495
Υπό χιονόπτωση και πολικές θερμοκρασίες προσπαθούν να διαφύγουν από το Ιρπίν οι κάτοικοί του | Emin Sansar/Anadolu Agency via Getty Images

Ουκρανία: Ερχεται πολικό ψύχος – τα ρωσικά τανκς… «καταψύκτες βάρους 40 τόνων»

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 15:21
Υπό χιονόπτωση και πολικές θερμοκρασίες προσπαθούν να διαφύγουν από το Ιρπίν οι κάτοικοί του
|Emin Sansar/Anadolu Agency via Getty Images

Ουκρανία: Ερχεται πολικό ψύχος – τα ρωσικά τανκς… «καταψύκτες βάρους 40 τόνων»

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 15:21

Ο βαρύς χειμώνας που έδωσε τη νίκη στον σοβιετικό στρατό, το 1943 στο Στάλινγκραντ, είναι τώρα ο μεγάλος εχθρός των ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία.

Το ψυχρό μέτωπο που θα φέρει ακόμα σφοδρότερες χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες έως και -20 βαθμούς Κελσίου στις εμπόλεμες ζώνες, αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον ρωσικό στρατό που έχει καθηλωθεί εδώ και ημέρες σε διάφορα σημεία της Ουκρανίας, ανάμεσά τους και την ακινητοποιημένη φάλαγγα των 65 χλμ. στον δρόμο προς το Κίεβο.

Οι Ρώσοι θα υποχρεωθούν είτε να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους είτε να καθίσουν μέσα σε «καταψύκτες βάρους 40 τόνων».

Ενας ουκρανός στρατιώτης στέκεται μπροστά σε παρατημένα ρωσικά τανκς, το ένα από τα οποία έχει ζωγραφισμένες ουκρανικές σημαίες, στο χιονισμένο τοπίο βόρεια του Κιέβου / Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian Ground Forces/Handout via REUTERS

Ο αρκτικός άνεμος που θα φτάσει στην Ουκρανία σε συνδυασμό με έναν ανατολικό άνεμο θα ρίξει τη θερμοκρασία στους -10 βαθμούς γύρω από το Κίεβο και το Χάρκοβο, ενώ η αισθητή θερμοκρασία θα πέσει ακόμα περισσότερο, έως τους -20 βαθμούς Κελσίου.

Οπως σημειώνουν οι Times, ουκρανική στρατιωτική πηγή τόνισε ότι οι ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στα κονβόι και στους δρόμους θα υποφέρουν.

Κάτοικοι του Ιρπίν περπατούν μέσα σε χιονοθύελλα για να απομακρυνθούν σε ασφαλές σημείο / Emin Sansar/Anadolu Agency via Getty Images

Ο ταγματάρχης Κέβιν Πράις, που υπηρέτησε στον βρετανικό στρατό για 20 χρόνια, είπε: «Οι -20 βαθμοί θα επηρεάσουν αρνητικά τους Ρώσους, είναι σίγουρο. Θα έχει λιγότερη λάσπη αλλά οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι για τις αρκτικές συνθήκες. Η επίθεση χωρίς τον κατάλληλο ρουχισμό για αυτές τις θερμοκρασίες θα είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Επιπλέον, οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι σε καύσιμα σημαίνει ότι δεν μπορούν να κρατούν αναμμένες τις μηχανές των οχημάτων για να ζεσταθούν. «Φανταστείτε να κάθεστε σε έναν καταψύκτη βάρους 40 τόνων όλο το βράδυ», είπε, ενώ σημείωσε ότι θα επηρεαστεί και η λειτουργία των οχημάτων.

Ουκρανοί στρατιώτες βοηθούν μια ηλικιωμένη να φύγει από το Ιρπίν, υπό δριμύ ψύχος – Emin Sansar/Anadolu Agency via Getty Images

Πρόσθεσε ακόμα ότι η κακοκαιρία θα ρίξει κι άλλο το ηθικό των Ρώσων και θα προκαλέσει περαιτέρω απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. «Δεν θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας, αλλά πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη για τους Ρώσους, που δεν είναι προετοιμασμένοι για τόσο κρύο», τόνισε.

Ενας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι οι Ρώσοι έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο στην επιχείρησή τους και ειδικά τις επόμενες ημέρες, δεν αναμένεται να κερδίσουν έδαφος.

Αμαχοι περπατούν μέσα σε χιονισμένο δάσος δραπετεύοντας από την εμπόλεμη ζώνη του Ιρπίν -Emin Sansar/Anadolu Agency via Getty Images

Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν βέβαια και οι Ουκρανοί, τόσο οι στρατιώτες όσο και οι άμαχοι, που βρίσκονται σε περιοχές χωρίς ρεύμα και θέρμανση, αλλά και όσοι προσπαθούν να διαφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...