327
Νέος τύπος μόλυνσης για τις θάλασσες τα γάντια και οι μάσκες του κορονοϊού | Facebook, Opération mer propre

Γάντια και μάσκες μας προφυλάσσουν, αλλά μολύνουν και τη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2020, 12:52
Νέος τύπος μόλυνσης για τις θάλασσες τα γάντια και οι μάσκες του κορονοϊού
|Facebook, Opération mer propre

Γάντια και μάσκες μας προφυλάσσουν, αλλά μολύνουν και τη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2020, 12:52

Η μόλυνση του κορονοϊού «χτύπησε» και τις θάλασσες με πρώτο θύμα τη Μεσόγειο, για την οποία γάλλοι ειδικοί χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου.

Η μόλυνση βέβαια δεν προέρχεται από τον ίδιο τον ιό, αλλά από τα μέτρα προστασίας που παίρνουν οι άνθρωποι, δηλαδή μάσκες και γάντια, τα οποία αφού τα χρησιμοποιήσουν, τα πετούν στη θάλασσα. Αυτά, αθροίζονται με τα πλαστικά και το πρόβλημα στους βυθούς έχει αρχίσει να γιγαντώνεται.

Σε πλαστικά και μπουκάλια που μολύνουν τις θάλασσες, προστέθηκαν εκατομμύρια μάσκες και γάντια / Opération mer propre

Οπως διαπιστώνει η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Opération mer propre» (Επιχείρηση καθαρή θάλασσα), δραστηριότητα της οποίας είναι ο καθαρισμός της Μεσογείου, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, σύμφωνα με τα ευρήματα κατάδυσης που πραγματοποίησε ανοιχτά της Αντίμπ, στην ακτή κατά μήκος της Κυανής Ακτής.

Καθαρισμός της Μεσογείου από… προστατευτικές μάσκες / Opération mer propre

Σύμφωνα με το BBC, η οργάνωση, διαπίστωσε ότι πρόκειται για την αρχή ενός νέου είδους μόλυνσης. Βεβαίως, η ρύπανση δεν αφορά μόνο τη θάλασσα, αλλά και τις πόλεις.

Στις 14 Μαΐου, μόλις τρεις ημέρες μετά την άρση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα στη Γαλλία, οι οδοκαθαριστές τού Παρισιού κατήγγειλαν στα social media το μεγάλο αριθμό μασκών που χρειάστηκε να μαζέψουν από τα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας.

Ο περιφερειάρχης της Αλπ-Μαριτίμ, της περιοχής μεταξύ των Αλπεων και των γαλλικών ακτών της Μεσογείου, επέβαλε πρόστιμο σε όσους πετούν μάσκες και γάντια στους δρόμους.

Κάτι ανάλογο αποφάσισε η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράγκι, που όρισε ότι στο εξής θα επιβάλλεται πρόστιμο από 250 μέχρι 500 ευρώ στους πολίτες που πετούν μεταχειρισμένες μάσκες και γάντια σε δρόμους, πάρκα, παραλίες και γενικότερα εκτός των κάδων απορριμμάτων.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα πεζοδρόμια, οι χώροι πράσινου, αλλά ακόμη και πολλοί κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών έχουν γεμίσει με χάρτινες ή και πάνινες μεταχειρισμένες μάσκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...