228
Ο Oνον, ο ταξιδιάρης κούκος που πέταξε 12.000 χλμ. | Mongolia Cuckoo Project

Ενας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά μπορεί να κάνει 12.000 χλμ. πετώντας

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2020, 10:35
Ο Oνον, ο ταξιδιάρης κούκος που πέταξε 12.000 χλμ.
|Mongolia Cuckoo Project

Ενας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά μπορεί να κάνει 12.000 χλμ. πετώντας

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2020, 10:35

Εντυπωσιασμένοι είναι οι επιστήμονες από το πρωτοφανές ταξίδι μετανάστευσης ενός κούκου, το οποίο παρακολούθησαν δορυφορικά το τελευταίο διάστημα.

Οπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για τον κούκο με την ονομασία Onon (Ονον), από ένα ποτάμι στη Μογγολία, το μοναδικό πτηνό από τα πέντε που παρακολουθούσαν οι επιστήμονες του Mongolia Cuckoo Project.

Το πτηνό έκανε 12.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας 16 χώρες και επιβιώνοντας από πολύ δύσκολα καιρικά φαινόμενα.

Το ταξίδι του ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου από τη Ζάμπια της ΝΑ Αφρικής και ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη Μογγολία, το σημείο αναπαραγωγής του.

Ο κούκος πετούσε με 60 χλμ/ώρα, πέρασε πάνω από Κένυα, Σαουδική Αραβία, Ινδικό Ωκεανό, Ινδία, Μπαγκλαντές, Μιανμάρ, Κίνα, ολοκληρώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ταξίδια μετανάστευσης που καταγράφηκαν ποτέ από πτηνό.

Ο Οnon

Από τα υπόλοιπα τέσσερα πτηνά, ο μόνος που τα κατάφερε με κάποιο τρόπο είναι ο κούκος με την ονομασία Bayan (Μπαγιάν), ο οποίος διέσχισε πετώντας πάνω από 10.000 χλμ., αλλά τα ίχνη του χάθηκαν πάνω από την επαρχία Γιουνάν της Κίνας.

Οχι πως το δικό του κατόρθωμα είναι αμελητέο…

Πάντως οι επιστήμονες θεωρούν πως, σε αντίθεση με τον Ονον, ο Μπαγιάν μάλλον έχει πεθάνει είτε λόγω εξάντλησης, είτε θανατώθηκε από κάποιο μεγαλύτερο πτηνό-θηρευτή.

Το ταξίδι του Oνον (με την κίτρινη γραμμή) και του Μπαγιάν (με την κόκκινη) / Πηγή: ΒΒC