782
Ο Μπεναλά στο πλευρό του Μακρόν στις 14 Ιουλίου, στην παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης | REUTERS/Philippe Wojazer/Pool

Η υπόθεση Μπεναλά «ακουμπά» τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2018, 09:46
Ο Μπεναλά στο πλευρό του Μακρόν στις 14 Ιουλίου, στην παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης
|REUTERS/Philippe Wojazer/Pool

Η υπόθεση Μπεναλά «ακουμπά» τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2018, 09:46

Κατηγορίες για βίαιη συμπεριφορά απαγγέλθηκαν και επισήμως κατά του Αλεξάντρ Μπεναλά, του μέχρι πρότινος υπεύθυνου ασφαλείας του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο η εφημερίδα Le Monde υπέδειξε την περασμένη εβδομάδα ως πρωταγωνιστή ενός άγριου ξυλοδαρμού στην πορεία της Πρωτομαγιάς.

Η υπόθεση πλήττει πλέον προσωπικά τον πρόεδρο Μακρόν καθώς ο Μπεναλά, δεν περιγράφεται πια ως ένας συνηθισμένος σωματοφύλακας που απλώς «ξέφυγε», αλλά ως ο άνθρωπος-σκιά του νεαρού προέδρου, «ένας μπράβος για όλες τις δουλειές» όπως τον αποκαλεί η αριστερή αντιπολίτευση, ο οποίος ακολουθεί τον Εμανουέλ και την Μπριζίτ Μακρόν ακόμα και στις διακοπές τους. Κατ’ ουσίαν η υπόθεση Μπεναλά είναι το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο για τον Μακρόν από την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα πριν από ένα χρόνο.

Είναι ένα σκάνδαλο που πλήττει το μεταρρυθμιστικό και μετριοπαθές προφίλ του Μακρόν και ο γαλλικός Τύπος δεν φαίνεται διατεθειμένος να το προσπεράσει εύκολα. Τουναντίον βάζει όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της υπόθεσης τον ίδιο τον πρόεδρο Μακρόν που δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τη μυστηριώδη και στενή σχέση που είχε με τον, σύμβολο ασφαλείας στο γραφείο του προέδρου, Μπεναλά .

Τα δημοσιεύματα περιγράφουν τον μαροκινής καταγωγής Μπεναλά, λίγο πολύ σαν έναν άνθρωπο για όλες τις δουλειές για το Ελιζέ, ο οποίος απολάμβανε μεγάλα προνόμια –προφανώς από τον ίδιο τον πρόεδρο.

Ο 26χρονος Μπεναλά  διέμενε σε κατοικία του προεδρικού μεγάρου όπου ο Φρανσουά Μιτεράν στέγαζε την ερωμένη και την εξώγαμη κόρη του Μαζαρίν. Ο μισθός του ήταν 10.000 συν 3.000 τα έξοδα κίνησης, είχε αυτοκίνητο με σοφέρ και αστυνομικό εξοπλισμό.

Το περιοδικό Valeurs Actuelles υποστήριξε μάλιστα ότι ο πρόεδρος είχε επιχειρήσει να τον διορίσει αντιπεριφερειάρχη, ωστόσο προσέκρουσε στις διατάξεις του νόμου που ορίζουν ότι το πρόσωπο πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών.

Η αριστερή Liberation, που στην έκδοση του Σαββατοκύριακου χαρακτήρισε τον Μπεναλά ως τον «προστατευόμενο του Ελιζέ», αποκάλυψε ότι ο συγκεκριμένος σωματοφύλακας συνόδευε το ζεύγος Μακρόν ακόμη και στις διακοπές του. Μάλιστα βουλευτές είπαν ότι η Μπριζίτ Μακρόν θα πρέπει να κληθεί σε ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της γαλλικής εθνοσυνέλευσης που θα ερευνήσει την υπόθεση Μπεναλά.

Από την πλευρά της η δεξιά Figaro σημείωσε ότι στους κόλπους των σωμάτων ασφαλείας του Παρισιού, «όλοι φοβόντουσαν τον Μπεναλά, εξαιτίας της ιδιαίτερης σχέσης του με τον πρόεδρο, την οποία δεν έκρυβε».

Και επισήμως κατηγορούμενος

Ο Αλεξάντρ Μπεναλά και ο Βενσάν Κραζ, έφεδρος της χωροφυλακής όπως και ο Μπεναλά, που εργαζόταν για το κόμμα του προέδρου (LREM), καταγράφηκαν από βίντεο την Πρωτομαγιά να χτυπούν και να κακομεταχειρίζονται διαδηλωτές στο Παρίσι ενώ συνόδευαν άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης ως παρατηρητές.

Γαλλικά μέσα ανέφεραν μάλιστα ότι ένα από τα θύματα του Μπεναλά ήταν Ελληνας, μέλος του black block, που είχε μεταβεί στο Παρίσι για τη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς. Φέρεται να έδωσε ψεύτικα στοιχεία στις Αρχές (το όνομα έλληνα μπασκεμπολίστα), τέθηκε υπό κράτηση για τέσσερις  ώρες και στη συνέχεια, αφού αφέθηκε ελεύθερος, επέστρεψε στην Ελλάδα). Τα στοιχεία του δεν έχουν γίνει γνωστά.

Αν και επιβλήθηκε διακριτικά στον Μπεναλά πειθαρχικό μέτρο, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του για 15 ημέρες τον Μάιο, η Δικαιοσύνη δεν είχε ακόμη τότε επιληφθεί και ο πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου δεν απολύθηκε παρά την Παρασκευή.

Επειτα από τρεις ημέρες προκαταρκτικής έρευνας, η εισαγγελία του Παρισιού άσκησε τελικά το βράδυ της Κυριακής δίωξη στους Μπεναλά και Κραζ για «ομαδική βία».

Ο Μπεναλά κατηγορείται επίσης για «παρέμβαση» στην άσκηση του καθήκοντος δημοσίων λειτουργών, ότι έφερε «χωρίς να έχει το δικαίωμα» διακριτικά αστυνομικού, για «κλεπταποδοχή εικόνων ενός συστήματος βιντεοεπιτήρησης» και «αποδοχή της παραβίασης του επαγγελματικού απορρήτου».

Ο Κραζ κατηγορείται για «παράνομη κατοχή όπλου δεύτερης κατηγορίας».

Τρεις ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας, που ήδη ετέθησαν σε διαθεσιμότητα διότι παρέδωσαν στον Μπεναλά το επίμαχο απόσπασμα του βίντεο, αντιμετωπίζουν επίσης δίωξη για «κατάχρηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης» και «παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου».

2018-07-22T165743Z_1342801155_RC1EB7B882E0_RTRMADP_3_FRANCE-MACRON-AIDE
Μόλις δύο ημέρες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, ο Μπεναλά τη Δευτέρα 16 Ιουλίου ήταν στο λεωφορείο που μετέφερε από το αεροδρόμιο την εθνική Γαλλίας μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ (REUTERS/Pascal Rossignol)

Παρά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση, ο πρόεδρος Μακρόν συνεχίζει να σιωπά για να μιλήσει «όταν θα κρίνει ότι είναι ωφέλιμο».

Πάντως θεωρεί τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο Μπεναλά «απαράδεκτες» και υπόσχεται ότι «δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», όπως τόνισε πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του έπειτα από μια συνεδρίαση στο Ελιζέ με τη συμμετοχή πολλών μελών της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Ο Μακρόν ενδεχομένως υπολόγιζε ότι θα εκμεταλλευόταν το κύμα εθνικής ανάτασης μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ πριν από οκτώ ημέρες. Αντιθέτως το βίντεο που έφερε στο φως η Le Monde όπως και άλλα στοιχεία που προέκυψαν δείχνουν καθαρά την ολιγωρία του Μεγάρου των Ηλυσίων, το οποίο προχώρησε στην απόλυση του Μπεναλά μόνο όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

Η αντιπολίτευση απαιτεί από τον πρόεδρο να «δώσει εξηγήσεις», ιδίως ο Λοράν Βοκιέ (επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνοι), ενώ για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, η υπόθεση είναι «επιπέδου Γουότεργκεϊτ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...