499
Πολίτες στη Βιέννη διαδηλώνουν κατά του Πούτιν το βράδυ της Κυριακής | REUTERS/Leonhard Foeger

«Μοντέλο Κορέας» το σχέδιο του Πούτιν για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2022, 10:35
Πολίτες στη Βιέννη διαδηλώνουν κατά του Πούτιν το βράδυ της Κυριακής
| REUTERS/Leonhard Foeger

«Μοντέλο Κορέας» το σχέδιο του Πούτιν για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2022, 10:35

«Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας Βόρειας και Νότιας Κορέας στην Ουκρανία». Αυτή η φράση του ταξιάρχου Κιρίλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών, έδωσε μια απλή εξήγηση στο τι προσπαθεί να κάνει πλέον ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος έχει ξεχάσει τους μαξιμαλιστικούς στόχους κατάληψης ολόκληρης της Ουκρανίας, «αποναζιστικοποίησής» της ή απομάκρυνσης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την εξουσία –αν ήταν ποτέ πραγματικοί του στόχοι και όχι ένα παραληρηματικό όραμα στο οποίο τον άφησαν να πιστεύει οι επιτελείς του. Τώρα, μετά την προφανή αποτυχία του ρωσικού στρατού να καταλάβει το Κίεβο, θέλει «απλώς» να δημιουργήσει μια νέα χώρα στα ανατολικά που θα είναι δορυφόρος του, όπως η Λευκορωσία, ή όπως εκείνη που δημιούργησε η ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1950 στην κορεατική χερσόνησο.

Τα λόγια του ουκρανού ταξιάρχου υιοθετήθηκαν από τον βρετανικό Τύπο τη Δευτέρα. Τόσο οι λονδρέζικοι Times, όσο και ο Guardian τόνισαν στα πρωτοσέλιδά τους ότι σχέδιο του Πούτιν είναι να δημιουργήσει «μοντέλο Κορέας» στην Ουκρανία, με ένα δυτικό και ένα ανατολικό κράτος.

«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι μπορεί να επιχειρήσει να δημιουργήσει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές της χώρας μας», είπε ο Μπουντάνοφ. «Θα είναι μια απόπειρα να δημιουργήσει Νότια και Βόρεια Κορέα στην Ουκρανία», προσέθεσε.

Αυτές οι επισημάνσεις του ταξιάρχου, έγιναν σε μια ιδιαίτερη συγκυρία:

α) Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αλλάζει στρατηγική και επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις στο Ντονμπάς, δηλαδή στην περιοχή του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, την ανεξαρτησία των οποίων είχε αναγνωρίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη του Φεβρουαρίου, κλιμακώνοντας σε πρώτη φάση την κρίση ώστε να αιτιολογήσει την εισβολή. Στόχος της Ρωσίας, όπως επεσήμαναν οι Times, είναι η «απελευθέρωση» του ουκρανικού Νότου (βλέπε Μαριούπολη) και βεβαίως των ανατολικών επαρχιών.

β) Νέες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας αναμένεται να ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα και από σχετική επικοινωνία που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η διχοτόμηση της κορεατικής χερσονήσου σε αμερικανική και σοβιετική ζώνη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υποτίθεται ότι θα ήταν προσωρινή, αλλά μονιμοποιήθηκε επί της ουσίας με τον Πόλεμο της Κορέας  (1950-53) ανάμεσα στους υποστηριζόμενους από τη Λαϊκή Κίνα κομμουνιστές του Βορρά και τους Νότιους που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους.

Ο ταξίαρχος Μπουντάνοφ προειδοποίησε ότι, επιχειρώντας να περιορίσει τις απώλειές του και σε επίπεδο συμβολισμών, ο Πούτιν θα επιχειρήσει να κάνει κάτι αντίστοιχο, δημιουργώντας ένα «κράτος» που θα περιλαμβάνει τις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές του Ντονμπάς μαζί με εδάφη που κατακτήθηκαν στην αρχή της επιχείρησης. «Οι εισβολείς θα επιχειρήσουν να στήσουν ένα ψευδοκράτος ως εναλλακτική στην ανεξάρτητη Ουκρανία. Μπορούμε ήδη να διακρίνουμε προσπάθειες να συσταθούν παράλληλες τοπικές κυβερνήσεις σε κατεχόμενες περιοχές, ενώ οι πολίτες εξαναγκάζονται να παραδώσουν τα ουκρανικά χαρτονομίσματα», είπε ο επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον Guardian, ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι στρατεύματα που είχε στείλει ο Πούτιν για να καταλάβουν το Κίεβο, θα μεταφερθούν μέσα στο επόμενο 15ήμερο στα ανατολικά, ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει και με τον στρατό που πολιορκεί το Χάρκοβο στον Βορρά, το οποίο όμως αντέχει.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...