554
Ο διαγραφείς πια από την ΚΟ της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης στο βήμα της Βουλής | INTIMEnews

Διεγράφη από τη ΝΔ ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2022, 15:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/10/2022, 19:02
Ο διαγραφείς πια από την ΚΟ της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης στο βήμα της Βουλής
|INTIMEnews

Διεγράφη από τη ΝΔ ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2022, 15:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/10/2022, 19:02

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη διεγράφη την Τρίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Γρεβενών, Ανδρέας Πάτσης, καθώς οι εξηγήσεις που έδωσε σε σχέση με επαγγελματικές δραστηριότητές του (αγορά και διαχείριση «κόκκινων» δανείων), κρίθηκαν ανεπαρκείς.

Ο κ. Πάτσης κλήθηκε νωρίτερα από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Γιάννη Μπούγα, για εξηγήσεις σχετικά με τις καταγγελίες σε βάρος του  που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα για τον κ. Πάτση προέκυψε έπειτα από δημοσιεύματα και καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη δραστηριοποίηση του γαλάζιου βουλευτή σε αλλαδαπές εταιρείες, οι οποίες εξαγόρασαν «κόκκινα» δάνεια ύψους 62 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 4,3 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει εντολή να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση και αν διαπιστωθούν ευθύνες του βουλευτή, να αποδοθούν, όπως και έγινε. 

♦ Διαβάστε: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ

Στη σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού τονίστηκαν τα ακόλουθα:

Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς.

Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι θα αξιολογούνταν όλες οι απαντήσεις του βουλευτή, με την επισήμανση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ευαίσθητη σε ζητήματα ηθικής. 

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι ο βουλευτής Γρεβενών εμφανίζεται ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια ύψους 63 εκατ. ευρώ στην τιμή των 4,3 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση πρέπει κατ’ αρχάς να απαντήσει για τον κ. Πάτση. Εχουμε έναν κυβερνητικό βουλευτή που εμφανίζεται ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκατ. στην τιμή των 4,3 εκατ. και ο κ. Πάτσης κερδοσκοπεί από αυτό», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ , ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος,  για να συμπληρώσει:

«Αυτό πέρα από ζητήματα ηθικής, εγείρει και ζητήματα νομιμότητας. Ζητάμε να συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να ελεγχθεί και το πόθεν έσχες του συγκεκριμένου βουλευτή».

«Αυτή η υπόθεση -σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος-  έρχεται στον απόηχο της απόφασης του Αρείου Πάγου που λέει ότι οι servicers -οι εταιρείες διαχείρισης που εκπροσωπούν funds-δεν μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς. Με βάση τα στοιχεία, έχουμε υπερτριπλάσιους πλειστηριασμούς σε σχέση με πέρυσι και ούτε 3 στους 100 δεν μπαίνουν στον Εξωδικαστικό». 

ΣΥΡΙΖΑ: Να συγκληθεί η Επιτροπή Πόθεν Εσχες

Εν συνεχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής για τον διαγραφέντα πλέον από την ΚΟ της ΝΔ βουλευτή «μετά τις αποκαλύψεις για τις παράνομες και ανήθικες πρακτικές του».

Η αξιωματικήα ντιπολίτευση επικαλέστηκε το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του Ν. 4396/2016, ΦΕΚ Α΄ 111/8.6.2016) σύμφωνα με το οποίο «….στους βουλευτές … απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Αναφέρθηκε επίσης στην παρ. 2 του ως άνω άρθρου του ιδίου Νόμου με βάση την οποία «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...