561
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο το 2016 | Nikos Libertas / SOOC

Δωρεά €100.000 από τον Πάπα Φραγκίσκο για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2019, 11:30
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο το 2016
|Nikos Libertas / SOOC

Δωρεά €100.000 από τον Πάπα Φραγκίσκο για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2019, 11:30

Ποσό 100.000 ευρώ προσέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος για να υποστηρίξει το έργο της ελληνικής καθολικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Κάριτας για τη φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Την δωρεά παρέδωσε στην ελληνική Caritas ο καρδινάλιος Κόνραντ Κραγιέφσκι, αρμόδιος φιλανθρωπικού έργου του Βατικανού.

Ο καρδινάλιος αυτές τις μέρες επισκέφτηκε κέντρα προσφύγων στη Λέσβο, στην οποία βρέθηκε πριν από τρία χρόνια και ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος.

Την αντιπροσωπεία, εκτός από τον καρδινάλιο, που είναι ελεημοσυνάριος του Πάπα και υπεύθυνος της παπικής φιλανθρωπίας, αποτελούν ακόμη ο αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου και πρόεδρος των Ιερών Συνόδων της Ευρώπης Ζαν Κλοντ Ολέριτς και ο αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών και πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος. Μαζί τους ήταν αντιπροσωπεία της Κοινότητας Sant’ Egidio, η Μαρία Αλβέρτη, γενική διευθύντρια της «Κάριτας Ελλάς», η Τάνια Ζβακ της Διεθνούς Καθολικής Επιτροπής για τη μετανάστευση και πολλοί εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης του Βατικανού.

Την Τετάρτη, η αντιπροσωπεία του Βατικανού επισκέφθηκε τον καταυλισμό της Μόριας και ενημερώθηκε από τον διευθυντή της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Ανδρέα Γκουγκούλη. Χθες Πέμπτη, η μέρα ξεκίνησε με θεία λειτουργία στην καθολική Εκκλησία της Μυτιλήνης. Ακολούθησε επίσκεψη στη Μόρια, όπου και ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης από τον διευθυντή του Γιάννη Μπαλμακάκη.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος τρία χρόνια μετά την επίσκεψή του στη Λέσβο δεν έχει ξεχάσει το προσφυγικό ζήτημα, θέλει να μιλήσει γι’ αυτό και η φωνή του να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Γίνεται προσπάθεια εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για να υποδεχθεί κόσμο όλη η Ευρώπη. Να ανοίξουν οι πόρτες των ευρωπαϊκών χωρών στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Καθολική Εκκλησία είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες και να τους φιλοξενήσει» τόνισε ο καρδινάλιος Κραγιέφσκι, στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τον κ. Μπαλμπακάκη.

Ο διευθυντής της Μόριας προσέφερε στην αντιπροσωπεία του Πάπα ένα ξυλόγλυπτο κιβώτιο από παλέτες, κατασκευασμένο στα εργαστήρια του ΚΥΤ όπου μαθητεύουν νεαροί πρόσφυγες, ενώ πλέον στο ΚΥΤ λειτουργεί και σχολή μαγειρικής. Η αντιπροσωπεία βρέθηκε και στον Καρά Τεπέ και ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Σπύρο Μυρογιάννη.

«Η Ευρώπη έχει ξεχάσει ότι υπάρχουν τόσα κέντρα προσφύγων»

Ο πολωνός καρδινάλιος μετέφερε στα παιδιά των προσφυγικών καμπ της Λέσβου «την αγάπη του Πάπα», όπως λέει σε συνέντευξή του στα «Νέα του Βατικανού». Eκανε όμως και μια πιο συγκεκριμένη χειρονομία, αφού θα συμβάλει στην κατασκευή μιας αίθουσας παιχνιδιών για τα παιδιά.

«Σταλθήκαμε από τον Πάπα, επειδή η Ευρώπη φαίνεται πως έχει ξεχάσει ότι υπάρχουν τόσα πολλά κέντρα προσφύγων εδώ», τόνισε ο καρδινάλιος κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Ανδρέα Γκουγκούλη.

Ο εκπρόσωπος των Αρχών της Αθήνας ανέφερε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από την ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα καταγραφής τους και ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. «Η σωτηρία των ανθρώπων που βρίσκονται ήδη στα κέντρα υποδοχής, παραμένει η προτεραιότητα. Πρόκειται για ανθρώπους που περιμένουν για ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο να διαπνέεται από την ελπίδα», υπογράμμισε ο καρδινάλιος Κραγιέφσκι.

«Ο Αγιος Πατέρας υποστηρίζει την «ΚάριταςΕλλάς» με 100.000 ευρώ για την εξασφάλιση βασικών αγαθών αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος θέλει πρωτίστως να οικοδομήσει μια γέφυρα προς μια καλύτερη ζωή για αυτούς τους ανθρώπους. Εδώ βλέπουμε πολλά παιδιά, πολλές έγκυες γυναίκες που περιμένουν εδώ και μήνες να ανοίξει η Ευρώπη τις πόρτες της, επειδή εδώ δεν υπάρχει ελπίδα γι ‘αυτούς. Ο Πάπας είχε πριν από τρία χρόνια επισκεφτεί το νησί, και παραμένει νοερά εκεί στα κέντρα προσφύγων», όπως τόνισε ο καρδινάλιος Kραγιέφσκι, ο οποίος θα παραμείνει έως σήμερα Παρασκευή στη Λέσβο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...