2852
Πυκνοί καπνοί στον ορίζοντα του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία | REUTERS/Vladyslav Sodel

Η 69η ημέρα του πολέμου: Πυραυλική επίθεση βύθισε στο σκοτάδι το Λβιβ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2022, 07:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/05/2022, 23:14
Πυκνοί καπνοί στον ορίζοντα του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία
|REUTERS/Vladyslav Sodel

Η 69η ημέρα του πολέμου: Πυραυλική επίθεση βύθισε στο σκοτάδι το Λβιβ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2022, 07:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/05/2022, 23:14

Η 69η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία έδυσε στη σκιά των αντισημιτικών δηλώσεων του Σεργκέι Λαβρόφ και μιας συνεχιζόμενης διελκυστίνδας μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου σχετικά με τη στάση της Γερμανίας. Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα στο Κρεμλίνο για τη στάση που θα συνεχίσουν να κρατούν οι ΗΠΑ.

♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

23:14 Tουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι έπληξαν την περιοχή κοντά στην πόλη του Λβιβ, στην δυτική Ουκρανία, πολύ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Λβιβ, Αντρίι Σαντόβιι, στόχος ήταν υποσταθμοί ενέργειας οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές ζημιές με αποτέλεσμα να βυθιστεί στο σκοτάδι μεγάλο μέρος της πόλης.

23:01 Ο Τζο Μπάιντεν εντείνει τις πιέσεις προς το Κογκρέσο για να εγκριθεί το τελευταίο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 33 δισ. δολάρια επιπλέον στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία. Ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Lockheed Martin, στην Αλαμπάμα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει περισσότερους από 5.500 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin στην Ουκρανία, γεγονός που κάνει τη διαφορά στον πόλεμο. «Ειλικρινά, έχουν γελοιοποιήσει τον ρωσικό στρατό, σε πολλές περιπτώσεις», δήλωσε ο Μπάιντεν.

O Tζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους εργαζομένους της Lockheed-Martin έχοντας στο φόντο πυραύλους Javelin, και τα συνθήματα «Made in America» και «Στο πλευρό της Ουκρανίας». Παραλήπτης του μηνύματος μάλλον ήταν το Κρεμλίνο… REUTERS/Jonathan Ernst

21:46 Ο Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι αναλαμβάνει ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΝΑΤΟ, με φόντο την ένταση που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο διορισμός του Καβόλι εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ο Καβόλι θα διαδεχθεί στη θέση αυτήν τον πτέραρχο Τοντ Ντ. Γουόλτερς. Η τελετή ανάληψης των καθηκόντων του θα γίνει το καλοκαίρι στο Γενικό Επιτελείο (SHAPE) του ΝΑΤΟ στο Καστό, κοντά στη Μονς του Βελγίου.

20:14 Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Πούτιν και Μακρόν, ο γάλλος πρόεδρος εστίασε στις επιπτώσεις της ρωσικής επιθετικότητας, ενώ απηύθυνε νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Ο Μακρόν εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την κατάσταση στο Ντονμπάς και τη Μαριούπολη, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εκκένωσης από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ.  Ειδικότερα κάλεσε τη Ρωσία να δώσει τέλος στην καταστροφική επιθετικότητα και να αναλάβει τις ευθύνες της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

20:06 Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλι αναγνώρισε ότι οι ουκρανοί στρατιωτικοί χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα δυτικά όπλα, που έχουν δώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους. Ο αμερικανός στρατηγός έκανε την δήλωση αυτή κατά την διάρκεια ακροάσεων στην αμερικανική Γερουσία, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Βλέπουμε ότι παντού χρησιμοποιούνται υψηλής ακριβείας πολεμοφόδια, βλέπουμε ότι χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές, βλέπουμε μια πολύ αποτελεσματική χρήση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο αμερικανός στρατηγός, απαντώντας στο ερώτημα πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιούνται τα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία.

Παράλληλα δήλωσε ότι πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιούνται τα αντιαρματικά όπλα.

18:39 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας περίπου δύο ωρών που είχε σήμερα με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε – όπως αναφέρει το Κρεμλίνο – να πάψει η Δύση να προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και να ασκήσει πίεση στο Κίεβο με στόχο την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε επίσης ότι το Κίεβο «δεν έχει προετοιμαστεί για σοβαρή δουλειά» στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

17:44 Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνή Ερυθρού Σταυρού τόνισε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εκκενωθούν όλοι οι άμαχοι από το Azovstal και ότι νιώθει λύπη για όσους παραμένουν παγιδευμένοι.

16:40 Το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη δέχεται εισβολή από ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με έναν oυκρανό στρατιώτη που βρίσκεται στο συγκρότημα. Ο αναπληρωτής διοικητής του συντάγματος του Αζόφ, Σβιατόσλαβ Παλαμάρ, δήλωσε στο Associated Press «είναι αλήθεια ότι η χαλυβουργία δέχεται επίθεση».

Νωρίτερα την Τρίτη, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαριούπολης ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός «έχει αρχίσει να εισβάλλει στο εργοστάσιο σε πολλά σημεία». Οι αναφορές έρχονται εν μέσω μιας προσπάθειας του ΟΗΕ για εκκένωση αμάχων από το εργοστάσιο, η οποία βοήθησε δεκάδες ανθρώπους να διαφύγουν από τις μεγάλες εγκαταστάσεις.

Σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, ο rώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διατάξει τον στρατό του να μην εισβάλει στο εργοστάσιο αλλά να το αποκλείσει.

Περίπου 200 άμαχοι εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένοι σε καταφύγια κάτω από το εργοστάσιο. Περαιτέρω εκκενώσεις από το εργοστάσιο έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορούν τώρα να προχωρήσουν.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι 101 άμαχοι εκκενώθηκαν επιτυχώς από το Azovstal.

! 15:34 Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη επειδή ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν την εκεχειρία που κηρύχθηκε εκεί για να μετακινηθούν σε καλύτερες θέσεις, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Κηρύχθηκε εκεχειρία, άμαχοι έπρεπε να απομακρυνθούν από το έδαφος του Azovstal. Ουκρανοί στρατιωτικοί και του (τάγματος) Αζόφ, που βρίσκονται στο εργοστάσιο, το εκμεταλλεύτηκαν. Βγήκαν από τα υπόγεια, πήραν θέσεις βολής στο έδαφος και στα κτίρια του εργοστασίου» προσθέτει το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το RIA.

15:29 «Έχω ένα μήνυμα για εσάς σήμερα: Η Ουκρανία θα νικήσει. Η Ουκρανία θα είναι ελεύθερη», διακήρυξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απευθυνόμενος στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Ο Μπόρις Τζόνσον συνέχισε, μάλιστα, υπογραμμίζοντας πως αυτό που έχει καταφέρει η Ουκρανία είναι να τινάξει στον αέρα τον μύθο του αήττητου της Ρωσίας.

15:16 «Θα τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μια γεωπολιτική επένδυση. Συμβάλει στην απελευθέρωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία». Αυτό αναφέρει σε ανάρτηση του στα ελληνικά στο Twitter, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

14:52 Τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια αεροπορικού βομβαρδισμού της πόλης Αβντίγιφκα.

Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό της πόλης Βούχλενταρ και τρεις σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό της πόλης Λίμαν, έγραψε ακόμη ο κυβερνήτης.

Από το γραφείο του ουκρανού προέδρου είχε ανακοινωθεί νωρίτερα σήμερα πως άλλες περιοχές του Ντονέτσκ βρίσκονται υπό συνεχές πυρ και περιφερειακές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις ζώνες της πρώτης γραμμής.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τις ουκρανικές πληροφορίες. Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι στοχοποιεί αμάχους.

13:56 Δικαστήριο των Φίτζι διέταξε την κατάσχεση ενός σούπεργιοτ που ανήκει σε έναν ρώσο ολιγάρχη σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι, αναφερόμενοι σε ένα περιουσιακό στοιχείο η αξία του οποίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 300 εκατ. δολάρια.

Το δικαστήριο της Σούβα, πρωτεύουσας αυτού του νησιωτικού συμπλέγματος του Ειρηνικού, «εξέδωσε διαταγή για κατάσχεση του superyacht Amadea», έπειτα από αμερικανικό ένταλμα που είχε εκδοθεί τον περασμένο μήνα, ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του διευθυντή της εισαγγελίας των Φίτζι.

12:29 Σε μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα την ισραηλινή κυβέρνηση ότι υποστηρίζει νεοναζί (!) στην Ουκρανία.

Η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ άρχισε όταν ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε σε συνέντευξή του πως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή.

12:05 Ρωσικοί πύραυλοι υψηλής ακριβείας έπληξαν κέντρο επιμελητείας σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην Οδησσό, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την παράδοση οπλισμού που προσφέρεται από τη Δύση στο Κίεβο, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

«Υπόστεγα, στα οποία βρίσκονταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, καθώς και πύραυλοι και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, καταστράφηκαν», σημειώθηκε στην ανακοίνωση της Μόσχας.

12:00 Η Ουγγαρία δεν θα ταχθεί υπέρ κυρώσεων που θα καταστήσουν αδύνατες τις αποστολές ρωσικού πετρελαίου και αερίου στην Ουγγαρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Μιλώντας στο Καζακστάν, ο Σιγιάρτο είπε ότι οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρουζμπά αντιστοιχούν περίπου στο 65% του πετρελαίου που χρειάζεται η Ουγγαρία και δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές τροφοδοσίας που να μπορούν να την αντικαταστήσουν.

11:50 Με μια ασυνήθιστα υποτιμητική έκφραση σχολίασε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ στη δήλωση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς ότι για την ώρα δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Κιέβο, λόγω του χαρακτηρισμού του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ως ανεπιθύμητου από την ουκρανική πλευρά.

«Το να παριστάνει κανείς τον θιγμένο, δεν ακούγεται ιδιαίτερα ως στάση πολιτικού ηγέτη», σχολίασε ο Μέλνικ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), χαρακτηρίζοντας τον Σολτς με μια λαϊκή γερμανική έκφραση, ως «προσβεβλημένο λουκάνικο» («beleidigte Leberwurst»)!

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:02 Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere Della Sera ότι ζήτησε να έχει συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

Ο Πάπας δήλωσε επίσης ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος έχει προσφέρει την αμέριστη στήριξή του στον πόλεμο, «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν».

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:55 Περισσότεροι από 200 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις εγκαταστάσεις του Azovstal, της γιγάντιας χαλυβουργίας που ακόμα αντιστέκεται στους Ρώσους, δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Το Euronews μετέδωσε πως οι πρώτοι ουκρανοί πολίτες που απεγκλωβίστηκαν από το εργοστάσιο Azovstal έφτασαν στην πόλη Ζαπορίζια.Ωστόσο, η επιχειρήση απεγκλωβισμού των εκατοντάδων που παραμένουν στα υπόγεια της χαλυβουργίας προχωρά αργά και με μεγάλες δυσκολίες, καθώς τα λεωφορεία του ΟΗΕ δεν μπορούν να φτάσουν στα συμφωνημένα σημεία.

09:30 Ο ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς επιβεβαίωσε στο Sky News ότι θα προσφέρει στέγη σε οικογένεια ουκρανών προσφύγων στην κατοικία του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η οικογένεια εγκατέλειψε την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής.

«Διέφυγαν από την Ουκρανία. Παρακολουθώ την πρόοδό τους κάθε μέρα» είπε ο Άγγλος ηθοποιός. «Δυστυχώς, υποβάλλονται σε κάποια ιατρική περίθαλψη. Το να πω οτιδήποτε περισσότερο γι’ αυτό θα ήταν παραβίαση του απορρήτου τους και πάρα πολλές πληροφορίες για το πότε θα έρθουν και τον τρόπο διαχείρισης θα εισέβαλαν στο δικό μου. Θέλω να τους δώσω λίγη σταθερότητα μετά την αναταραχή που έχουν βιώσει και αυτή είναι μέσα στο σπίτι μου».

Ο Κάμπερμπατς αποκάλυψε επίσης ότι βοηθά άλλους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία καλύπτοντας το κόστος της στέγασης τους στη Βρετανία.

08:49 Στην αποτυχία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να αποδείξουν στο πεδίο της μάχης την υπεροπλία τους και τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες που έκαναν επί χρόνια, στέκεται το νέο ενημερωτικό σημείωμα του βρετανικού υπουργείου Αμυνας για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας διπλασιάστηκε από το 2005 ως το 2018 με επενδύσεις σε υψηλής τεχνολογίας συστήματα αεροπορίας αλλά και στη θάλασσα. Ωστόσο, ο εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων δεν επέτρεψε στη Ρωσία να επικρατήσει στην Ουκρανία, εξαιτίας αποτυχιών τόσο στον στρατηγικό σχεδιασμό όσο και στην εκτέλεση των επιχειρήσεων.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας εκτίμησε ότι πλέον οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι σημαντικά πιο αδύναμες και θα δυσκολευτούν να ανακάμψουν λόγω και των κυρώσεων.

08:28 Οι ΗΠΑ υποστήριξαν χθες ότι έχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία σκοπεύει να οργανώσει «στα μέσα Μαΐου» δημοψηφίσματα προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θεωρούμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη “λαϊκή δημοκρατία του Ντονέτσκ” και τη “λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ”», δήλωσε στον Τύπο στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Μάικλ Κάρπεντερ.

Η θέση αυτή περί προσάρτησης των περιοχών του Ντονμπάς –όπως συνέβη με την Κριμαία το 2014– διαφέρει από την έως τώρα εκτίμηση δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν να δημιουργήσει μια διχοτομημένη Ουκρανία, στο μοντέλο της Κορέας.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:49 Το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας πρόκειται να συμπεριλάβει τον αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, διαβεβαίωσε ο Υπατος Εκπρόσωπός της για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ο Τζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Παναμά.

Οι κυρώσεις θα αφορούν μεταξύ άλλων «τον τραπεζικό τομέα», πιο συγκεκριμένα «θα υπάρξουν κι άλλες ρωσικές τράπεζες που θα αποκλειστούν από το SWIFT», ενώ στον τομέα της ενέργειας «εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε προτάσεις που θα επιτρέψουν να περιοριστούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία, ιδίως πετρελαίου», ανέφερε ο Μπορέλ.

O Μπορέλ στις δηλώσεις του στην Πόλη του Παναμά (REUTERS/Erick Marciscano)

Αρκετές ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν το σαββατοκύριακο ότι η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank –αντιπροσωπεύει το 37% της ρωσικής αγοράς– πρόκειται να αποκλειστεί από το SWIFT.

07:01 To CNN μετέδωσε ότι περίπου 100 άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και 20 παιδιά, παραμένουν ακόμα παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς το εργοστάσιο δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις – οι άμαχοι έχουν ξεμείνει από φαγητό και νερό.

06:47 Η Γερμανία έστειλε όπλα και εξοπλισμό αξίας 190 εκατ. ευρώ και πλέον στην Ουκρανία τις πρώτες οκτώ εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας, αποκάλυψε το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών.

Το Βερολίνο έδωσε πράσινο φως στην παράδοση πολεμικών όπλων αξίας 120,5 εκατ. ευρώ και άλλου εξοπλισμού αξίας 71,4 εκατ. ευρώ μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου και της 19ης Απριλίου, ανέφερε το υπουργείο απαντώντας σε ερώτηση που κατατέθηκε στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ.

06:00 Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου:

⇒Η Daily Telegraph στέκεται σε μια δήλωση του Μπόρις Τζόνσον που παραπέμπει στον Γουίνστον Τσόρτσιλ και τη θρυλική ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων το καλοκαίρι του 1940: Η Ουκρανία είναι έτοιμη για την «καλύτερη στιγμή της»

⇒Ο Guardian επισημαίνει ότι ο υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμα και με μαζικές αγωγές καθώς το δύσκαμπτο σύστημα χορήγησης βίζας στη (μετά Brexit) Βρετανία έχει προκαλέσει νέα τραύματα σε εκατοντάδες πρόσφυγες στην Ουκρανία, που αιτήθηκαν να γίνουν δεκτοί στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά έχουν αφεθεί επί εβδομάδες στη μοίρα τους κάπου στην ανατολική Ευρώπη.

05:45 Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ, επέκρινε την απόφαση του καγκελάριου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Κίεβο μέχρι νεοτέρας.

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και δύο μέλη της Μπούντεσταγκ σχεδιάζουν να επισκεφθούν την ουκρανική πρωτεύουσα για να εκφράσουν τη γερμανική υποστήριξη στη χώρα όπου η επίθεση της Ρωσίας συνεχίζεται.

Ωστόσο ο καγκελάριος Σολτς τόνισε στο ZDF ότι το γεγονός πως ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ανεπιθύμητος από το Κίεβο δεν του επιτρέπει να κάνει το ταξίδι.

«Το να έχεις καταληφθεί από αγανάκτηση δεν ακούγεται και τόσο στάση πολιτικού ηγέτη», σχολίασε δηκτικά ο πρεσβευτής Μέλνικ σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Μιλάμε για τον πιο βάρβαρο πόλεμο εξολόθρευσης από την εποχή της επίθεσης των ναζί στην Ουκρανία, όχι για νηπιαγωγείο», πρόσθεσε.

03:30 Το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε εικόνες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη της Οδησσού, οι οποίοι έγιναν στην επέτειο των αιματηρών ταραχών της 2ας Μαΐου 2014.

(State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS)
(State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS)

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι υπήρξαν θύματα και παιδιά, ένα 14χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του και μια 17χρονη τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε μια εστία. Το CNN δεν μπόρεσε να εξακριβώσει το αληθές των ισχυρισμών του ουκρανού προέδρου.

02:00 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο απίστευτος υπαινιγμός του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή δείχνει ότι η Μόσχα ξέχασε ή δεν έμαθε ποτέ τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν έχω λόγια… Κανείς δεν άκουσε καμία άρνηση ούτε καμία δικαιολογία από τη Μόσχα. Το μόνο που έχουμε από εκεί είναι σιωπή… αυτό σημαίνει ότι η ρωσική ηγεσία έχει ξεχάσει όλα τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι σε νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Ή ίσως δεν έμαθαν ποτέ αυτά τα μαθήματα», προσέθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας ο οποίος είναι Εβραίος.

00:15 Η Δανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν την επαναλειτουργία των πρεσβειών τους στο Κίεβο, σε ένδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία κατά της ρωσικής εισβολής.

«Την Τετάρτη, η σουηδική πρεσβεία θα ανοίξει ξανά στο Κίεβο… Η Σουηδία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε, ευχαριστώντας παράλληλα την Πολωνία για τη φιλοξενία της σουηδικής αντιπροσωπείας επί σχεδόν δύο μήνες.

Νωρίτερα υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ άνοιξε ξανά την πρεσβεία της χώρας του στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης στην Ουκρανία.

O Ζελένσκι καλωσορίζει τον υπουργό Εξωτερικών της Δανίας στο Κίεβο (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

«Είναι ένα πολύ ισχυρό σύμβολο της υποστήριξης της Δανίας προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό που ανοίγουν ξανά οι πόρτες της πρεσβείας της Δανίας σήμερα», δήλωσε ο δανός υπ. Εξωτερικών μετά και τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διαβάστε: Η 68η ημέρα του πολέμου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...