1202
| Menelaos Michalatos / SOOC

Γεραπετρίτης: Πακέτο φοροελαφρύνσεων και μείωσης εισφορών από τον Σεπτέμβριο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 12:43

Γεραπετρίτης: Πακέτο φοροελαφρύνσεων και μείωσης εισφορών από τον Σεπτέμβριο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 12:43

Νέα δέσμη θετικών μέτρων από τον Σεπτέμβριο, με φοροελαφρύνσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε συνέντευξη στο Open την Παρασκευή, εάν θα εξαγγείλει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο νέο πακέτο θετικών μέτρων, ο Γ. Γεραπετρίτης ήταν κατηγορηματικός: «Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πακέτα μέτρων, τα οποία θα επιχειρήσουν να ανακουφίσουν τις πληγείσες επιχειρήσεις. Βεβαίως, να έχουμε μία εικόνα ότι αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από τη οικονομική στήριξη που θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και στο ερώτημα εάν αυτή η δέσμη θετικών μέτρων μπορεί να περιλαμβάνει και περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, ο υπουργός υπογράμμισε την προσπάθεια του πρωθυπουργού, ο οποίος «στην ΕΕ έχει πολύ ισχυρό λόγο και πολιτικό κεφάλαιο, να καταστήσει δυνατό, βάσει των όρων που θα τεθούν, ένα μέρος να διατεθεί στην πραγματική οικονομία μέσω φοροελαφρύνσεων και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στην κατάθεση, τις επόμενες ώρες, της έκθεσης της επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων, της οποίας προΐσταται ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, «για το πώς θα πρέπει να υπάρξει η διαχείριση του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας σε ένα πιο ορθολογικό μοντέλο, της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, της εργασίας και της οικονομίας».

Σύσκεψη για τον κορονοϊό

Η επικαιροποίηση του κεντρικού επιχειρησιακού σχεδίου για τον κορονοϊό, εάν χρειαστεί, θα τεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, όπως δήλωσε ο υπουργός

«Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι φορείς -η άσκηση θα είναι πολυεπίπεδη- θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, να το επικαιροποιήσουμε, αν χρειαστεί».

Αναγνώρισε ότι «υπάρχει μία περιφερειακή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων», καθώς, όπως διαφαίνεται, «έχει μετακινηθεί το ιικό φορτίο από τη Δυτική Ευρώπη προς τις βαλκανικές χώρες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις άνοιξαν την κοινωνία τους και την οικονομία τους χωρίς επαρκείς σταδιακούς περιορισμούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει «μία μικρή ανάπτυξη του επιδημιολογικού φορτίου στην Ελλάδα, κυρίως από εισαγόμενα κρούσματα και ιδίως από τα χερσαία μας σύνορα», όμως «όλοι περιμέναμε τη σχετική αυτή επιδείνωση, απλώς η κατανομή είναι διαφορετική».

Στην ερώτηση εάν θα κλείσει ο Προμαχώνας, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Θα ανταποκριθούμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε ό,τι χρειάζεται. Είναι προφανές ότι οι τουριστικοί περιορισμοί της βόρειας Ελλάδας έχουν μία σημαντική εξάρτηση από τον τουρισμό της Βαλκανικής και της Ρωσίας. Αν χρειαστεί, θα επιβληθούν περιορισμοί, οι οποίοι θα έχουν να κάνουν κυρίως με τα χερσαία σύνορα».

Κλείνοντας την απάντησή του σε αυτό το θέμα, βρήκε την ευκαιρία να στείλει και κάποια μηνύματα: «Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε όλοι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η πρόληψη για μας στην Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό και μολονότι έχουμε μία αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, δεν έχει υπάρξει σοβαρή επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης συνολικά. Πρέπει να σταθούμε στα μέτρα ατομικής υγιεινής και πρόληψης. Επίσης, να επισημάνω ότι στην Ελλάδα έχουμε μία δύσκολη άσκηση, πολύ δυσκολότερη από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης αλλά υπάρχει ένα πολύ ισχυρό επιχειρησιακό σχέδιο, οι έλεγχοι γίνονται με υψηλό επαγγελματισμό, η Πολιτική Προστασία δουλεύει στο ύψιστο επίπεδο».

Μόνο με αδιάσειστα στοιχεία παραπομπή Πρωθυπουργού

Μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικής για τον Νίκο Παππά, ο κ. Γεραπετρίτης ερωτήθηκε αν η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι στα σχέδια της κυβέρνησης.

«Αυτήν τη στιγμή δεν βρίσκεται στην πολιτική ατζέντα κάτι τέτοιο, υπάρχει ούτως ή άλλως η εκκρεμότητα που αφορά τη δικαιοσύνη και εξ όσων γνωρίζω υπάρχουν μηνυτήριες αναφορές. Τα όσα έχουν αναδειχθεί, και πιθανότατα τα όσα θα προκύψουν ακόμη, αποτελούν έναν λόγο για μία περαιτέρω δικαστική διερεύνηση. Η πολιτική διερεύνηση δεν είναι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης, εμείς θα παρακολουθήσουμε, προφανώς, τα ζητήματα αυτά, αλλά αυτό στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση είναι περισσότερο στα ζέοντα προβλήματα», είπε.

Στη συνέχεια, κατέθεσε την προσωπική θέση του ότι «ο κάθε Πρωθυπουργός έχει μία πολύ ειδική θέση στο πολίτευμα, δεν είναι θέμα ούτε συμβολισμού ούτε πολιτικής ηθικής. Είναι ακριβώς ο ρόλος που επιτελείται στο πολίτευμα. Τους πρωθυπουργούς δεν τους παραπέμπεις με ενδείξεις. Για να μπορέσεις να αποδώσεις δικαστική, ποινική μομφή στον οποιονδήποτε πρωθυπουργό, θα πρέπει να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία (…) Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά. Το μείζον τώρα είναι μία πολιτική στάση του πρώην πρωθυπουργού, από τον οποία πολλά ακούσαμε, όχι όμως μία καθαρή, ουσιαστική απάντηση».

Για τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, διευκρίνισε πως «την πρωτοβουλία για όλα αυτά δεν την είχε ποτέ η κυβέρνηση, πρόκειται για ενδείξεις, οι οποίες αναδεικνύονται από ιδιώτες», σημειώνοντας, ταυτόχρονα, τη «μεταστροφή», όπως είπε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Όταν στο παρελθόν, ενόσω βρισκόταν στη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, “αγκάλιαζε” τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι αποτελούσαν, κατά δήλωση των ιδίων, “όχημα” για να μπορέσει να υπάρξει μία χειραγώγηση, θα πω εγώ, της ελευθερίας του Τύπου και της πληροφορίας. Και σήμερα, εκείνοι οι οποίοι ήταν τα “οχήματα”, γίνονται οι παρείσακτοι και οι παρίες». Υποστήριξε, δε, με έμφαση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι όταν ο πρωθυπουργός είπε χθες στη Βουλή ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει όλον τον χρόνο να εξηγήσει τις θέσεις του, «αναφερόταν στο ότι η κυβέρνηση, πρωτίστως όμως η ελληνική κοινωνία, περιμένουν απαντήσεις επί της ουσίας» από τον κ. Τσίπρα.

Στο ερώτημα για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που φέρονται να αναμειγνύουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι εμείς, σε ό,τι αφορά την αυτοκριτική και την εσωτερική κάθαρση, είμαστε πρωτοπόροι». Εξάλλου, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κανένα στοιχείο που να αναφέρεται σε πρόσωπα, στα οποία να αποδίδεται ποινική μομφή. Αυτονόητα θέλω να δηλώσω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η κυβέρνηση και η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ανεχθούν το οποιοδήποτε ζήτημα ηθικής τάξης ανακύψει». Ενώ επέμεινε, δίνοντας τη διαβεβαίωση, ότι «εμείς είμαστε της κλασικής πολιτικής ηθικής, ότι εκείνος στον οποίο αποδίδεται μία τέτοια βαριά μομφή θα πρέπει να τιμωρείται. Εμείς δεν είμαστε ούτε της πολιτικής ανηθικότητας ούτε της ποινικής ατιμωρησίας. Θα παρέμβουμε αμέσως μόλις προκύψει η οποιαδήποτε σοβαρή ένδειξη».

Να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα περί προβοκάτσιας

Τελευταίο θέμα, το χθεσινό συλλαλητήριο και η δράση προβοκατόρων, κατά τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Όταν αναφέρεσαι σε προβοκάτσια και άρα ουσιαστικά σε συμμετοχή τίνος, ποίων, πότε, για να υπάρχει διατάραξη της πόλης και της χώρας, θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία. Όταν ομιλείς με τέτοια ελαφρότητα για τα θέματα αυτά, πρέπει να είσαι υπόλογος για εκείνα τα οποία λες. Αν υιοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση αυτά τα οποία ειπώθηκαν, να μας πει ποιος οργάνωσε την προβοκάτσια, με ποιον τρόπο και τι στόχευε. Αν όχι, η αξιωματική αντιπολίτευση για μία ακόμη φορά είναι κατώτερη των περιστάσεων, δημιουργεί μόνο εντυπώσεις, προσπαθώντας -στην πραγματικότητα- πάνω σε αυτό να χτίσει μία εντελώς άκαιρη αντιπολίτευση. Εκείνο το οποίο συνέβη χθες είναι ότι υπήρξε επιχείρηση, από άγνωστους μέχρι στιγμής, η οποία είχε ως σκοπό μία πολύ μεγάλη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Είναι απόλυτη υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει αυτού του τύπου τις εκδηλώσεις, όπως επίσης θα πρέπει να προστατεύει τον κάθε πολίτη, την περιουσία, τη ζωή και την ακεραιότητα της πόλης. Αυτό συνέβη. Χθες δεν είχαμε ζημιές, δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί, χάρη στη σύμμετρη και αναλογική παρέμβαση της αστυνομίας», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης και κατέληξε: «Όταν υπάρχουν εκατοντάδες πυρομαχικά, βόμβες μολότοφ, η αστυνομία έπραξε εκείνο το οποίο όφειλε, δηλαδή να διαλύσει τη εκδήλωση κατά το μέρος που αφορούσε εκείνους που επεδίωκαν με ποινικά κολάσιμες πράξεις να διαταράξουν την κοινωνική ειρήνη. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει επιτέλους -και ευτυχώς- να τεθεί ένα πλαίσιο, απολύτως συνταγματικό» για τη διοργάνωση κάθε διαδήλωσης και συνάθροισης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News