410
Ο Τζεφ Μπέζος παρουσίασε την σεληνάκατο που θα χρησιμοποιηθεί στην επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη | REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η Γαλάζια Σελήνη του Τζεφ Μπέζος

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2019, 12:55
Ο Τζεφ Μπέζος παρουσίασε την σεληνάκατο που θα χρησιμοποιηθεί στην επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη
|REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η Γαλάζια Σελήνη του Τζεφ Μπέζος

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2019, 12:55

Είναι γνωστό ότι πολλοί σύγχρονοι μεγιστάνες έλκονται από την παρουσία του ανθρώπου στο Διάστημα και έχουν επενδύσει τεράστια ποσά σε αυτή την κατεύθυνση. Επιχειρηματίες όπως ο Τζεφ Μπέζος (Amazon), o Ελον Μασκ (Tesla) και ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον (Virgin) έχουν ιδρύσει διαστημικές εταιρείες. Οι δύο πρώτοι στοχεύουν στην κατασκευή πυραύλων και σκαφών που θα μεταφέρουν φορτία αλλά και ανθρώπους στο ηλιακό σύστημα ενώ ο Μπράνσον προς το παρόν στοχεύει στον αποκαλούμενο διαστημικό τουρισμό, στην κατασκευή διαστημικών σκαφών που θα πραγματοποιούν σύντομες βόλτες έξω από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας ή και του πλανήτη ακόμη.

O Ελον Μασκ έχει ιδρύσει την εταιρεία Space X η οποία κατασκευάσει πολύ ισχυρούς επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους και δικό του όραμα είναι να πραγματοποιήσει εντός της προσεχούς δεκαετίας την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη. Μάλιστα ο Μασκ έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή ακόμη και αν είναι αυξημένος ο κίνδυνος να μην επιστρέψει ποτέ…

Από την άλλη πλευρά ο Τζεφ Μπέζος έχει ιδρύσει την Blue Origin και έχει δηλώσει ότι θεωρεί πιο εφικτό αλλά και ορθολογικό στόχο την επιστροφή του ανθρώπου στην Σελήνη και η εταιρεία του εργάζεται για αυτόν τον σκοπό. Σύμμαχος του Μπέζος αποδεικνύεται η αμερικανική προεδρία η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θέτει τον ίδιο στόχο, δηλαδή την άμεση οργάνωση μιας επανδρωμένης αποστολής στην Σελήνη.

Ο Τζεφ Μπέζος κάλεσε την Πέμπτη την NASA, τους δημοσιογράφους αλλά και πιθανούς επενδυτές σε ένα συνεδριακό κέντρο λίγα τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο και παρουσίασε το ομοίωμα της σεληνακάτου που θα χρησιμοποιηθεί στην επανδρωμένη αποστολή που οργανώνει η εταιρεία του. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters o Μπέζος πιστεύει ότι η αποστολή αυτή θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέχρι το 2024. Τον ίδιο στόχο, δηλαδή μια επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη μέχρι το αργότερο το 2024 είχε ανακοινώσει πριν από λίγες εβδομάδες ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Η σεληνάκατος που ονομάζεται Blue Moon θα μπορεί να μεταφέρει στην επιφάνεια της Σελήνης φορτία, οχήματα ενώ θα έχει δυνατότητα να θέτει σε τροχιά γύρω από την Σελήνη δορυφόρους.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Μπέζος έκανε την χθεσινή παρουσίαση με στόχο να δείξει ότι είναι πιο έτοιμος από την NASA που ακολουθεί το δικό της πλάνο και να την υποχρεώσει να συνεργαστεί μαζί της για την πραγματοποίηση της επανδρωμένης αποστολής στην Σελήνης. Αναμένεται η αντίδραση της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ όσο και του Λευκού Οίκου ο οποίος μπορεί να παρέμβει και να ζητήσει από την NASA να δεχτεί εξωτερικές συνεργασίες για να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η αποστολή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...