645
Σε τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα για τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων και νέα ή/και πιο αυστηρά μέτρα για την αποτροπή ενός πιθανού δεύτερου κύματος | INTIMEnews

«Αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού τον Αύγουστο»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 09:17
Σε τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα για τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων και νέα ή/και πιο αυστηρά μέτρα για την αποτροπή ενός πιθανού δεύτερου κύματος
|INTIMEnews

«Αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού τον Αύγουστο»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 09:17

Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς ήταν σαφής στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την αλματώδη αύξηση που παρουσίασαν τα καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρας μας (εδώ): αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, «τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού», προειδοποίησε, χωρίς να αποκλείσει ακόμα και τοπικά lockdowns στα νησιά.

«Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;», διερωτήθηκε, για να υπογραμμίσει ότι τα 50 κρούσματα της Πέμπτης «χτυπάνε όχι ένα, αλλά πολλά καμπανάκια».

Ο λοιμωξιολόγος ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων μιλώντας για καθολικούς ελέγχους και «διαβατήρια υγείας» σε όλες τις πύλες εισόδου, αλλά και στον γενικό πληθυσμό, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι «μικτό».

«Επειδή δεν μπορεί η χώρα να ζήσει χωρίς τουρίστες, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να είναι ακίνδυνοι. Το πρώτο θέμα για τους τουρίστες είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου. Είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα επιθυμούσαμε να γίνεται καθολικός έλεγχος όχι μόνο στα χερσαία σύνορα, αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου. Θα επιθυμούσαμε να υπήρχε ένα διαβατήριο υγείας. Με τους τουρίστες που έρχονται και μπορεί να είναι θετικοί και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί, αλλά μεταδίδουν, πηγαίνουν σε κάποιο μέρος, δεν κάθονται το 24ωρο που απαιτείται μέσα, διασπείρουν ενδεχομένως στην κοινότητα και εκεί υπάρχει το πρώτο πρόβλημα με τα εισαγόμενα», εξήγησε ο κ. Λαζανάς.

Το δεύτερο πρόβλημα, τόνισε, είναι ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα.

Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο για τα πανηγύρια-υγειονομικές βόμβες, τα οποία όπως είπε, θα έπρεπε να απαγορεύονται, όσο και για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας και την «απελευθέρωση» του αριθμού καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων εστίασης.

«Εφόσον δεν έχουμε εμβόλια, φάρμακα, είναι αναγκαία η πρόληψη. Τήρηση των αποστάσεων στα 1,5-2 μέτρα», ξεκαθάρισε κ. Λαζανάς.

Υπό αυτά τα δεδομένα στο Μαξίμου πραγματοποιείται στις 12.30 τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με βασικό αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στο σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχει «Plan B» για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, το οποίο περιλαμβάνει τρία στάδια:

1. Ελέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.

Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.

Την Πέμπτη ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος ανακοίνωσε (εδώ) την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών ελέγχου που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, «για να προστατεύσει τους πολλούς υπεύθυνους, από τους λίγους επιπόλαιους».

Στο πλαίσιο αυτό,  τίθεται σε εφαρμογή  σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας, με αυστηρά πρόστιμα για τους  παραβάτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...