537
H Πόπη Τσαπανίδου με φόντο την ανακοίνωσή της και τους οίκους αξιολόγησης που αποφασίζουν, αντί του Μητσοτάκη, την επενδυτική βαθμίδα | Creative Protagon

Γκάφα της Τσαπανίδου με την επενδυτική βαθμίδα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2023, 17:35
H Πόπη Τσαπανίδου με φόντο την ανακοίνωσή της και τους οίκους αξιολόγησης που αποφασίζουν, αντί του Μητσοτάκη, την επενδυτική βαθμίδα
|Creative Protagon

Γκάφα της Τσαπανίδου με την επενδυτική βαθμίδα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2023, 17:35

Αν έχει παρακολουθήσει κάποιος, έστω και στοιχειωδώς, την οικονομική περιπέτεια της Ελλάδας από το φθινόπωρο του 2009 που άρχισαν οι υποβαθμίσεις που μας οδήγησαν στα μνημόνια, θα θυμάται ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες των αγορών που λέγονται οίκοi πιστοληπτικής αξιολόγησης: Οπως η Standard & Poor’s, η Moody’s και η Fitch.

Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν προστάτευσαν τη νέα εκπρόσωπο του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, η οποία σε δήλωσή της την Δευτέρα υπέπεσε σε μια προφανή γκάφα, που αφορά το νόημα και όχι απλά τη διατύπωση.

Απαντώντας λοιπόν στην οικονομικού περιεχομένου συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Δευτέρα, η κυρία Τσαπανίδου έκλεισε τη δήλωσή της με τα εξής: «Τέλος, όσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα που δήθεν θα παίρναμε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη πως την έχει αναβάλλει 12 φορές και τώρα θυμήθηκε πως και για αυτήν την προσωπική του αποτυχία φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον αρχίζει να καταλαβαίνει πως Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι έννοιες που ποτέ δεν θα συναντηθούν». 

Ο άτοπος αυτός ισχυρισμός φαίνεται δε ότι άρεσε ιδιαίτερα στους υπεύθυνους της Κομουνδούρου καθώς στόλισαν με αυτόν και τον τίτλο της δήλωσης της κυρίας Τσαπανίδου όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος. Ο τίτλος ανέφερε: «Π. Τσαπανίδου: Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε να μιλήσει για μισθούς μετά από ένα χρόνο αισχροκέρδειας – Εχει αναβάλλει 12 φορές την επενδυτική βαθμίδα από το 2019 και του φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Οπως είναι γνωστό, η επενδυτική βαθμίδα στην οποία προσβλέπει η Ελλάδα δεν αποφασίζεται από καμία κυβέρνηση στον κόσμο (ούτε από την ελληνική) αλλά από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Επομένως είναι άτοπο να ισχυρίζεται οποιοσδήποτε, πόσο μάλλον η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ο Πρωθυπουργός μιας χώρας μπορεί «να αναβάλλει 12 φορές την επενδυτική βαθμίδα». Γιατί πολύ απλά δεν το αποφασίζει ο ίδιος.

Θα ήταν ευχής έργον να αποφάσιζε ο έλληνας πρωθυπουργός την επενδυτική βαθμίδα. Φαντάζεται κανείς ότι θα το είχαν κάνει αμέσως, πολύ πριν τον κ. Μητσοτάκη, τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και οι κ. Παπαδήμος, Σαμαράς και Τσίπρας για να ξεμπλέξει αυτομάτως η χώρα από τα μνημόνια και να μειωθεί το κόστος δανεισμού. Γιατί όχι και η κυρία Θάνου…

Το λάθος για την επενδυτική βαθμίδα φαίνεται ότι ενθουσίασε τους αρμόδιους στον ΣΥΡΙΖΑ, που το προέβαλαν και στον τίτλο | Πηγή: Syriza.gr

Πρόκειται λοιπόν για προφανή παρανόηση την οποία κάποιος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση θα μπορούσε να είχε εντοπίσει, ώστε να μην εκτεθεί η εκπρόσωπος.

Κατά τα άλλα η κυρία Τσαπανίδου δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί κατόρθωμα την ακραία φτωχοποίηση της κοινωνίας και νομίζει ότι κάποια ανεπαρκή κουπόνια, τα οποία μάλιστα προέρχονται από τα υπερέσοδα του ΦΠΑ, θα τον διασώσουν πολιτικά».

Και πρόσθεσε ότι «θυμήθηκε μετά από έναν χρόνο αισχροκέρδειας και μείωσης εισοδημάτων να μιλήσει για μισθούς όταν επί των ημερών του:

– τα νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης

– ο κατώτατος μισθός έχει χάσει ήδη ο 20% της αγοραστικής του δύναμη – κι αυτό μετά τις όποιες αυξήσεις έγιναν

Δεν βρήκε όμως μισή λέξη να πει για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους και την έκρηξη των δόσεων στα τραπεζικά δάνεια, που σήμερα ακόμα και ο συνεπής δανειολήπτης βλέπει μια δόση δανείου να αυξάνεται μέχρι και 300 ευρώ απ` τη μια μέρα στην άλλη».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News