493
|

Βασανίζεις ζώο; Φυλακή!

Βασανίζεις ζώο; Φυλακή!

«Η είδηση δεν είναι όταν ένας σκύλος δαγκώνει έναν άνθρωπο, αλλά όταν ο άνθρωπος δαγκώνει έναν σκύλο». Ακόμα και έτσι να μην είναι και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις η είδηση πράγματι να είναι το δάγκωμα ενός ανθρώπου από έναν σκύλο, είμαι βέβαιος πως εξαιτίας της κτηνώδους συμπεριφοράς μεγάλου μέρους των Ελλήνων προς τα ζώα, τέτοια συμβάντα σαν αυτό που πρόσφατα παρακολουθήσαμε με την επίθεση του πιτ μπουλ σε πρατήριο στη Θεσσαλονίκη ίσως να μην πρέπει να μεταδίδονται, καθώς στο άκουσμά τους ορισμένα ανθρωποειδή πολύ φοβάμαι πως θα βρουν τη δικαιολογία για να προχωρήσουν-συνεχίσουν τις κακοποιήσεις σε βάρος σκυλιών και άλλων τετραπόδων. Για την ιστορία, όπως έλεγε η κοινή λογική από την αρχή της δημοσιοποίησης του περιστατικού με το πιτ μπουλ στο πρατήριο της Θεσσαλονίκης, το σκυλί δεν έπαθε αμόκ στα καλά καθούμενα. Έτσι, μια μαρτυρία εξηγεί γιατί το σκυλί δεν τρελάθηκε από μόνο του.

Σε κάθε περίπτωση με αφορμή αυτό το περιστατικό είναι ευκαιρία η κυβέρνηση να δει σοβαρά το ζήτημα της κακοποίησης των ζώων που γίνεται κατά συρροή στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην ελληνική επαρχία. Σε αυτή την κατεύθυνση ως θετική πρέπει να κρατήσουμε τη στάση που επέδειξαν στο συγκεκριμένο ζήτημα ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου καθώς για πρώτη φορά είδαμε «ζώα ορθοβαδιστικά» να κάθονται στο σκαμνί δικαστηρίων και να πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα για τα εγκλήματα τους σε βάρος ζώων. Η ελπίδα μου είναι, οι κύριοι Πανούσης και Πρασκευόπουλος όχι απλά να συνεχίσουν να επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο, αλλά να κάνουν ένα βήμα παραπέρα και να δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα όσους βασανίζουν ζώα, να πηγαίνουν μέσα χωρίς αναστολή ή εξαγορά της ποινής τους. Βασανισμός που κατά τη γνώμη μου δεν περιορίζεται «μόνο» στα περιστατικά που βγαίνουν στο φως, αλλά βασανισμός είναι και η εικόνα των κουταβιών που στριμώχνονται σε γυάλινα κλουβιά στις βιτρίνες των Pet Shops, αλλά και η απαγωγή των αγρίων ζώων από το φυσικό τους περιβάλλον και η μεταφορά τους πίσω από τα κάγκελα των ζωολογικών κήπων. 

Επειδή η καταστολή από μόνη της δεν αρκεί, τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού οφείλουν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο εκπαιδεύοντας το μεν πρώτο τα παιδιά, πως τα ζώα δεν είναι παιγνίδια για να φωτογραφίζονται μαζί τους σε ζωολογικούς κήπους, αλλά κυρίως πως δεν μεταφέρουν όλες τις ασθένειες του κόσμου, όπως προφανώς τους έχουν διδάξει οι γονείς τους. Αντίστοιχα το υπουργείου Τουρισμού πρέπει να μάθει στους «αρμόδιους παράγοντες» του τουρισμού να σταματήσουν να ξινίζουν τα μούτρα τους μόλις βλέπουν ένα σκυλί σε ένα ξενοδοχείο ή μια παραλία, αλλά και να καταλάβουν πως αν αρχίσει να μεταδίδεται στο εξωτερικό από μεγάλα ΜΜΕ, πως την ίδια στιγμή που Ρώσοι, Γερμανοί, Βρετανοί, Σουηδοί τουρίστες κάθονται και πίνουν το ποτό τους σε κάποια παραλία, στο διπλανό χωριό κάποιος ή κάποιοι βασανίζουν ένα ζώο, να είναι βέβαιοι πως η πελατεία τους όχι απλά δεν θα ξαναπάει για διακοπές στον συγκεκριμένο τόπο, αλλά πως ούτε πάνω από το ελληνικό FIR δεν θα θέλει να πετάει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News