426
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, καταφέρθηκε εναντίον του Σεργκέι Λαβρόφ | Debbie Hill/Pool via REUTERS

Οργή στο Ισραήλ για τη δήλωση Λαβρόφ για τον «Εβραίο» Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2022, 11:56
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, καταφέρθηκε εναντίον του Σεργκέι Λαβρόφ
|Debbie Hill/Pool via REUTERS

Οργή στο Ισραήλ για τη δήλωση Λαβρόφ για τον «Εβραίο» Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2022, 11:56

Το Ισραήλ αποδοκίμασε τα σχόλια του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, και απαίτησε μία συγγνώμη από τη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας χρησιμοποιώντας «σκληρή γλώσσα» για τα σχόλια που έκανε ο Λαβρόφ την Κυριακή, στη διάρκεια συνέντευξής του στην ιταλική τηλεόραση: ο ρώσος υπ. Εξωτερικών, στην προσπάθειά του να υποστηρίξει ότι στην Ουκρανία υπάρχουν νεοναζί και να αποκρούσει το παράδοξο ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι Εβραίος, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημίτες υπήρξαν Εβραίοι, κάνοντας υπαινιγμούς και για τον Χίτλερ, τον ενορχηστρωτή του Ολοκαυτώματος!

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι ο Λαβρόφ έκανε «μία ασυγχώρητη και σκανδαλώδη δήλωση».

Ο ίδιος τόνισε ότι το να ισχυρίζεται κανείς ότι ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής είναι σαν να λέει κανείς ότι οι Εβραίοι «αυτοκτόνησαν» και το να κατηγορείς τους Εβραίους ότι είναι αντισημίτες, αποτελεί «το μέγιστο επίπεδο ρατσισμού».

Ο Λάπιντ απέρριψε τον ισχυρισμό του Λαβρόφ ότι φιλοναζιστικές κυριαρχούν στην ουκρανική κυβέρνηση και τον στρατό.

«Οι Ουκρανοί δεν είναι Ναζί. Μόνο οι Ναζί ήταν Ναζί και μόνο αυτοί προχώρησαν στη συστηματική καταστροφή του εβραϊκού λαού», δήλωσε ο Λαπίντ, ο παππούς του οποίου πέθανε στο Ολοκαύτωμα.

«Τέτοια ψέματα έχουν σκοπό να κατηγορήσουν τους ίδιους τους Εβραίους για τα πιο φρικτά εγκλήματα στην Ιστορία που διαπράχθηκαν εναντίον τους», δήλωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, σε ανακοίνωσή του.

«Η χρήση του Ολοκαυτώματος του εβραϊκού λαού για πολιτικούς σκοπούς πρέπει να σταματήσει αμέσως», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του «Μουσείου της Μνήμης» της Ιερουσαλήμ, Ντανί Νταγιάν, δήλωσε ότι «πρόκειται για ψευδείς, επικίνδυνες και παραληρηματικές δηλώσεις».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτου Καν, ο Νταγιάν τόνισε ότι ο Λαβρόφ διαδίδει «μια αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας που δεν έχει καμία βάση με την πραγματικότητα».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το σχόλιο του Λαβρόφ για τον Χίτλερ ήταν μια «εξωφρενική» προπαγάνδα.

Τι είπε ο Λαβρόφ

Στην ερώτηση του ιταλού δημοσιογράφου Τζουζέπε Μπρίντιζι, «πώς είναι δυνατόν ο Ζελένσκι να κατηγορείται για ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, από την στιγμή που είναι εβραϊκής καταγωγής», ο υπεύθυνος της ρωσικής διπλωματίας απάντησε, εξοργίζοντας τους Ισραηλινούς:

«Και ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής. Και ο ίδιος ο εβραϊκός λαός, άλλωστε, λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημιτιστές είναι, ακριβώς, οι ίδιοι οι Εβραίοι».

Στη συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε επίσης στο γνωστό αφήγημα της Ρωσίας περί ουκρανών «Ναζί». Είπε ότι «η επιχείρηση στην Ουκρανία», όπως την αποκάλεσε, πραγματοποιείται και για να «αποναζιστικοποιηθεί η χώρα», λόγω της δράσης του Τάγματος Αζόφ. «Αιχμάλωτοι που ανήκουν στο τάγμα αυτό, έχουν τατουάζ και σύμβολα του ναζισμού», υποστήριξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...