238
Η Μαρίν Λεπέν σε συγκέντρωση ενόψει των ευρωεκλογών | REUTERS/Vincent Kessler

Οριακό προβάδισμα της Λεπέν έναντι του Μακρόν ενόψει ευρωεκλογών

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 08:04
Η Μαρίν Λεπέν σε συγκέντρωση ενόψει των ευρωεκλογών
|REUTERS/Vincent Kessler

Οριακό προβάδισμα της Λεπέν έναντι του Μακρόν ενόψει ευρωεκλογών

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 08:04

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν έχει την πρωτιά σε δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου στη Γαλλία, συγκεντρώνοντας το 22% των ψήφων έναντι 21,5% για το LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Είναι η πρώτη φορά φέτος που ο Εθνικός Συναγερμός (RN), το πρώην Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, ξεπερνά το LREM του Μακρόν σε έρευνα του ινστιτούτου Ipsos ενόψει των ευρωεκλογών.

Στην προηγούμενη κυλιόμενη έρευνα, στις 18 με 22 Απριλίου, το 23% δήλωνε ότι θα ψηφίσει το LREM και το 22% τον RN. Ερευνες από άλλες εταιρείες είχαν φέρει και στο παρελθόν πρώτο το κόμμα της Λεπέν.

Η δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 γάλλων ψηφοφόρων διενεργήθηκε στις 2 και 3 Μαΐου, αφού ο Μακρόν ανακοίνωσε σειρά προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων περικοπών φόρων ύψους 5 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια και το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο Μακρόν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη πρόκληση της προεδρίας του όταν ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, πριν από περίπου έξι μήνες, αρχικά με αφορμή το υψηλό κόστος ζωής. Το κίνημα αυτό εξελίχθηκε στον εκφραστή της ευρύτερης κοινωνικής δυσαρέσκειας για τις πολιτικές του προέδρου.

Η δυσφορία για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την απειλή για την ασφάλεια από τους τζιχαντιστές, αλλά και για τη μετανάστευση προς την ΕΕ εκτιμάται πως θα ευνοήσει τους εθνικιστές και την άκρα Δεξιά σε πολλά κράτη-μέλη.

Ο RN και ευρωσκεπτικιστικές, αντιμεταναστευτικές παρατάξεις από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ σχεδιάζουν μάλιστα να ενώσουν τις δυνάμεις τους σχηματίζοντας κοινή πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...