596
Η Τοtal δεν πτοείται από τους βρυχηθμούς του Ερντογάν | REUTERS/Stephane Mahe

H Total αγνοεί τον Ερντογάν και προχωρά σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 12:27
Η Τοtal δεν πτοείται από τους βρυχηθμούς του Ερντογάν
|REUTERS/Stephane Mahe

H Total αγνοεί τον Ερντογάν και προχωρά σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 12:27

Οι τουρκικές προκλήσεις διόλου επηρεάζουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος,» η γαλλική Τotal ήδη ετοιμάζεται να προχωρήσει κανονικά σε έρευνες σε τέσσερα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ τη διετία 2019 και 2020, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν πέντε γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, μέσα στις επόμενες ημέρες  αναμένονται ανακοινώσεις από πλευρά το γαλλικού κολοσσού για την έναρξη ερευνών στα τεμάχια 2, 3 και 9. Κινήσεις αναμένονται και στο τεμάχιο 7.

Ηδη στη Λευκωσία υπάρχει ικανοποίηση από τα μηνύματα των Γάλλων, που όπως επισημαίνεται αποτελούν μία μορφής απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστουδουλίδης,  συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της Τotal, Ελίας Κασσίς, με τον οποίο συζήτησαν τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ, τόσο σε σχέση με γεωτρητικούς στόχους, όσο και με νέα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Tα ενεργειακά και οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε ο κ. Χριστοδουλίδης με τον γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους «συλλογικής αντίδρασης στο πλαίσιο της ΕΕ, στο πνεύμα και των σχετικών προνοιών της Συνθήκης της Λισαβόνας, των σχετικών αναφορών στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της κοινής θέσης της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ».

Ενοχλημένη η Αγκυρα – Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα από Αναστασιάδη

Η γαλλική στάση ενοχλεί σφόδρα την Τουρκία, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντά σε υψηλούς τόνους στις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από το Παρίσι όσον αφορά στις ενέργειες της Αγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου αναμένεται να θέσει στο Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Σίμπιου της Ρουμανίας, και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στόχος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να αναπτύξει στους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και αυτό που επιδιώκει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, είναι μια ισχυρή δήλωση από πλευράς ΕΕ σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ενέργειες.

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης προσερχόμενος στο Συμβούλιο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ομολόγους του, κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απάντησε: «Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».

Την Τρίτη το βράδυ μιλώντας σε εκδήλωση του ΑΗΕΡΑ ο κ. Αναστασιάδης διεμήνυσε πως «είναι η ώρα που πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες και των Ηνωμένων Εθνών και των μεγάλων κρατών και της ΕΕ», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να μένουν στις διακηρύξεις, αλλά να είναι όλοι και πιο ουσιαστικοί στις ενέργειές τους.

Ζήτησε ακόμα την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία «ώστε να συνειδητοποιήσει ότι επιτέλους το διεθνές δίκαιο δεν είναι αυτό που είναι γραμμένο στο Κοράνι του κ. Ερντογάν».

Σε συντονισμό με τον κύπριο πρόεδρο και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επισημάνει στους ευρωπαίους εταίρους την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τους Τούρκους, επικαλούμενος τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018 και τη σχετική δήλωση της ύπατης εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η ΕΕ θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις μόνο αν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...