421
8 Μαΐου, Αψίδα του Θριάμβου: ο Εμανουέλ Μακρόν παρέστη στην καθιερωμένη τελετή για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου | REUTERS / Christian Hartmann / Pool

Γαλλία: στις ευρωκάλπες ο «απολογισμός» της προεδρίας Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 13:20
8 Μαΐου, Αψίδα του Θριάμβου: ο Εμανουέλ Μακρόν παρέστη στην καθιερωμένη τελετή για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
|REUTERS / Christian Hartmann / Pool

Γαλλία: στις ευρωκάλπες ο «απολογισμός» της προεδρίας Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 13:20

Τον απολογισμό της προεδρικής θητείας του Εμανουέλ Μακρόν κάνουν δύο μεγάλα γαλλικά έντυπα, οι εφημερίδες Le Monde και Le Figaro, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του σε ευρωπαϊκό επίπεδο (παλαιότερες και πρόσφατες) αλλά και τις «φιλολαϊκές» κινήσεις τακτικής στο εσωτερικό μέτωπο (μάλλον σπασμωδικές, οι οποίες μάλιστα έγιναν κατόπιν εορτής, αφού είχαν προηγηθεί τα ξέφρενα πάρτι των Κίτρινων Γιλέκων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων).

Φυσικά, τα δύο Μέσα δεν παραβλέπουν και τις αποκαρδιωτικές ειδήσεις των τελευταίων ωρών, δηλαδή το προβάδισμα της Ακροδεξιάς στις δημοσκοπήσεις για την ευρωκάλπη. Εκεί, γράφουν, θα κριθεί και ό,τι αφορά το υπόλοιπο της θητείας του. Ελπίζουν ότι ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα θα επιτρέψει στον Μακρόν να διορθώσει τα λάθη του.

Τα συμπεράσματά τους μάλλον δεν θα ενθουσίασαν τον πρόεδρο, καθώς οι κινήσεις του στη σκακιέρα χαρακτηρίζονται λανθασμένες και τα αποτελέσματά τους ανεπαρκή.

Ο ευρωπαϊκός Μακρόν μέχρι τώρα είναι μία αποτυχία, καθώς δεν κατάφερε να μεταρρυθμίσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να δώσει νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπως δήλωσε ότι φιλοδοξεί να πράξει. Επειδή ποντάρισε τα πάντα στον γαλλογερμανικό άξονα και παραδόθηκε στην ακινησία του Βερολίνου. Εναλλακτικές συμμαχίες δεν έχτισε, και στο εσωτερικό καταρράκωσε την εικόνα του με επιλογές ακατάλληλων προσώπων. Αυτοπαγιδεύτηκε, απομονώθηκε.

Η Le Monde τού αναγνωρίζει ελαφρυντικά: το ευρωπαϊκό περιβάλλον ήταν κόντρα. Η διακυβέρνηση Μέρκελ παρήκμασε, οι δεξιοί λαϊκιστές ασκούν την εκτελεστική εξουσία στην Ιταλία, οι Ανατολικο-ευρωπαίοι είναι επιφυλακτικοί. Παραδέχεται όμως τα προτερήματά του: ως ηγέτης είναι επίμονος, προωθεί σύγχρονα ζητήματα όπως είναι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της διοίκησης και ειδικά της φορολογίας, η προσαρμογή της παραγωγής στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση του ευρώ, κ.ά.

Η Le Figaro θυμίζει και τα σκανδαλάκια του, όπως την υπόθεση με τον σωματοφύλακά του που ξυλοκόπησε διαδηλωτές, και βεβαίως το μπάχαλο διαρκείας με τα Κίτρινα Γιλέκα. Παρατηρεί ότι η μεγαλοπρέπεια και η φινέτσα «δεν τραβάνε» πια, η εικόνα της ισορροπίας είναι πλασματική, ωστόσο συμφωνεί και αυτή με τη Le Monde ότι ο πρόεδρος δεν φαίνεται ιδιαίτερα κλονισμένος, δείχνει να μην έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον εαυτό του. Αυτό είναι θετικό. Εξυπακούεται ότι υπογραμμίζει πώς το 24% του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών είναι ένας πολύ υψηλός (άπιαστος) στόχος για τις Ευρωεκλογές.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τώρα, μετά τον Εθνικό Διάλογο -το πρότζεκτ για το οποίο ο ίδιος θέλει να πιστεύει ότι τον συμφιλίωσε με τα λαϊκά στρώματα-, υπόσχεται ότι ένας κύκλος διακυβέρνησης έκλεισε: μεταμορφώθηκε ως ηγέτης κατά κάποιον τρόπο, έγινε σοφότερος, κατάλαβε τον λαό του, υπόσχεται μία νέα, διαφορετική διακυβέρνηση. Αναμφίβολα στις 26 Μαΐου ο γαλλικός λαός θα του δώσει μία πρώτη απόκριση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...