306
Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς λίγο πριν συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη | REUTERS/Michele Tantussi

Το Κίεβο οξύνει την αντιπαράθεση με το Βερολίνο: «Προσβεβλημένο λουκάνικο» ο Σολτς!

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2022, 13:01
Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς λίγο πριν συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη
|REUTERS/Michele Tantussi

Το Κίεβο οξύνει την αντιπαράθεση με το Βερολίνο: «Προσβεβλημένο λουκάνικο» ο Σολτς!

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2022, 13:01

Η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στο Κίεβο και στο Βερολίνο –με φόντο την επαμφοτερίζουσα στάση της Γερμανίας στην αρχή του πολέμου αλλά και τις σχέσεις που είχε αναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες το γερμανικό πολιτικό σύστημα (Γκέρχαρντ Σρέντερ κ.ά) με το Κρεμλίνο– «αναβαθμίστηκε» την Τρίτη σε επίπεδο προσβολών!

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ φιλοδώρησε με μια ασυνήθιστη για τα διπλωματικά ειωθότα, υποτιμητική έκφραση για τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, επειδή ο τελευταίος είπε πως προς το παρόν δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Κιέβο, λόγω του χαρακτηρισμού του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ως ανεπιθύμητου από την ουκρανική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο πρεσβευτής Μέλνικ είπε ότι «το να παριστάνει κανείς τον θιγμένο, δεν ακούγεται ιδιαίτερα ως στάση πολιτικού ηγέτη». Και έφτασε μάλιστα να χαρακτηρίσει τον Σολτς με μια λαϊκή γερμανική έκφραση «προσβεβλημένο λουκάνικο» («beleidigte Leberwurst»)!

Ο ουκρανός διπλωμάτης, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη προκαλέσει αντιδράσεις με την κριτική που ασκεί στη γερμανική κυβέρνηση για τη στάση της στον πόλεμο, τόνισε πάντως ότι ο καγκελάριος παραμένει ευπρόσδεκτος στο Κίεβο, αλλά η χώρα του δεν ενδιαφέρεται τόσο για συμβολικές επισκέψεις, όσο για την υλοποίηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αιτήματος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την παράδοση βαρέων όπλων γρήγορα και την εκπλήρωση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί.

Ο Αντρίι Μέλνικ απέφυγε παράλληλα να αναφερθεί στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «έχουμε να κάνουμε με τον πλέον βάναυσο πόλεμο εξολόθρευσης από την εποχή της επίθεσης των ναζί στην Ουκρανία, όχι με νηπιαγωγείο».

♦ Διαβάστε: Ο «ανεπιθύμητος» Σταϊνμάγερ

Στο Κίεβο πάντως προγραμματίστηκε να μεταβεί την Τρίτη ο πρώην αρχηγός της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ενώ εντός της εβδομάδας θα επισκεφθεί την Ουκρανία και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς. Έτοιμη να μεταβεί στο Κίεβο δήλωσε και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...