485
| CreativeProtagon

Γιατί χρειάστηκε το «δέλεαρ» των 150 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2021, 15:49
|CreativeProtagon

Γιατί χρειάστηκε το «δέλεαρ» των 150 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2021, 15:49

Οι διαρροές του Σαββατοκύριακου αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να διαμορφώσει διαφορετικούς κανόνες υπέρ των εμβολιασμένων για την πρόσβαση σε ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας, διασκέδασης και πολιτισμού, αλλά και σε κλειστούς χώρους, ιδίως της εστίασης, λειτούργησαν «ευεργετικά», προκειμένου να μην διαρρεύσει το βασικό δέλεαρ που θέλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ρίξει στο τραπέζι για να αναζωογονηθεί η Επιχείρηση Ελευθερία, ειδικά για τους νέους: το λεγόμενο Freedom Pass ή Κάρτα Ελευθερίας, ύψους 150 ευρώ, για τους νέους από 18 ως 25 ετών.

Δεν πρόκειται για μια καινοφανή ιδέα της κυβέρνησης. Σε πολλές αμερικανικές πολιτείες εφαρμόζονται και χρηματικά κίνητρα για να εμβολιαστούν οι πολίτες ή επιστρατεύονται υλικά ανταλλάγματα, από μπύρες έως… όπλα. Με δεδομένο, δε, ότι τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες παρατηρείται ένα «ταβάνιασμα» στα ραντεβού που κλείνονται, όσο και στις πρώτες δόσεις εμβολίου που γίνονται, ιδίως από τους νεότερους πολίτες, η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει κάτι.

Στις συσκέψεις της προηγούμενης εβδομάδας έπεσαν και άλλες ιδέες. Μια λοταρία ή μεγάλα πακέτα data ή και άλλα οικονομικής φύσεως κίνητρα. Εν τέλει προκρίθηκε η ιδέα της προπληρωμένης και δόθηκε η εντολή στον… συνήθη ύποπτο να ετοιμάσει το τεχνικό σκέλος του νέου προγράμματος που αφορά, δυνητικά, πάνω από 900.000 νέους έως 25 ετών οι οποίοι έχουν κάνει ή θα κάνουν το εμβόλιο. Το δεύτερο μείζον project του κ. Πιερρακάκη είναι το application που θα χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του QR Code των εμβολιασμένων πολιτών για την πρόσβασή τους στους χώρους, όπου θα έχουν περισσότερα δικαιώματα και δεν θα απαιτούνται υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο πραγματικός λόγος, όμως, για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί γρηγορότερα το τείχος ανοσίας και να ξεπεράσουμε την περιοχή του 50-55% εμβολιαστικής κάλυψης, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της μετάλλαξης Δέλτα. Και αν αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ χαμηλό και ο ρυθμός μετάδοσης επίσης αναιμικός, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν ξανά από το φθινόπωρο, καθώς έως τότε προβλέπεται ότι αυτή η μετάλλαξη θα έχει κυριαρχήσει. Σε αυτό το σενάριο, οι πιο ευάλωτοι θα είναι οι ανεμβολίαστοι και με δεδομένο ότι οι νεότεροι παρουσιάζουν μάλλον ισχνά ποσοστά συμμετοχής, ως τώρα, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είναι από τους πρώτους υποψηφίους να νοσήσουν.

Αυτό ίσως να μην έχει άμεση επίδραση στη δική τους υγεία, με δεδομένο ότι κατά τεκμήριο περνούν τη νόσο ήπια, αλλά μπορεί να είναι κίνδυνος για το περιβάλλον τους και ιδίως για τους πιο ηλικιωμένους και ευάλωτους που θα χρειαστούν τον χειμώνα μια «αναμνηστική» δόση. Εκτός αυτού, δε, στην κοινότητα υπάρχουν αρκετοί ανεμβολίαστοι και σε άλλες ηλικίες, στον γενικό πληθυσμό, συνεπώς οι κίνδυνοι είναι πολλαπλάσιοι.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το ποσό των 150 ευρώ διόλου ασήμαντο δεν είναι για την πλειοψηφία των νεότερων ανθρώπων που είτε εξαρτώνται από τους γονείς τους είτε κάνουν δουλειές με, συνήθως, πολύ χαμηλές απολαβές, το μήνυμα είναι σαφές: αν θέλει να κάνει κανείς ένα καλύτερο καλοκαίρι, θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί πρώτα. Και ας είναι τα 150 ευρώ ένα «τυράκι», ένα θέλγητρο, προκειμένου να πειστούν έστω και έτσι όσοι θεωρούν ότι, κατ’ αναλογίαν, κινδυνεύουν λιγότερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...