286
Ουκρανός σκοπός σε φυλάκιο στα περίχωρα του Κιέβου | REUTERS/Mykola Tymchenko

«Bella Ciao» α λα ουκρανικά, με «Javelin» και με «Μπαϊρακτάρ»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2022, 15:01
Ουκρανός σκοπός σε φυλάκιο στα περίχωρα του Κιέβου
|REUTERS/Mykola Tymchenko

«Bella Ciao» α λα ουκρανικά, με «Javelin» και με «Μπαϊρακτάρ»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2022, 15:01

Το πασίγνωστο ιταλικό λαϊκό τραγούδι «Bella Ciao», το οποίο τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τραγουδούσαν οι κομμουνιστές αντάρτες ώστε να παίρνουν κουράγιο και να σκοτώνουν Γερμανούς και φασίστες του Σαλό, το διασκεύασε και μία ουκρανή τραγουδίστρια ονόματι Κριστίνα Σολόβι (Khrystyna Soloviy) με σκοπό να καταγγείλει τους Ρώσους και να εξυψώσει το ηθικό όσων συμπατριωτών της τους πολεμούν.

Η τραγουδίστρια αφιέρωσε τη διασκευή της «στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, στους ήρωές μας και σε όλους εκείνους που πολεμούν». Βέβαια, η ειρωνεία του όλου πράγματος (την οποία είναι αμφίβολο αν την αντιλαμβάνονται οι διασκευαστές του άσματος) συνίσταται στο ότι, πρώτον, ορισμένες πολεμικές σημαίες της Ρωσίας, τις οποίες πιθανώς βλέπουν απέναντί τους στη μάχη οι ένστολοι Ουκρανοί, έχουν το ίδιο σφυροδρέπανο με εκείνο των ιταλών παρτιζάνων και, δεύτερον, στο ότι το ουκρανικό «Bella Ciao» τραγουδιέται από πρόσωπα που βάλλουν με αμερικανικά όπλα, μισούν θανάσιμα τον κομμουνισμό και, φυσικά, τη Ρωσία.

Ο τίτλος του ιστορικού άσματος έχει γίνει τώρα «Ουκρανική οργή», ενώ οι στίχοι του γράφουν περίπου τα εξής: «Κάποιο πρωί, τα ξημερώματα, η γη σείστηκε και το αίμα μας άρχισε να βράζει. Οι πύραυλοι από τον ουρανό, τα κανόνια των τανκς, ο Δνείπερος που ούρλιαξε». Η Repubblica, που παρουσίασε την είδηση στο άμεσα ενδιαφερόμενο ιταλικό κοινό, έγραψε ότι η «φωνή της τραγουδίστριας είναι αγγελική».

Να και οι υπόλοιποι στίχοι: «Κανείς δεν το σκέφτηκε, κανείς δεν ήξερε τι είναι η οργή της Ουκρανίας. Θα σκοτώσουμε τους καταραμένους δήμιους χωρίς έλεος, αυτούς που εισέβαλαν στη γη μας. Στις ομάδες άμυνας είναι τα καλύτερα παιδιά, στις ένοπλες δυνάμεις μας πολεμούν πραγματικοί ήρωες. Με πυραύλους ‘‘Javelin’’ και με ‘‘Μπαϊρακτάρ’’ σκοτώνουν Ρώσους. Οι Ουκρανοί έχουμε ενώσει όλον τον κόσμο εναντίον των Ρώσων. Θα τους νικήσουμε και θα υπάρξει ειρήνη σε όλη τη Γη!»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...