555
Καρέ του ουκρανικού επιτελείου – οι Αμερικανοί έχουν εξοπλίσει τους Ουκρανούς και ελπίζουν σε αντάρτικο πόλεων μετά την κατάληψη του Κιέβου | Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian Ground Forces/Handout via REUTERS

Πεντάγωνο: Το Κίεβο θα πέσει, όμως η αντίσταση θα είναι σκληρή

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 12:15
Καρέ του ουκρανικού επιτελείου – οι Αμερικανοί έχουν εξοπλίσει τους Ουκρανούς και ελπίζουν σε αντάρτικο πόλεων μετά την κατάληψη του Κιέβου
|Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian Ground Forces/Handout via REUTERS

Πεντάγωνο: Το Κίεβο θα πέσει, όμως η αντίσταση θα είναι σκληρή

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 12:15

Δύο σημειώματα του ιταλικού Τύπου (στη Repubblica και στην Corriere della Sera) ασχολήθηκαν με την αμερικανική βοήθεια που ήδη εδόθη ή πρόκειται να δοθεί στους Ουκρανούς ώστε να αντισταθούν στους Ρώσους, όπως και με τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου όσον αφορά τον συσχετισμό δύναμης στα πολεμικά πεδία. Ο Γκουίντο Ολίμπιο έγραψε στην Corriere ότι οι αμερικανοί επιτελείς κρίνουν πως στον πόλεμο της Ουκρανίας η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει όλες τις δυνάμεις που κινητοποίησε, όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες αν θα στείλει και άλλες. Οι Αμερικανοί θεωρούν πλέον ότι η Ρωσία έχει αυξήσει τις βολές του Πυροβολικού της, και μάλιστα σε κατοικημένες περιοχές, και αυτό επειδή μετράει σημαντικές απώλειες στο Πεζικό, περίπου 5.000 άνδρες.

Η είδηση που έδωσε ο Ολίμπιο αφορά τη μεταφορά στα πεδία των μαχών βετεράνων του συριακού Εμφυλίου, με σκοπό να πολεμήσουν υπέρ της Ρωσίας – αυτό τουλάχιστον εκτιμά το Πεντάγωνο: «Οι Ρώσοι προσπαθούν να στρατολογήσουν μισθοφόρους στη Συρία». Ο Ολίμπιο σχολίασε μόνος του ό,τι έγραψε και αναρωτήθηκε αν οι Ρώσοι «χρειάζονται όντως τέτοια βοήθεια», ενώ συγχρόνως παρατήρησε (και πολύ σωστά) ότι «από απόψεως προπαγάνδας, αυτό το νέο δεν είναι και ό,τι καλύτερο [για τη Ρωσία]». Οσον αφορά το θέμα του εξοπλισμού του αμυνομένου ουκρανικού στρατού, και ο Ολίμπιο και ο Πάολο Μαστρολίλι της Repubblica συμφώνησαν ότι τα όπλα που αποστέλλονται εκεί από τους Δυτικούς χρησιμοποιούνται αμέσως. Θραύση κάνουν οι αμερικανικοί αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin αλλά και τα βλήματα που εκτοξεύει το αμερικανικό φορητό αντιαεροπορικό σύστημα Stinger.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας το περασμένο Σάββατο (Olivier Douliery/Pool via REUTERS)

Οι μεν αντιαρματικοί πύραυλοι συνιστούν τον βασικότερο λόγο «καθήλωσης» της ρωσικής επίθεσης και τη στασιμότητα έξω από τις μεγάλες πόλεις (Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη, κ.ά.), οι δε αντιαεροπορικοί πύραυλοι κατάφεραν να περιπλέξουν το σχέδιο της από αέρος επίθεσης των Ρώσων, αφού στοχεύουν ελικόπτερα και αεροσκάφη. Μάλιστα οι αναλυτές των διεθνών Μέσων έχουν εκπλαγεί με τη φειδώ με την οποία το ρωσικό επιτελείο χρησιμοποιεί τα ιπτάμενα μέσα – αποδίδουν την ουσιαστική απουσία της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας από τη μάχη στην αποτελεσματικότητα του αμερικανικού εξοπλισμού που έλαβαν οι Ουκρανοί. Λόγω του ότι ο «αστραπιαίος πόλεμος» δεν απέδωσε καρπούς οι Ρώσοι οπωσδήποτε πρέπει τώρα να επιχειρήσουν από αέρος, όμως…

Ο Μαστρολίλι έγραψε ότι τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη αισθάνονται να απειλούνται από την αμερικανική άμυνα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ουσιαστική κατωτερότητα σε επίπεδο οπλικών συστημάτων η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική σε περίπτωση αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ. Παρά ταύτα, όμως, το Πεντάγωνο δεν έχει αυταπάτες: οι Ουκρανοί δεν μπορούν να αποφεύγουν συνεχώς την πτώση του Κιέβου. Με δεδομένο αυτό, ο συντάκτης της Repubblica έγραψε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν τους Ουκρανούς για αντάρτικο. Οι Αμερικανοί, λοιπόν, τους στέλνουν εκτοξευτές πυραύλων M141, τυφέκια M500, εκτοξευτές χειροβομβίδων Mk-19, όπλα στόχευσης ελικοπτέρων M134, ακόμη και ειδικές στολές προστασίας από κοντινές εκρήξεις (νάρκες). Υλικά, δηλαδή, για πόλεμο εντός αστικών περιοχών.

Ο Ολίμπιο, από πλευράς του, παρατήρησε και αυτός ότι οι στρατηγοί του Πενταγώνου είδαν τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των Ρώσων, εξεπλάγησαν και από τις λανθασμένες ενέργειες που οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες, διαπίστωσαν και τα προβλήματα εφοδιασμού και συντονισμού, ωστόσο προειδοποιούν ότι ο Πούτιν έχει πολύ ισχυρή πολεμική μηχανή, ικανή να συντρίψει τον αντίπαλο. Και επιπλέον ότι οι στρατηγοί του Κρεμλίνου διορθώνουν την προσέγγισή τους, μαθαίνουν επί τόπου. Αρα τα πάντα θα παιχτούν στην αντίσταση μετά την πτώση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...