713
O Tour Triangle, o πυραμιδοειδής πύργος που θα ανεγερθεί στη δυτική περιφέρεια του Παρισιού. Δεξιά του, στο βάθος, διακρίνεται ο Πύργος του Αϊφελ | © Herzog & de Meuron / SCI Tour Triangle

Ενας νέος Πύργος για το Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2019, 07:38
O Tour Triangle, o πυραμιδοειδής πύργος που θα ανεγερθεί στη δυτική περιφέρεια του Παρισιού. Δεξιά του, στο βάθος, διακρίνεται ο Πύργος του Αϊφελ
|© Herzog & de Meuron / SCI Tour Triangle

Ενας νέος Πύργος για το Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2019, 07:38

Θα είναι ο πρώτος ουρανοξύστης που θα χτιστεί στην Πόλη του Φωτός έπειτα από σχεδόν μισόν αιώνα. Υστερα από πολλές μάχες, νομικές και πολιτισμικές, η γαλλική Δικαιοσύνη άναψε τελικά το πράσινο φως για την κατασκευή του Tour Triangle, ενός πυραμιδοειδούς πύργου που θα ανεγερθεί στη δυτική περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας, στο Porte de Versailles, περιοχή όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του Paris Expo, του μεγαλύτερου εκθεσιακού κέντρου της Γαλλίας.

Με το ύψος του να ανέρχεται στα 180 μέτρα, ο νέος αυτός πύργος από γυαλί και ατσάλι θα είναι ο ψηλότερος που θα έχει χτιστεί στο Παρίσι από το 1973 και μετά, χρονιά κατά την οποία εγκαινιάστηκε ο Tour Montparnasse, ένας ουρανοξύστης που οι Παριζιάνοι μισούν τόσο πολύ ώστε το ιστορικό κτίριο να απειλείται ακόμα και σήμερα, 46 χρόνια μετά την ανέγερσή του, με κατεδάφιση.

Σε αντίθεση με τους Λονδρέζους -σημειώνει σε ρεπορτάζ της η Αναΐς Τζινόρι, ανταποκρίτρια της La Repubblica στο Παρίσι- οι Παριζιάνοι σχεδόν απεχθάνονται κάθε σύγχρονο κτίριο που απειλεί να διαταράξει την αρχιτεκτονική αρμονία της πόλης τους.

Η δημόσια αντιπαράθεση για τον Τριγωνικό Πύργο ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, το 2008, όταν παρουσιάστηκε πρώτη φορά το φιλόδοξο πρότζεκτ. Και πριν από μια πενταετία τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Παρισιού απέρριψαν το επιβλητικό, ομολογουμένως, οικοδόμημα που οραματίστηκαν οι Ζακ Χέρτσογκ και Πιερ ντε Μερόν, οι διάσημοι ελβετοί αρχιτέκτονες που έχουν σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, την Tate Modern του Λονδίνου και το Allianz Arena του Μονάχου.

Ο Tour Triangle έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα ολυμπιακά έργα (© Herzog & de Meuron / SCI Tour Triangle)

Για να μπορέσει να μεταπείσει τους δημοτικούς συμβούλους που εναντιώνονταν στην ανέγερσή του, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό δεσμεύτηκε πως στον Τριγωνικό Πύργο θα στεγαστεί ένα τετράστερο ξενοδοχείο 120 δωματίων, εστιατόρια, ένα κέντρο πολιτισμού και χώροι κατάλληλοι για τη διοργάνωση συνεδρίων. Το 2017 το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε τελικά υπέρ της κατασκευής του.

Στη συνέχεια, όμως, προέκυψαν νέα νομικά κωλύματα λόγω των προσφυγών που κατέθεσαν κατά της απόφασης διάφορες ενώσεις πολιτών. Απορρίφθηκαν, ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες και αμέσως μετά η γαλλική κυβέρνηση έσπευσε να συμπεριλάβει την ανέγερση του Tour Triangle στη λίστα με τα ολυμπιακά έργα, ευελπιστώντας πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2024, χρονιά κατά την οποία η γαλλική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει τους αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας.

Στον Τριγωνικό Πύργο θα στεγαστεί ένα τετράστερο ξενοδοχείο 120 δωματίων, εστιατόρια, ένα κέντρο πολιτισμού και χώροι κατάλληλοι για τη διοργάνωση συνεδρίων (© Herzog & de Meuron / SCI Tour Triangle)

Οσον αφορά το κόστος, ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα καταβάλει ο ευρωπαϊκός όμιλος διαχείρισης ακινήτων Unibail-Rodamco, μια γαλλο-ολλανδική σύμπραξη με έδρα το Παρίσι και χαρτοφυλάκιο 65,2 δισ. ευρώ, εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή και τη διαχείριση εμπορικών κέντρων, εκθεσιακών χώρων, κτιρίων γραφείων, ακόμα και αεροδρομίων. Πέντε χιλιάδες άνθρωποι πρόκειται να προσληφθούν κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του νέου πύργου, τόσοι όσοι εκτιμάται πως θα εργάζονται εκεί μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Ο Τριγωνικός Πύργος θα διαθέτει 42 ορόφους και θα είναι το τρίτο υψηλότερο κτίριο του Δήμου Παρισίων μετά τον Πύργο του Αιφελ (324 μέτρα) και τον Πύργο του Μονπαρνάς (210 μέτρα). Οχτώ χιλιόμετρα μακριά από το ιστορικό κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, στην περιοχή Κορμπεβουά, ορθώνεται ο Tour First, ο πιο ψηλός ουρανοξύστης της Γαλλίας ιδιοκτησίας της γαλλικής πολυεθνικής ασφαλιστικής εταιρείας AXA. Εγκαινιάστηκε το 1974 ενώ πριν από μια δεκαετία ανακατασκευάστηκε ούτως ώστε να φτάσει στα 231 μέτρα. Βρίσκεται στην Λα Ντεφάνς, τη μεγαλύτερη επιχειρηματική συνοικία της Ευρώπης, η ανέγερση της οποίας άρχισε τη δεκαετία του 1960.

Στη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού το υψηλότερο αρχιτεκτόνημα θα συνεχίσει να είναι ο περίφημος Πύργος του Αϊφελ  (© Herzog & de Meuron / SCI Tour Triangle)

Εκεί έχει ήδη στηθεί ένα τεράστιο εργοτάξιο για την κατασκευή του αποκαλούμενου «The Link», ενός συγκροτήματος δίδυμων πύργων που θα ανεγερθούν πάνω στα σχέδια του γάλλου αρχιτέκτονα Φιλίπ Σαμπαρετά. Οι δίδυμοι ουρανοξύστες το ύψος των οποίων θα φτάσει τα 244 μέτρα θα ανήκουν στον πετρελαϊκό όμιλο Total και θα είναι έτοιμοι το 2021. Πάντως στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού το υψηλότερο αρχιτεκτόνημα θα συνεχίσει να είναι ο κατεξοχήν πύργος της γαλλικής πρωτεύουσας. ο περίφημος Αϊφελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...