418
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν παρατηρεί με τα κιάλια την εκτόξευση των πυραύλων σε φωτογραφία που δημοσιοποίησε το βορειοκορεατικό καθεστώς | Korean Central News Agency via REUTERS

Ο Κιμ «απάντησε» στον Τραμπ με δοκιμή πυραύλου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2019, 11:07
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν παρατηρεί με τα κιάλια την εκτόξευση των πυραύλων σε φωτογραφία που δημοσιοποίησε το βορειοκορεατικό καθεστώς
|Korean Central News Agency via REUTERS

Ο Κιμ «απάντησε» στον Τραμπ με δοκιμή πυραύλου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2019, 11:07

Δεν έπιασαν τόπο από ό,τι φαίνεται, τα ταξίδια με το τρένο και τα κοινά γεύματα του Κιμ Γιονγκ-Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού η ένταση επέστρεψε στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προχώρησε στη δοκιμή ενός όπλου «μεγάλου βεληνεκούς», ανεβάζοντας έτσι το θερμόμετρο.

Η ανακοίνωσε έγινε μία ημέρα μετά την κατάσχεση από τις αμερικανικές αρχές ενός βορειοκορεατικού πλοίου (εδώ) με την κατηγορία ότι παραβίαζε τις διεθνείς κυρώσεις.

Εκτόξευση πυραύλου την Παρασκευή στις ασκήσεις της Βόρειας Κορέας – KCNA via REUTERS

Η σημερινή ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ αντικρούει τις πληροφορίες του νοτιοκορεατικού στρατού, σύμφωνα με τον οποίο την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε δοκιμή δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς, οι οποίοι διήνυσαν απόσταση 270 και 420 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Η δοκιμή αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο Στίβεν Μπίγκαν, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, βρισκόταν στη Σεούλ.

«Ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν ενημερώθηκε για το σχέδιο διεξαγωγής άσκησης (…) με τη βοήθεια πολλών μέσων πληγμάτων μεγάλου βεληνεκούς και έδωσε την εντολή να προχωρήσει η άσκηση», μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον τύπο του όπλου και αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «πύραυλος».

Εκτόξευση πυραύλων στη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων της Βόρειας Κορέας, την Παρασκευή – KCNA via REUTERS

Διαβεβαιώνοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση «πολύ σοβαρά» ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διερωτήθηκε αν η Πιονγκγιάνγκ επιθυμεί πραγματικά να διαπραγματευτεί την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

«Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με όσα συνέβησαν», επισήμανε ο Τραμπ κάνοντας επίσης λόγο για «πυραύλους μικρού βεληνεκούς». «Η σχέση συνεχίζεται, όμως θα δούμε», πρόσθεσε εξηγώντας ότι έχει την αίσθηση πως οι Βορειοκορεάτες δεν είναι πραγματικά «έτοιμοι να διαπραγματευτούν».

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν προφανώς ευχαριστημένος από αυτά που βλέπει στις στρατιωτικές ασκήσεις, την Παρασκευή -KCNA via REUTERS

Επισήμως, η Βόρεια Κορέα δεν έχει προχωρήσει στη δοκιμή πυραύλου από τις 29 Νοεμβρίου 2017, όταν εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ικανό, σύμφωνα με την ίδια, να πλήξει το αμερικανικό έδαφος.

Εξάλλου η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε ένα βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο 17.000 τόνων, το Wise Honest, το οποίο κατηγόρησε ότι παραβιάζει τις διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ εξάγοντας άνθρακα και εισάγοντας μηχανήματα.

Φωτογραφία από δορυφόρο, που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης, δείχνει το πλοίο Wise Honest να φορτώνεται με άνθρακα στο λιμάνι Νάμπο της Βόρειας Κορέας – Department of Justice/Handout via REUTERS

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...