330
|

Ποτέ την Κυριακή;

Βελίκα Καραβάλτσιου Βελίκα Καραβάλτσιου 20 Ιανουαρίου 2014, 10:57

Ποτέ την Κυριακή;

Βελίκα Καραβάλτσιου Βελίκα Καραβάλτσιου 20 Ιανουαρίου 2014, 10:57

«Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια πριγκίπισσα από έναν τόπο μακρινό. Το όνομά της ήταν Μήδεια, κι είχε μαύρα, μακριά μαλλιά. Όταν ήρθε στην Ελλάδα, ερωτεύτηκε έναν πρίγκιπα, τον Ιάσονα. Μάλωσε με τον πατέρα της, μάλωσε και με ολόκληρη την πατρίδα της, γιατί τον ήθελε.

Η Μήδεια παντρεύτηκε τελικά τον Ιάσονα και του χάρισε δυο παιδιά. Εκείνος όμως, έμπλεξε με μια ξανθιά πριγκίπισσα από την Αθήνα. Η Μήδεια έκλαψε. Έκανε τα πάντα για τον Ιάσονα. Πρόσφερε ακόμα και δώρα στην ξανθιά πριγκίπισσα. Άλλα 12 πλούσιες κοπέλες κακολογούσαν τη Μήδεια. Εκείνη φοβήθηκε. Πήρε τα παιδιά, και τα έκρυψε…

Στο τέλος, ο Ιάσονας κατάλαβε πόσο πολύ τον αγαπούσε η Μήδεια. Πήραν ένα όμορφο άρμα, πήραν και τα παιδιά, και όλοι μαζί, πήγαν στην ακρογιαλιά!».

Αυτή είναι η ιστορία της Μήδειας, όπως την αφηγείται η Ίλια, μια ευτυχισμένη πόρνη στο λιμάνι του Πειραιά τη δεκαετία του ‘60. Η Ίλια δεν είχε ταρίφα. Διάλεγε μόνη της τους πελάτες της και έπαιρνε 60 δραχμές – κι ας της πρόσφεραν 80. Φτάνει να της άρεσε ο πελάτης.

«Κλειστόν λόγω αρχαίας τραγωδίας», έγραφε συχνά μια χειρόγραφη ανακοίνωση στην πόρτα του δωματίου της. Γιατί αυτή η πόρνη δεν δεχόταν πελάτες όταν παίζονταν αρχαίες τραγωδίες και, βέβαια, δεν δεχόταν ποτέ πελάτες τις Κυριακές!

Η άρνηση της Ίλιας μαζί με την εικόνα της Μελίνας έγινε (κόκκινη) αφίσα αυτές τις μέρες στην Αθήνα. "Never on Sunday" (ανοιχτά μαγαζιά). Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό. Ακόμη και οι εργαζόμενοι είναι διχασμένοι. Κάποιοι θέλουν «άλλο ένα μεροκάματο» κάποιοι το θεωρούν «εντατικοποίηση». Άλλα λένε οι μαγαζάτορες και άλλα ο κόσμος που ψωνίζει. Γιατί όπως σωστά λένε οι συντάκτες του κειμένου της κόκκινης αφίσας, «τα συμφέροντά μας δεν είναι κοινά».

Αυτό που δεν καταλαβαίνω, ωστόσο, είναι γιατί η εμβληματική πόρνη της ασπρόμαυρης κινηματογραφικής Αθήνας έγινε το σύμβολο όσων δεν θέλουν τα καταστήματα ανοιχτά τις Κυριακές. Ποτέ την Κυριακή ναυτάκια η Ίλια – ποτέ την Κυριακή πελάτες εμείς; Ελπίζω μόνο να μην υπάρξει συνέχεια… και απαιτήσουν, τις Κυριακές, να πηγαίνουμε στην εκκλησία. Όπως θα έκανε η Ίλια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News