476
Ο γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια συζήτησης με επιχειρηματίες, την Πέμπτη, στο πλαίσιο της «Μεγάλης Εθνικής Διαβούλευσης» | REUTERS/Philippe Wojazer

Κέρδισε ξανά τους Γάλλους ο Μακρόν με μία κίνηση-ματ

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 12:59
Ο γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια συζήτησης με επιχειρηματίες, την Πέμπτη, στο πλαίσιο της «Μεγάλης Εθνικής Διαβούλευσης»
|REUTERS/Philippe Wojazer

Κέρδισε ξανά τους Γάλλους ο Μακρόν με μία κίνηση-ματ

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 12:59

Στα τέλη του Δεκεμβρίου, η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν ήταν στο ναδίρ. Τα Κίτρινα Γιλέκα έδιναν κατά χιλιάδες το παρόν στους δρόμους της Γαλλίας και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων φαινόταν να έχει στραφεί εναντίον του γάλλου προέδρου.

Τότε, ο Μακρόν και το επιτελείο του, έκαναν μια κίνηση-ματ, ανακοινώνοντας την έναρξη της «μεγάλης εθνικής διαβούλευσης», ένα πρόγραμμα δημόσιων ανεπίσημων συζητήσεων με κόσμο, που έχει σκοπό να δώσει το βήμα στον λαό να μιλήσει για τα προβλήματά του και να μειώσει την ένταση στην πολιτική σκηνή.

Στον διάλογο, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες, όπως επίσης και οι φορείς και οι οργανώσεις. Στη διαβούλευση πρωτοστατούν οι δήμαρχοι, διοργανώνοντας τοπικές συζητήσεις στις περιοχές τους.

Οι πολίτες μπορούν να πουν την γνώμη τους στις συζητήσεις αυτές ή να στείλουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους με το ταχυδρομείο, ή ακόμα και να τις καταθέσουν μέσω ίντερνετ στην ειδικά διαμορφωμένη σελίδα www.granddebat.fr.

Οπως αναφέρουν οι Financial Times, είναι τέτοια η επιτυχία του εγχειρήματος και η ανταπόκριση του κόσμου, που το ποσοστό του Μακρόν έχει ανέβει ξανά και το κόμμα του, Η Δημοκρατία Μπροστά (LREM), έχει κερδίσει πόντους ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό, οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να ξεπερνά σε ψήφους τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρί Λεπέν.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό του LREM είναι 23%, της Λεπέν, 21%, των Ρεπουμπλικανών, 10% και των πάλαι ποτέ κραταιών Σοσιαλιστών, 4%.

Οι αντίπαλοι του Μακρόν διατείνουν ότι η μεγάλη εθνική διαβούλευση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του LREM και ζητούν να συμπεριληφθεί το κόστος της στα προεκλογικά έξοδα του κόμματος.

Ο γάλλος πρόεδρος κατάφερε να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις αδιαμφισβήτητες ρητορικές του ικανότητες στις τηλεοπτικές του συζητήσεις με δημάρχους μικρών πόλεων και να κερδίσει πάλι την κοινή γνώμη και να γίνει πιο δημοφιλής από τους λαϊκιστές, που βλέπουν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν σε όλη την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, τα καλά νέα για τη γαλλική κυβέρνηση, συνεχίζονται:

Την Πέμπτη, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η ανεργία έπεσε στο 8,8% το τελευταίο τέταρτο του 2018, φτάνοντας έτσι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Και το 56% των Γάλλων δηλώνει «αρκετά πια» με τις πολύ βίαιες διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων, που κατεβαίνουν στους δρόμους κάθε Σαββατοκύριακο.

Ο Μακρόν σκοπεύει να συνεχίσει την εκστρατεία του στο ίδιο πνεύμα και βοηθούμενος από την υψηλή δημοτικότητά του να απαντήσει κατάλληλα στους εθνικιστές του αντιπάλους σε όλη την Ευρώπη, και κυρίως στην Ιταλία. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις των λαϊκιστών αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης εναντίον του, ο Μακρόν ανακάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή στη Ρώμη. Ο Κριστιάν Μασέ, αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στο πόστο του.

Πρόσφατα, ο Λουίτζι Ντι Μάιο συναντήθηκε με εκπροσώπους των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία και δήλωσε ότι «ο άνεμος της αλλαγής έχει περάσει τις Αλπεις».

Ενδεχομένως, ο γάλλος πρόεδρος του απαντήσει τώρα πως ο άνεμος έχει αλλάξει κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...