637
O Tαγίπ Ερντογάν χαιρετά τους βουλευτές του κόμματός του, ΑΚΡ, κατά την έναρξη της ομιλίας του | Τwitter/@RTErdogan

Ερντογάν: Μογγόλοι οι Δυτικοί, δεν έχουν κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι τους για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 15:43
O Tαγίπ Ερντογάν χαιρετά τους βουλευτές του κόμματός του, ΑΚΡ, κατά την έναρξη της ομιλίας του
|Τwitter/@RTErdogan

Ερντογάν: Μογγόλοι οι Δυτικοί, δεν έχουν κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι τους για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 15:43

Παρουσιάζοντας την Τουρκία ως αδέκαστο και πάνω από όλα «ετοιμοπόλεμο» διαμεσολαβητή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η επικείμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια θα οδηγήσει σε «μόνιμη λύση» και κατηγόρησε τους Δυτικούς για εγκληματική αδράνεια και αδιαφορία για τον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία. Με αφορμή, μάλιστα, το εύρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σχολίασε σε δηκτικό ύφος ότι οι ηγέτες της Δύσης συμπεριφέρονται σαν τον μογγόλο ηγεμόνα Χουλάγκου Χαν που κατέστρεψε τις βιβλιοθήκες της Βαγδάτης.

Η θέση της Τουρκίας ως σημαντικής χώρας που μπορεί να συνομιλήσει και με τις δύο πλευρές εκτιμάται ιδιαίτερα σε όλο τον κόσμο, τόνισε ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του.

«Θα συνεχίσουμε τη διπλωματική μας κινητικότητα στο φόρουμ στην Αττάλεια μεταξύ 11-13 Μαρτίου. Ελπίζουμε ότι η συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας για πρώτη φορά, θα οδηγήσει σε μόνιμη λύση», είπε και επιχειρώντας να αναδείξει περαιτέρω τον διαμεσολαβητικό ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η Τουρκία, συμπλήρωσε: «Κάνουμε προσπάθειες να μην μετατραπεί η κρίση σε τραγωδία. Δηλώσαμε ότι η περιοχή μας, που παλεύει με την αστάθεια, δεν μπορεί να αντέξει έναν πόλεμο. Δεν υπάρχει νικητής του πολέμου, των πολέμων».

Στον αντίποδα, παρατήρησε χαρακτηριστικά, οι Δυτικοί δεν κουνούν ούτε το δαχτυλάκι τους.

«Μπροστά σε αυτήν την επαίσχυντη εικόνα της ανθρωπότητας, ενώ οι οργανισμοί τους έχουν το καθήκον να διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, δεν κουνούν ούτε το δαχτυλάκι τους. Πού είναι οι χώρες που ισχυρίζονται ότι κατέχουν την εξουσία στον κόσμο; Παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη;», αναρωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ κατά της Δύσης (συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ):

«Δεν υπάρχει ανθρωπιστική υποστήριξη, δεν γίνονται βήματα για να υπάρξει σωτηρία. Αυτοί που ξεσηκώνουν τον κόσμο όταν διακυβεύονται τα δικά τους συμφέροντα, παρακολουθούν τις σφαγές από μακριά τα τελευταία 11 χρόνια».

«Συμπεριφέρονται σαν τον Χουλάγκου Χαν»

«Δεν δεχόμαστε πρακτικές που μοιάζουν με κυνήγι μαγισσών», συνέχισε στον ίδιο επικριτικό τόνο ο τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «ανοησία» την απόλυση του διευθυντή της φιλαρμονικής στη Γερμανία, επειδή ήταν φίλος του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και την απαγόρευση –όπως είπε– των έργων του Ντοστογιέφσκι στην Ιταλία.

«Τι ανοησία είναι αυτή; Απαγορεύουν τα έργα του Ντοστογιέφσκι. Τι ανοησία είναι αυτή; Σε τι διαφέρουν αυτοί από τον Χουλάγκου Χαν, ο οποίος είχε καταστρέψει τις βιβλιοθήκες στη Βαγδάτη; Είναι ίδιοι», αναφώνησε σε μία έκρηξη αντιδυτικής ρητορικής.

Τα «πυρά» του τούρκου προέδρου κατά της Δύσης αφορούσαν και το Προσφυγικό, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που άνοιξε την αγκαλιά της και υποδέχθηκε τους κατατρεγμένους όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας (σ.σ. και μέσου άφιξης στην Τουρκία –για να συμπληρώσουμε– ώστε να προωθηθούν στη συνέχεια σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω των δουλέμπορων που δραστηριοποιούνται χρόνια τώρα στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου και τον Εβρο).

«Οι δηλώσεις που έγιναν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για την κρίση στην Ουκρανία αποκάλυψαν επίσης την αλήθεια πίσω από αυτή την αδιαφορία και τα δύο μέτρα και σταθμά. Δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρωπότητα και τον Πολιτισμό όσοι ξεχωρίζουν τους αδικημένους με βάση το χρώμα του δέρματος», αναφώνησε ο Ταγίπ Ερντογάν, αυτοπαρουσιαζόμενος για μία ακόμη φορά ως «πατερούλης» των απανταχού κατατρεγμένων που αναζητούν μία καλύτερη τύχη στη γηραιά ήπειρο.

Κατά την ομιλία του, τέλος, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στο μπαράζ επαφών που θα έχει αυτές τις ημέρες, συμπεριλαμβανομένης αυτής με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σήμερα», είπε, «θα φιλοξενήσουμε τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, αύριο τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και την Κυριακή τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη».
Διεμήνυσε, τέλος, προς πάσα κατεύθυνση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις  για υδρογονάνθρακες. «Ελπίζουμε να αυξήσουμε τα γεωτρύπανά μας σε πέντε. Θα γίνουμε πολύ πιο δυνατοί στο θέμα των γεωτρήσεων», υποσχέθηκε καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...