384
|

Η Ενωση Δικαστών κατά των κυβερνητικών επιθέσεων «στο Κράτος Δικαίου»

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2017, 16:50

Η Ενωση Δικαστών κατά των κυβερνητικών επιθέσεων «στο Κράτος Δικαίου»

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2017, 16:50

«Ανευθυνότητα», «αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις» καθώς και «αθεμελίωτη κριτική», καταλογίζει στην κυβέρνηση, και συγκεκριμένα σε δύο πρόσωπα, Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με νέα ανακοίνωσή της.

Οι δικαστές καταγγέλλουν την «κλιμακούμενη επίθεση της εκτελεστικής κατά της δικαστικής εξουσίας», αναφερόμενοι συγκεκριμένα στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελλόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε «εισαγγελείς και δικαστές για την καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης αναφορικά με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα» αλλά και στη σφοδρή κριτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, κατά δικαστικών αποφάσεων. Επιπλέον, εμμέσως αναφέρθηκαν στην «άκρως επικίνδυνη λογική» του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη ως θεσμικό εμπόδιο.

«Η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως “θεσμικού εμποδίου” είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του Κράτους Δικαίου. Η ζημία που γίνεται στη χώρα και στη Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών

«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια νέα κλιμακούμενη επίθεση της εκτελεστικής κατά της δικαστικής εξουσίας. Αμφισβητείται δε για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση η νομιμότητα των αποφάσεων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας και μάλιστα των ολομελειών αυτών. Με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή στις 5.7.2017 και τη σφοδρή κριτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε δικαστικές αποφάσεις η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο όργανα της Πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης.

Είναι κατ’ αρχήν κοινά αποδεκτό ότι κάθε έρευνα για τη διαπίστωση πειθαρχικών ή και ποινικών παραπτωμάτων δικαστικών λειτουργών κατά την εκτέλεση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων είναι επιβεβλημένη. Για την έρευνα όμως αυτή αρμοδιότητα έχουν μόνο τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όργανα, ενώ είναι ανεπίτρεπτη η εκ των προτέρων “έκδοση αποφάσεων’’  από οποιονδήποτε.

Οι αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και η αθεμελίωτη κριτική στις αποφάσεις που εκδίδονται δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε ως απόδειξη “εντιμότητας” και “διαφάνειας” του πολιτικού προσωπικού, ούτε ως μαρτυρία φιλολαϊκού και φιλεργατικού προσανατολισμού μιας κυβέρνησης. Ιδιαίτερα όταν για την θεμελίωση της επιχειρηματολογίας εκλαϊκεύονται επιστημονικές έννοιες και τους προσδίδεται εντελώς αντιεπιστημονικό περιεχόμενο με μοναδική επιδίωξη καιροσκοπικά πολιτικά οφέλη.

Η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως “θεσμικού εμποδίου” είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του Κράτους Δικαίου. Η ζημία που γίνεται στη χώρα και στη Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προασπίζονται και περιφρουρούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για κάθε αδικημένο πολίτη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News