνο της Microsoft

H Microsoft έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για να γίνει ουδέτερη από τον άνθρακα το οποίο περιλαμβάνει:

  • Αναδασώσεις αλλά και μεγάλης έκτασης νέες δενδροφυτεύσεις
  • Την αποκαλούμενη απομόνωση του άνθρακα, μια μέθοδο συγκράτησης του άνθρακα στο έδαφος προσθέτοντας σε αυτό μικρόβια και θρεπτικά συστατικά διαδικασία που από την μια πλευρά θα κάνει το έδαφος πιο γόνιμο και από την άλλη δεν θα προκαλεί διαβρώσεις με αποτέλεσμα να μην διαρρέεται ο άνθρακας στην ατμόσφαιρα
  • Την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα με την χρήση τεραστίων διαστάσεων ανεμιστήρων που θα διαθέτουν ειδικά φίλτρα απομάκρυνσης του βλαβερού αερίου
  • Την ανάπτυξη μεθόδων συλλογής του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από διάφορες διαδικασίες επεξεργασίας ή διάφορες χρήσεις γεωργικών προϊόντων(κυρίως τροφίμων) με στόχο να αντισταθμιστεί η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που έχει διοχετευτεί στην ατμόσφαιρα από την διαδικασία παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.

Η Amazon πριν από λίγους μήνες ανακοίνωσε και αυτή την επιθυμία της να γίνει ουδέτερη στον άνθρακα και σε αυτό το πλαίσιο θα αγοράσει 100.000 ηλεκτρικά οχήματα τα οποία θα μεταφέρουν καθημερινά τα εκατομμύρια προϊόντα που πουλά στους πελάτες της χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Η Amazon έχει οριοθετήσει την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος το 2040 και δεν έχει αναφέρει προς το παρόν κάποιο άλλο μέτρο που θα λάβει για να εμποδίσει την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα από την υπόλοιπη λειτουργία της, πλην της μεταφοράς προϊόντων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...